Skorer ‘BİR TARAFTAR ÖLDÜRÜLDÜ’

‘BİR TARAFTAR ÖLDÜRÜLDÜ’

07.12.2010 - 00:39 | Son Güncellenme:

30 otobüs dolusu Bursaspor taraftarı Gebze'de, Balıkesir'den gelen Beşiktaşlılar ile karşılaştı. Yeşil-beyazlılar burada rakip taraftarı dövdü. Ancak bu olay, Beşiktaş Köyiçi'ne, "Beşiktaşlı bir taraftar bıçakla öldürüldü" diye ulaştı. Bunun üzerine İstanbul'da iki takım taraftarı arasında çatışma yaşandı

‘BİR TARAFTAR ÖLDÜRÜLDÜ’

Beşiktaş ile Bursaspor taraftarı arasında maç öncesi yaşanan kavga ve çatışmanın kaynağının, asılsız bir haber olduğu ortaya çıktı.
Deplasmana gelen 30 otobüs dolusu Bursaspor taraftarı, Gebze'de Balıkesir'den gelen Beşiktaşlılar ile karşılaştı. Bu sırada Bursasporlular, siyah-beyazlıları dövdü. Beşiktaş Köyiçi'ne, Bursasporluların bir Beşiktaşlı taraftarı bıçakla öldürdüğü bilgisinin ulaşmasının ardından maç saatini bekleyen holiganlar, doğrudan stat çevresine giderek Bursasporlu taraftarları bekledi.
Emniyet yetkilileri, her iki takımın taraftarını karşı karşıya getirmedi. Ancak, bir ara bazı Bursasporlu taraftarların stadın altındaki Kartal Yuvası mağazasına girmesiyle birlikte iki grup arasında çatışma başgösterdi. Yapılan müdahale sonrasında polisin kullandığı çok sayıda plastik kalkan kullanılamaz hale gelirken, 100'e yakın kaskta da deliklerin bulunduğu görüldü.
İddiaların aksine, olaylarda Emniyet güçlerinin zaafiyetinin bulunmadığı, son oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinden daha fazla önlemle, daha fazla polisin görevlendirildiği ortaya çıktı. 2 bin 200 kişilik emniyet kuvvetinin görevlendirildiği öğrenildi.
MİLLİYET'in aldığı bilgiye göre, İstanbul Valiliği'nde gerçekleştirilen son İl Spor Güvenliği Toplantısı'nda her iki kulübün yetkilileri, emniyet yetkililerince uyarıldı, daha önceki yıllarda yaşanan olayların benzerinin yaşanabileceği yönünde endişelerini dile getirdi. Buna rağmen iki kulüp yöneticileri, aralarında görüşme yaparak gerekli önlemleri alacaklarını bildirdi. Kulüp yöneticilerinin bu garantisi sonrasında emniyet yetkilileri başka bir bilgilendirme yapmadı.

Haberin Devamı

Görüntüler ele verdi
Olay görüntülerini inceleyen polis, bıçaklı yaralama olayına karışan ve kavga çıkaran 5 şüpheliyi gözaltına aldı. 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan taraftarlar arasındaki kavga sırasında bıçak kullandığı öne sürülen İ.A. ile olaylara karıştığı iddia edilen 4 kişinin Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulandığı belirtildi. İ.A’nın, Emniyet’in aldığı görüntülerin yanı sıra, diğer basın kuruluşlarından alınan görüntü kayıtları sonucu belirlenerek, gözaltına alındığı bildirildi.

‘Yasayla önlenmez’
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Talimciler, "Sporda Şiddet Yasası çıksa bunlar olmazdı" şeklindeki görüşe katılmadığını bildirdi. TÜBİTAK destekli "Türk Futbolunda Taraftarlar, Fanatizm ve Şiddet" başlıklı araştırma kapsamında, maçı izleyen ve taraftar temsilcileriyle görüşen Talimciler, "Yalnızca yasa çıkarmakla bu tür olaylar önlenmez. Futbolda şiddeti önleme konusunda hiçbir kurum yeterince samimi değil. (Bu olayları çıkaranlar kimlerdir? Nasıl çıkar?) Elimizde net veriler yok. Yıllardır bu konuda geleneksel konuşmalar yapılıyor ama bir veriye dayalı olarak değil. Bu olaylar Türk futbolunun, eğer varsa marka değerine de zarar veriyor" dedi.

Haberin Devamı

'İki kulüp de zarar gördü'
Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, yaşanan olayların iki kulübe de büyük zarar verdiğini ifade etti. "Gereken önlemlerin titizlikle alınacağını ve hiçbir olaya izin verilmeyeceğini düşünmüştüm" diye konuşan Yazıcı, "Bu noktada en kolay şey suçlamak ya da suçlu aramaktır. Yaşanan olayların iki kulübe de çok büyük zararlar verdiği gerçeğini asla unutmadan, iki camiayla birlikte Türk futbolunu da tehdit eden bu büyük problemden kurtulmanın yollarını müştereken arama mecburiyeti vardır" diye konuştu.

Hem dövdüler hem çektiler!
Balıkesir'den Beşiktaş-Bursaspor maçı için İstanbul'a gelen Beşiktaş taraftarı, Gebze yolunda Bursaspor taraftarlarının saldırısına uğradı. İki taraftar grubu arasında çıkan olayları yeşil-beyazlılar cep telefonu ile görüntü çekerek sosyal paylaşım sitesinde paylaştı. Bu görüntüler, facebook'taki Bursasporfan isimli sayfada yayınlandı. "Beşiktaş ve Bursaspor taraftarı Gebze yolunda karşı karşıya gelirse" ismiyle verilen videoda Bursaspor taraftarının, Beşiktaşlıları taşıyan otobüsü tekmeleme görüntüleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Ekmek parası uğruna
Beşiktaş maçı için Bursaspor taraftarını İstanbul'a getiren otobüslerin şoförleri, ölümle burun buruna kaldıklarını belirtti. 15 otobüsün 13'ü taş yağmurundan dolayı zarar görürken, araçlar tamire çekildi. Ölüm tehlikesi yaşadıklarını ve İstanbul polisinin güvenlik önlemlerini yeterince alamadığını ifade eden otobüs şoförleri, "Biz ekmeğimize gidiyoruz. Can güvenliğimiz yoktu. Çok büyük arbede yaşandı. Emniyet belki tedbir aldı, ama bizimle birlikte organize değildi. Araç başına 3 bin TL masrafımız var. Taşlar atıldı, bıçakla, satırla saldırdılar. Bunlar bizim mallarımız. Çoluk çocuğumuzun rızıkları..." diye konuştular.

Vardar:?Bir çuval incir berbat oldu
Beşiktaşlı yönetici Sinan Vardar, Bursaspor maçından önce çıkan olayların üzüntü verici olduğunu belirterek, "Artık iki takım taraftarı arasındaki bu gerginlik sona ermeli. Maalesef bir çuval incir berbat oldu" dedi. Bursaspor taraftarlarının İstanbul’a girmeden arandığını ve otobüslerden palalar, bıçaklar, sopalar çıktığını ifade eden Vardar, "Belli ki bazıları kötü niyetle İstanbul’a geliyor. Ben olsam bu aletler yakalandıktan sonra taraftarları geri yollardım. Ancak emniyetimiz iyi niyetli davrandı. Maalesef taraftar içindeki kötü niyetli, eğitimsiz kişiler de olaylara neden oldu" ifadelerini kullandı.