Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Üç yıl önce İnönü'de oynadıkları Şampiyonlar Ligi maçında Porto, Quaresma’nın son dakikada attığı golle üç puanı çalıp gitmişti.. Dün bileğinin hakkıyla üç gol atarak maçı ve üç puanı alıp gitti.
Üstelik 47 dakikasını da 10 kişi oynayıp, o azınlıktan da iki gol atarak.
Bu farklı skora bakarak Beşiktaş’ın çok kötü oynadığını söyleyebilir miyiz? Kesinlikle hayır!..
Her şeyden önce iyi niyetli, istekli ve gayretliydiler. Önceki maçlara oranla daha da çok yardımlaşıyorlardı. Ama yine de çaresizdiler.
UEFA Avrupa Ligi’nde ilk iki maçını sekiz yabancıyla oynamıştı Beşiktaş... Süper Lig’deki kısıtlamalardan kurtulunca Schuster özgür bir seçim yapmış, takım da Quaresma ve Guti’nin katkısıyla daha enternasyonal kimlik kazanmıştı. CSKA Sofya ve Rapid Wien’i böyle yenebildiler...

Haberin Devamı

İlk gol derslikti
Ama grubun en güçlü ekibi Porto’yla santrada buluştuklarında bu enternasyonal kimlik zayıflamıştı. Zorunluluktan 5 yabancı ile başladılar maça... Yine zorunluluktan Nihat, Bobo ve Nobre, Tabata ile aynı on birde oynadı.
Oysa daha dirençli ve daha etkin bir on bire ihtiyacı vardı Beşiktaş’ın... En çok ihtiyaç duyduğu bir günde kadro derinliğini ve alternatif oyuncularını kaybetmek daha baştan büyük zaaf yarattı.
Her şeye rağmen maça iyi başlamışlardı. Yardımlaşmaları, baskılı oyun anlayışları ve girdikleri gol pozisyonları umut vericiydi. Ne var ki daha ilk dakikalarda Nihat’ın kalecinin üstüne nişanladığı topla başlayan talihsizlikler, 90+2’de Bobo’nun atışına kadar tüm ümitlerini yok etti. Öte yandan Falcao’nun kornerden gelen topa kafayla vurarak attığı ilk gol de tam derslikti. Hakan’ın boşa çıkması. İbrahim Üzülmez’in Falcao’yu unutması kolektif bir savunma hatasıydı.
Maicon’un kırmızı kartıyla 10 kişi kalan Porto’ya karşı Beşiktaş yine de Porto savunmasını açacak anahtarı çeviremedi. Porto savunmasının hem alanı iyi paylaşması hem de çabukluğu, Beşiktaş’ı sürekli yandan (özellikle sağdan) ortalarla hava topu kullanmak zorunda bıraktı. Orada da savunma kuleleri iyi çalıştı.
Tek teselli rövanşta... Falcao ve Fernando cezalı... Guti ve Quaresma da dönünce...
Umutlanalım ama, unutmayalım... Hulk yine oyunda olacak!