Futbol Dünyada 2022 böyle geçti! Lionel Messi'nin son tangosu

Dünyada 2022 böyle geçti! Lionel Messi'nin son tangosu

02.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüm kupaları ve ödülleri toplayan Lionel Messi, kariyerindeki tek eksik parçayı 35 yaşında tamamladı. 2022 Dünya Kupası’nda şampiyon Arjantin olurken, Tangocular’ın kaptanı ülkesi adına yeni bir Maradona hikayesi yazdı.

Dünyada 2022 böyle geçti Lionel Messinin son tangosu

Futbolda milli takımları bir araya getiren en büyük organizasyon olan ve dört yılda bir düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nın 22.’si, geride kalan senede Katar’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. İlk kez bir Ortadoğu ülkesinde organize edilen turnuva, ilk kez yaz yerine kış mevsiminde düzenlendi ve daha bir çok ilke daha sahne oldu.

Haberin Devamı

Sportif açıdan en çok öne çıkan kısmı Arjantin’in şampiyonluğu, takımın kaptanı Lionel Messi’nin kariyerinin eksik parçasını tamamlaması olan dev organizasyonda, favori Brezilya’nın çeyrek finalde erken elenmesi, sürpriz ekip Fas’ın yarı finale çıkması, Hırvatistan’ın bir kez daha yarı final oynaması, finalde kaybeden Fransa’da Mbappe’nin altın ayakkabıyı alması gibi gelişmeler de damgasını vurdu.

Grup aşamasına Suudi Arabistan yenilgisiyle başlayan Tangocuların, finalde Fransa ile büyük çekişmeye sahne olan finalinde normal süre 2-2 sona erdi. Uzatma dakikaları 3-3 eşitlikle geçildi. Penaltı atışlarında Fransa’ya 4-2 üstünlük kurarak şampiyon olan Arjantin, üçüncü dünya kupasını müzesine taşıdı. 1978 ve 1986’da da bu mutluluğu tadan Güney Amerika ekibi, 36 yıl aradan sonra bir kez daha şampiyonluk yaşadı.

Haberin Devamı

2022 FIFA Dünya Kupası, yüzde 96’lık tribün doluluk oranıyla tarihin en yüksek seyirci kapasiteli dünya kupası oldu. Oynanan 64 maçta 3.7 milyon taraftar, karşılaşmalara ev sahiplği yapan statların tribünlerine geldi. Dünya genelinde 4.7 milyarlık bir takip oranı tutturulurken, 7 milyar dolarlık da bir gelir sağlandı.

MVP seçildi

Arjantin’in 35 yaşındaki yıldız futbolcusu Lionel Messi, kaptan olarak çıktığı 7 karşılaşmada 7 gol attı, 3 kez de asist yaptı ve turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi, 2014’ten sonra ikinci kez bunu başardı. Fransız Kylian Mbappe 7 karşılaşmada 8 gol atarak gol krallığını elde eden isim oldu.

Ronaldo’nun yeni adresi

Cristiano Ronaldo’nun yolu, bir ara kadro dışı da bırakıldığı Manchester United ile ayrıldı. Dünya Kupası’nda hayal kırıklığı yaşayan ve Fas yenilgisi ardından ağlayarak sahayı terk eden Portekizli futbolcu, turnuvanın ardından Suudi Arabistan ekibi Al-Nassr’la sezon başına 75 milyon dolar artı bonuslar olmak üzere 2.5 yıllık sözleşme imzaladı.

Altın Top Benzema’nın

2022 Ballon d’Or ödülünün sahibi Karim Benzema oldu. Real Madrid formasıyla 2021-2022 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi, La Liga, İspanya Süper Kupa ve UEFA Süper Kupa’yı kazanan Fransız yıldız kariyerinde ilk kez bu ödüle ulaştı. Dünyada yılın en iyi kadın futbolcusu ise Barcelonalı Alexia Putellas seçildi. Yılın Teknik Direktörü, Real Madrid’den Carlo Ancelotti oldu.

Haberin Devamı

Paris’te kupa Real’in

Şampiyonlar Ligi finali olaylar nedeniyle geç başladı. Liverpool’u tek golle geçen Real Madrid, son 10 yılda 5. kez kupayı kazandı.

2022 UEFA Şampiyonlar Ligi final maçı Paris’te oynandı. Real Madrid, Liverpool karşısında Vinicius Junior’un ayağından bulduğu tek golle kupaya uzanan takım oldu. Real Madrid, Şampiyonlar Ligi kupasını sekizinci kez müzesine götürürken, bu sonuçla son 10 yılda 5. kez kupayı kazanan kulüp olarak kırılması güç bir rekora imza attı.

Stade De France’daki final karşılaşması, öncesinde çıkan olaylarla da tarihe not düşüldü. Bazı biletsiz İngiliz taraftarların turnikelere yüklenmesi, polisin orantısız güç kullanması, arbede sebebiyle maçın yaklaşık bir saat geç başlamasına sebep oldu.

2022 UEFA Avrupa Ligi’nde Eintracht Frankfurt, İspanya’da oynanan finalde Glasgow Rangers’ı seri penaltı atışları sonunda 6-5 yenerek bu kupayı ilk kez kazanma başarısı gösterdi. UEFA Avrupa Konferans Ligi finalinde Roma, Arnavutluk’ta Feyenoord karşılaşmasını 1-0’lık skorla kazanarak yeni turnuvanın ilk muzafferi oldu.

Haberin Devamı

Siyah İnci’ye veda

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak gösterilen Pele, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir kolon kanseriyle mücadele eden ‘Siyah İnci’ lakaplı isim arkasında dev bir futbol mirası bıraktı. Kariyerinde birçok başarıya imza atan, Dünya Kupası’nı 3 kez kazanan tek futbolcu olma unvanını elinde bulunduran Brezilyalı efsane 1283 golle dünya futbol tarihinin en golcü ismiydi.

Majesteleri veda etti

Roger Federer, 24 senelik profesyonel tenis kariyerinin son maçına Laver Cup’ta çıktı ve profesyonel tenis kariyerine nokta koydu. 41 yaşındaki İsviçreli tenisçi, Avustralya Açık’ta altı, Wimbledon’da sekiz, Amerika Açık’ta beş, Roland Garros’ta bir olmak üzere toplam 20 Grand Slam şampiyonluğuyla tarihe geçti.

Haberin Devamı

Federer, 4 Grand Slam’in 3’ünde en az 5 şampiyonluk yaşayan ilk ve tek oyuncu unvanıyla da özel bir yere sahip oldu. Profesyonelliğinde 1500’ün üzerinde müsabakaya çıktı, 1200’ün üzerinde olanını kazandı. Grand slamlerde en çok maça çıkan oyuncu, bu turnuvalarda çeyrek ve yarı finalleri en çok gören isim de oldu.

Estetik ve zarif tarzıyla kortlarda fark yaratan Majesteleri lakaplı sporcunun tek el backhand vuruşu, adeta kendisinin imzası haline geldi. Topları kortun istediği bölgesine istediği açı ve hızla atabilmesini sağlayan bu vuruşla aynı zamanda rakiplerine karşı da büyük avantaj sağlıyordu.
Tenis tarihinin en çok para kazanan ismi olan Federer, 1 milyar doları aşan toplam kazancıyla 17 yıl boyunca en çok kazanan tenisçi unvanını da kimselere bırakmadı.

Kortlarda zerafetin ve estetiğin simgesi Roger Federer 41 yaşında tenisi bıraktı. İsviçreli raket, yirmi grand slam şampiyonluğunun ardından ‘elveda’ dedi.

BASKETBOL

EuroBasket 2022 finalinde İspanya, Fransa karşısında parkeden 88-76 galip ayrıldı ve EuroBasket 2022 şampiyonu oldu. Aynı turnuvada Türkiye ise A Grubu’nu ikinci tamamladı ve gruptan çıktı, son 16 turunda Fransa’ya yenilerek turnuvaya veda etti.

NBA final serisinde Batı Konferansı şampiyonu Golden State Warriors, Doğu Konferansı şampiyonu Boston Celtics’e 4-2 üstünlük kurarak son 8 sezonda 4., toplamda 7. şampiyonluğuna ulaştı. Stephen Curry finallerin MVP ödülünü aldı.

VOLEYBOL

Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nı, finalde Brezilya’yı 26-24, 25-22, 25-17’lik setlerle 3-0 yenen Sırbistan kazandı. Üst üste 2. kez bu turnuvada şampiyon olan Sırplar’ın Eczacıbaşı Dynavit forması giyen kaptanı Tijana Boskovic de üst üste ikinci defa turnuvanın en değerli oyuncusu ödülüne layık görüldü.

FORMULA 1

2022 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 18. ayağı olan Japonya Grand Prix’sinde bitime dört yarış kala en yakın rakibiyle arasındaki puan farkını 113’e çıkaran Max Verstappen, üst üste ikinci kez şampiyon oldu. Red Bull’un Hollandalı pilotu F1 tarihinde iki şampiyonluk kazanabilen 17. pilot oldu.

ATLETİZM

Olimpiyat şampiyonu Armand Duplantis, 6,19 metre ile kendisine ait erkekler sırıkla atlama dünya rekorunu kırdı. İsveçli atlet böylece sırıkla atlamada üst üste üç dünya rekoru kırmış oldu. İsveçli atlet daha önce 6,17 ve 6,18 barajlarını geçme başarısı göstermişti.

Yazarlar