Diğer Doping yeni yılın da gündem maddesi

Doping yeni yılın da gündem maddesi

02.01.2014 - 14:05 | Son Güncellenme:

2013 yılında bitmek bilmeyen doping olayları yeni yılın ilk gününe de damgasını vurdu. Geçen yıl özellikle atletizm, güreş ve halter gibi branşlarda en "gözde" sporcularını dopinge kurban veren Türkiye, 2014'ün ilk sabahına da doping haberleriyle uyandı.

Doping yeni yılın da gündem maddesi

Geçen yıl özellikle atletizm, güreş ve halter gibi branşlarda doping vakalarıyla sarsılan Türk spor kamuoyu, 2014'ün ilk sabahına da doping haberleriyle uyandı.

Haberin Devamı

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komlisyonu'nun verilerine göre atletizm, halter ve vücut geliştirme başta olmak üzere güreş, tekvando ve bisiklet branşlarında olmak üzere 171 sporcu, numune vermekten kaçmak ya da yasaklı madde kullanmak yoluyla kural ihlali yaptı. "Dopingsiz bir yıl olsun" temennileriyle girilen yeni yılın ilk haberi, İstanbul Maratonu'ndan geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü Alparslan Baki Ertekin, 35. Vodafone İstanbul Maratonu'nu erkeklerde birinci tamamlayan Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich'in doping numunesinin pozitif çıktığı bilgisinin kendilerine ulaştığını bildirdi. Ertekin, Kiprotich'in A numunesinde yasaklı madde tespit edildiğini onayladı. Günün ikinci doping haberi ise yağlı güreşle ilgili oldu. Güreş Federasyonu'nun, 18'ine yasaklı madde kullanmaktan, ikisine de numune vermekten kaçmak suçundan 20 sporcuya 15'er ay müsabakalardan men cezası verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

2013'ün ilk haberi atletizmden

2013 yılının ilk doping haberi atletizmden geldi. Biyolojik pasaport uygulamasıyla doping yaptığı tespit edilen milli atlet Alemitu Bekele Degfa'ya verilen 4 yıllık men cezası, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) cezalı atletler listesinde yer almasıyla ortaya çıktı. 24 Ağustos 2012'de doping yaptığı gerekçesiyle ömür boyu spordan men edilen ABD'li bisikletçi Lance Armstrong da 2013 yılının Ocak ayında ünlü talk şovcu Oprah Winfrey'nin programında 7 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğunu, doping yaparak elde ettiğini itiraf etti.

Atletizm ve bisikletin ardından halter de yılın ilk ayında dopingten nasibini aldı. Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş ve yönetim kurulu, Avrupa 23 Yaş Altı Şampiyonası'nda 5 Türk sporcunun dopingli çıkması üzerine istifa ettiklerini açıkladılar. Yılın ikinci ayında doping basketbola sıçradı. Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) forma giyen milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, doping yaptığı gerekçesiyle 20 maç ceza aldı. Ardından Türkiye Halter Federasyonu, 2012 yılı aralık ayında yapılan iç denetim sonrasında, 23 Yaş Altı Milli Takımı'nda yer alan 16 sporcuda doping kapsamına giren "Stanozolol" maddesine rastlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Aslı ile Nevin kulislerde konuşulmaya başladı

Mart ayında Türk atletizminin en önemli iki sporcusu Aslı Çakır Alptekin ile Nevin Yanıt'ın numunelerinde yasaklı maddeye rastlandığı kulislerde konuşulmaya başladı. Konu, mart ayının sonlarında gazete manşetlerine yansısa da yetkili kurumlardan uzun süre tatmin edici bir açıklama gelmedi. Nisan ayında Türkiye Basketbol Federasyonu, Galatasaray Medical Park'ın ABD'li oyuncusu David Hawkins'e, doping numunesinde yasaklı maddeye rastlandığı için 4 yıl hak mahrumiyeti cezası verdi. Mayısta iki ayrı halter organizasyonunu katılan 18 Türk sporcuda doping tespit edildi. Ağustos ayında, Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu, doping yaptıkları tespit edilen ve aralarında çekiç atmada olimpiyat madalyası kazanan Eşref Apak'ın da yer aldığı 31 atleti 2 yıl müsabakalardan men etti. Yağlı güreş, dopingten zarar gören diğer bir branş oldu. Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Altın Kemer kazanan Ali Gürbüz'ün doping yaptığının tespit edildiğini açıkladı. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya da Gürbüz'ün de aralarında olduğu 19 pehlivanda dopingli maddeye rastlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Nevin iki yıl aldı, Aslı kurtuldu

Ağustos ayının sonlarında Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu, Avrupa şampiyonu milli atlet Nevin Yanıt'a doping kullandığı gerekçesiyle 2 yıl yarışmalardan men cezası verdi. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) de dahil olmak üzere tüm atletizm camiasının beklediği haber ise aralık ayında geldi. TAF Disiplin Kurulu, anti-doping kurallarına aykırı hareket etmediği gerekçesiyle olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin'in hakkında uygulanan geçici tedbirin kaldırılmasına karar verdi.

Dopingte iki ilginç uygulama

Haberin Devamı

Dopingten yakasını bir türlü kurtaramayan Türk sporunda, iki ilginç uygulamaya da imza atıldı. Sporcuların kullandıkları yasaklı maddelerin, vücutlarından atılsa bile etkilerinin daha uzun sürebileceğini savunan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'na başvurarak, 37 milli atletin 2 yıllık cezalarının 4 yıla çıkarılmasını talep etti. Tahkim Kurulu, Nevin Yanıt'ın da aralarında bulunduğu 8 atletin cezasını, numunelerinde birden fazla yasaklı maddeye rastlandığı gerekçesiyle 6 ay uzattı. Federasyon ayrıca sporcusu doping yapan 23 antrenörü, farklı sürelerle müsabakalardan men etti. Bir ila üç yıl arasında değişen sürelerle ceza alan 23 antrenörden 18'i, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'na başvurdu.

Geri dönüşü olmayan yol

Doping illeti, sporcuları sadece sahalardan, pistlerden ayırmakla kalmadı geri dönüşü olmayan yola da soktu. Vücut geliştirme sporcusu 30 yaşındaki Şahin İrencin, sporcular arasında "Dinamit" olarak bilinen doping ilacının kurbanı oldu. Doping ilacını aldıktan sonra fenalaştığı ve iç organlarının iflas ettiği öne sürülen Şahin İrencin, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Doping Araştırma Komisyonu kuruldu

Sporda doping sorununun araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Doping Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyonun başkanlığına AKP İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Başkan Vekilliğine AKP Giresun Milletvekili Adem Tatlı, Komisyon Sözcülüğüne AKP İstanbul milletvekili Hakan Şükür, Komisyon Katipliğine ise AKP Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahmulubey getirildi.