Garip bir kaderi var kızımızın... Hep Aslı (Çakır Alptekin) Ablası’nın peşinden gidiyor. Yarışı o kazanıyor, kendisi ikinci oluyor. Ama WADA ve CAS kararlarından sonra 8 yıl ceza alan ablasının altın madalyaları iptal ediliyor; şampiyonluklar otomatikman kendisine geliyor.
O nedenle Gamze Bulut, hem 2012 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nın, hem de 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nın kadınlar 1500 metre şampiyonu.
1992 doğumlu kızımız, aslında altın madalyayı filan önemsemiyor. Onun asıl hedefi Süreyya Ayhan’ın elindeki 3.55’lik Türkiye rekorunu kırmak. 5 Ağustos’ta başlayacak Rio Olimpiyat Oyunları’na katılmak ve orada final koşmak. Altın madalya için zamanlaması Tokyo 2020’ye uzanıyor.
Yukarıdaki bilgileri doğrudan onun ağzından yazmıştım (18 Ağustos 2015)... Neredeyse 5 ay geçti aradan... Gamze Bulut, Isparta’da yaşıyor. 3000 metre engelli koşucusu Hakan Duvar’la evlenmiş. Antrenörü Süleyman Altınoluk’tan ayrılmış. Dahası kulübü Fenerbahçe ile de bağlarını koparmış.
Saklambaç gibi
Kendisini aradım. Telefon açılmadı, son durumu hakkında konuşmak istedim, mümkün olmadı!
Ama Gamze Bulut hakkında konuşanlar var. Atletizm camiasında bir kaç kişiye sordum olanı biteni... Keyfimi kaçıran açıklamalar, yorumlar yapıldı:
“- Sadece 2 “top level” (üst düzey) yarış koştuğu ve biyolojik pasaportu temiz çıktığı için madalyaları garanti. Ancak yeniden bir “top” yarışa katıldığı an, kan muayeneleri yapılacak ve biyolojik pasaportunda çelişkiler ortaya çıkabilecek... Bu riski göze alamıyor.”
“-Fenerbahçe’de çıkardığı sorunlar yapay sorunlardı. Kulüp kendisine sahip çıkmak için samimi gayretler gösterdi. Ama o ille de “huysuz” davranarak kulübüyle ipleri kopardı.”
“-Antrenörü Süleyman Altınoluk’un sadece kendisini çalıştırmasını istedi. Fazlaca kaprisli bir davranış. Bu mümkün olmayınca ondan da koptu. Evlenip inzivaya çekildi. Yaptığı çalışmalar, olimpik düzeyde yetersiz. Aşil tandonlarında ödem olduğunu söylüyor. Elimizde ciddi bilgiler yok!”
Daha ayrıntılı konuşanlar da var. Onları buraya taşımak istemiyorum.
Canımı sıkan olay, Gamze Bulut’un Qu Yunxia’yı andırması. Çinli atlet 9 Kasım 1993’de 1500 metre dünya rekorunu kırdı (3.50.46) sonra farklı disiplinlere geçti. Yıllarca ortada görünmedi. Onun muhteşem (!) rekorunu ancak 22 yıl sonra Etopyalı Ganzebe Dibaba 17 Temmuz 2015’de kırdı (3.50.07). Çinli atlet hep saklandı ve gözlerden uzak kaldı. Şimdi buradan sormam gerekiyor: Gamze, kızım... Sevgili şampiyonumuz... Neredesin, ne haldesin? Söyle de bilelim. Bu saklambaç hiç hoş değil... Sobeleneceksek, sobelenelim!
Sabri’yi satmak mı?