Dünyadan Futbol Çare bulunamayan hastalık: Holiganizm

Çare bulunamayan hastalık: Holiganizm

11.03.2014 - 15:08 | Son Güncellenme:

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan ve maçın tatil edilmesine yol açan seyirci olayları, akıllara yakın geçmişte Avrupa'da yaşanan şiddetli tribün olaylarını getirdi.

Çare bulunamayan hastalık: Holiganizm

Spor Toto Süper Lig'in 24. haftasında oynanan ve seyirci olayları nedeniyle tatil edilen Trabzonspor-Fenerbahçe maçı, akıllara yakın geçmişte Türkiye ve Avrupa'da yaşanan seyirci şiddetini getirdi. Türk futbolu, tatil edilen maçlara özellikle bu sezon hiç yabancı değil.

Haberin Devamı

Ligin ilk yarısında Beşiktaş ve Galatasaray arasında oynanan ve Beşiktaş seyircilerinin çıkardığı olaylar nedeniyle bitime birkaç dakika kala tatil edilen, ligin 5. hafta karşılaşmasında yaşananlar, uzun süre futbol kamuoyunca tartışılmış ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Galatasaray'ın, maçı hükmen 3-0 kazandığı kararına varmıştı.

Holiganizm ve seyirci olaylarına aşina ülkelerden birisi de Polonya. Polonya Ekstraklasa Ligi'nde geçen haftalarda oynanan Legia Varşova ve Jagiellonia Bialystok maçında iki takım taraftarı arasında tribünde çıkan kavga sebebiyle iki ekibin mücadelesi tatil edildi. Müsabaka esnasında Legia taraftarının rakibine yönelik kışkırtıcı nitelikte açtığı pankartın, tribün terörüne sebep olduğu ifadeleri birçok haber sitesinde yer aldı.

Haberin Devamı

2018 Dünya Kupası'na evsahipliği yapacak Rusya da seyirci olaylarının sık yaşandığı ülkelerden. 2012-2013 sezonu Rusya Kupası 4. tur maçında karşı karşıya gelen iki başkent ekibi Dinamo Moskova ve Torpedo Moskova maçı da yarıda kesilen maçlardan biri. Karşılaşma esnasında Torpedo taraftarlarının sahaya yanıcı madde atmaları maçın 51. dakikada tatil edilmesine neden olmuş ve birçok haber sitesinde bu olayın 2018 Dünya Kupası'na evsahipliği yapacak Rusya açısından oldukça utanç verici bir olay olduğu vurgulanmıştı.

Komşu ülke Yunanistan da bu konuda sabıkalı ülkeler arasında geliyor. 2011-2012 futbol sezonunda oynanan Panathinaikos ve Olympiakos arasındaki Atina derbisi de seyirci olaylarına sahne olmuş ve tatil edilen maçlar arasında kendine yer bulmuştu. Güvenlik sebebiyle konuk ekip Olympiakos taraftarının stada alınmadığı maçtan önce Panathinaikos taraftarları ve polis arasında gerginlik başlamış, maç esnasında evsahibi takım taraftarlarının çeşitli taşkınlıkları ve tribünleri ve skorbordu ateşe vermeleri üzerine, bitime 8 dakika kala Olimpiakos'un 1-0 önde götürdüğü maç tatil edilmişti. Romanya da seyirci olaylarının pençesinden kurtulamayan ülkelerden.

2011-2012 futbol sezonunda Petrolul Ploiesti-Steaua Bükreş arasında oynanan Romanya ligi müsabakasında, maç oynandığı sırada bir taraftar sahaya girip, Steaua Bükreşli defans oyuncusu George Galamaz'a arkadan yumruk attı. Bunun üzerine Galamaz'ın takım arkadaşları taraftara karşılık verince hem kendisini savunan Galamaz hem de sahaya giren taraftara müdahale eden takım arkadaşı kırmızı kartla oyundan atıldı. Petrolul Ploiesti taraftarlarının galeyana gelip taşkınlık çıkarmaları sonucunda gerginlik iyice tırmandı ve Steaua kalecisi Ciprian Tatarusanu'ya isabet eden maytaptan sonra karşılaşmanın hakemi maçı tatil etti. İtalyan futbolu da yakın geçmişte tribün teröründen etkilenen ülkelerden birisi.

Haberin Devamı

12 Nisan 2005 tarihinde iki ezeli rakip Inter ve Milan arasında Giuseppe Meazza Stadı'nda oynanan ve bitime 15 dakika kala konuk ekip Milan'ın 1-0 önde götürdüğü 2004-2005 UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final rövanş maçında da olay çıkmıştı. Inter taraftarının, Milan'ın Brezilyalı kalecisi Dida'ya yanıcı maddeler atmasıyla maçın hakemi Alman Markus Merk maçı 75. dakikada tatil etmiş, daha sonra UEFA, konuk takım Milan'ın maçı hükmen 3-0 kazandığı kararını vermişti. Ezeli rakibi Inter'i eleyerek Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale adını yazdıran Milano'nun "kırmızı-siyahlı" ekibi, o sezon Avrupa'nın bir numaralı kupasında final oynamıştı. Yaptırım ve cezalar oldukça ağır ve caydırıcı nitelikte olsa bile yıllardır bir türlü önlenemeyen tribün olayları Avrupa'da din, dil, ırk ve kültür ayırt etmeksizin, birçok topluma sirayet eden hastalıklardan birisi konumunda yer alıyor.

Yazarlar