Basketbol Bunun kolayı yok

Bunun kolayı yok

10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Basketbolun Avrupa'daki en önemli organizasyonunda temsilcilerimiz birbirinden dişli takımlarla eşleşti.

Bunun kolayı yok


THY Euroleague’de Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka ve Darüşşafaka Doğuş’un grupları dün Barcelona’da belirlendi. İlk turda 6 takımlı gruplarda mücadele edecek olan ekiplerimizin ilk 4’e girmesi yetecek.

Avrupa Basketbolu’nun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu olan Turkish Airlines Euroleague’de mücadele edecek 4 Türk ekibinin rakipleri dün Barcelona’da düzenlenen kura çekimi ile belirlendi.

Geçtiğimiz sezon Final-Four’da mücadele ederek Türk Basketbolu’nun uzun süren hasretini dindiren Fenerbahçe Ülker, A Grubu’nda, son şampiyon Real Madrid ile Eurocup’ta mutlu sona ulaşan Khimki’in yanısıra Kızılyıldız, Bayern Münih ve Strasbourg ekipleriyle eşleşti. 3. torbadan Avrupa’nın en yüksek bütçeli ekiplerinden birisi olan Khimki’nin gelişi, Bayern Münih gibi önemli yatırım yapan kulübün 5. torbadan gelişi, sarı-lacivertli ekibin grubunu zorlaştıran detaylardı.

Kupaya geçtiğimiz sezon çeyrek finalde veda eden Anadolu Efes ise B Grubu’nda yer aldı. Genç oyuncuların büyük tecrübe kazandığı ve kadrosuna önemli takviyeler yaparak hedefleri büyüttüğü sezonda temsilcimizin grubunda Final-Four’un gediklilerinden Olimpiakos en zorlu rakip olarak gözükürken, Laboral Kutxa, Armani, Cedevita ve Limoges da bu grupta bulundu.

En zoru Daçka’nın

Türkiye Ligi’nde şampiyonluğa ulaşarak büyük bir başarı yakalayan ve tarihinde ilk kez THY Euroleague’de mücadele etme hakkı kazanan Pınar Karşıyaka C Grubu’na düştü. Temsilcimizin ilk 3 torbada güçlü ekipler Barcelona, Panathinaikos ve Lokomotiv Kuban ile eşleşse de, 4. ve 6. torbadan gelen takımlar Zalgiris Kaunas ile Stelmet olduğu için umutlandı.

Darüşşafaka Doğuş ise en zor kurayı çeken ekip oldu. Daçka, yıllardır Final Four oynasa da, kupaya hasret kalan ve bütçe olarak Avrupa’nın 1 numarası olan CSKA Moskova, iki yıl önce zirveye çıkan Maccabi Tel Aviv, İspanyollar’ın güçlü ekibi Unicaja Malaga, Almanya şampiyonu Brose Baskets Bamberg ve İtalya birincisi Sassari ile aynı grupta yer aldı.

Final Four Berlin’de

Fenerbahçe Ülker’in geçtiğimiz sezon Madrid’de düzenlenen Final Four’da mücadele ederek 14 yıllık hasreti dindirmesinin ardından bu sezon gözler, Türk Basketbolu’nun yine aynı mutluluğu yaşayıp yaşayamayacağına çevrildi. 4 ekiple katıldığımız Euroleague’de bu yıl Final Four’un ev sahibi Almanya’nın Alba Berlin takımı olacak.

Kritik görüşmeler

Son dönemde FIBA ile Euroleague yönetimi arasında gittikçe su üstüne çıkan çekişme yeni toplantıları beraberinde getirdi. Aralarında Fenerbahçe Ülker ile Anadolu Efes’in de yer aldığı 11, A Lisansına sahip ekip, FIBA yönetimine bir yazı göndererek, kendilerine sunan teklifi görüşmek için 1 Kasım’dan sonraya tarih verdi, bu da Euroleague yönetiminin elini güçlendirdi. Euroleague CEO’su Bartemou da dün yapılan kura çekimi öncesindeki konuşmasında bu konuya ilişkin göndermeler yaptı ve milli takım organizasyonlarının da içinde olabilecek oluşumlarını güçlendirmek için çalışacaklarını söyledi. FIBA yönetimi, kısa bir süre önce Euroleague’de mücadele eden birçok ekibe teklifte bulunarak, maddi imkanlarının artılaracağı yeni bir ligde mücadele etmelerini istemişti.

Türk derbisi

Avrupa’nın 2 numaralı kupasındaki rakiplerimiz de dün belirlendi. Banvit, Beşiktaş Integral Forex, Galatasaray ve Trabzon Medical Park güçlü rakiplerle eşleşti. Kuraya 1. torbadan katılan Beşiktaş, Rytas, Zenit, Avtodor, PAOK ve Olaj ile E Grubu’nda yer alırken, Galatasaray ise F Grubu’nda Nizhny, Krasny Oktyabr, Hapoel Bank Yahav, AEK, Neptunas’ın rakibi oldu.

Kurada 2. torbada yer alan Banvit ile 3. torbadan katılan Trabzon Medical Park ise D Grubu’na düştü. Türk temsilcilerinin diğer rakipleri ise Unics Kazan, Buducnost, Aris ve Steaua Bükreş oldu. Eurocup’ta ilk turda, 2 konferans oluşturuluyor. Gruplarda ilk 4’e giren kulüpler, kupada son 32 takım arasına kalarak yoluna devam edecek.

Bunun kolayı yok