Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Angel Maria Vilar, UEFA Birinci Başkanvekili olarak hayatının en sıkıntılı gününü belki Çarşamba günü yaşadı... Türkiye Futbol Federasyonu’nun Atatürk Havalimanı’ndaki çatışma ve canlı bomba ile gerçekleşen terör saldırısının 44 kurbanı için “Saygı Duruşu” ya da “Siyah Pazubant” önerisini beklenmeye bir soğuklukla karşıladı. Efendim, elenen bir takımın ülkesi için uygun örnek yokmuş!.. Anlayışsızlığının bedelini en yakın arkadaşlarının protestosu ile ödedi. Sonunda Polonya - Portekiz maçından önce santrada ve tribünlerde saygı duruşu ile başladı maç. Polonyalı futbolcuların saygı duruşu sırasında terör kurbanlarını alkışlayarak anması, Velodrom stadındaki tüm tribünlerden aynen karşılık buldu. Bu tartışmada Türkiye tezinin kabul edilme süreci çok ayrı bir hikaye. Emeği geçen herkese teşekkür edip maça geçelim.
Bir yanda Lewandowski, bir yanda Ronaldo... Futbolun bu iki büyük golcüsü arasında karşılıklı bir atışma bekliyorduk ister istemez. Ama beklediğimiz olmadı. Daha ikinci dakikada Lewandowski’nin attığı gol, Polonya’ya beklenmedik bir üstünlük sağladı. Portekiz buna ancak 33. dakikada Sanches’in uzaktan sürpriz şutuyla yanıt verdi. Bu beraberlik durumu penaltılara kadar uzadı.
Peki 120 dakikada ne yaptılar? Polonya savunmasında sağlam durup kazandığı toplarla çok çabuk kontraya çıktı. Lewandowski bu topların teslim edildiği “merkez muhacim”di. Ama Pepe ve arkadaşları br daha şoka uğramak istemiyordu. İşi sıkı tuttular. Asıl hayalkırıklığı Cristiano Ronaldo’nun performansıyla yaşandı. Real Madrid’in ve Portekiz’in “esas oğlanı”, şaşılacak biçimde durgun ve etkisizdi. Üç net pozisyonda ıskaladı, daha ne diyelim! Bu verimsizlikte Ronaldo’nun La Liga yorgunluğu mu etkili olmuştur? Yoksa tek santrfor pozisyonunda Polonya stoperlerine teslim edilmesi mi böyle bir sonuç doğurmuştur? Tartışılır. Şu kadarını söyleyelim Portekiz’in tek golünü atan Renato Sanches gerçekten bir yıldız adayı olarak parladı. Portekiz’de bizim ligin delikanlıları Nani ile Quaresma (farklı sürelerde) iyi oynadılar.
Bazen uzatmalar futbolun sıkıntısı oluyor. Gol gelmeyince seri penaltı beklentisiyle heyecan düşüyor. Copa Amerika’da uzatmaları oynamadan doğrudan penaltı atışlarına geçilmesi denendi. Umarım İnternational Board, bu durumu yeni bir kararla kabul eder.
Penaltı atışlarında Portekiz’in yüzü güldü. Kim bilir, belki de şans melekleri Ronaldo’ya acıdı!