Diğer Efsane sanatçı Ella Fitzgerald Google'ın tasarladığı özel doodle ile anılıyor

Efsane sanatçı Ella Fitzgerald Google'ın tasarladığı özel doodle ile anılıyor

25.04.2013 - 16:39 | Son Güncellenme:

Ella Fitzgerald hayranları için büyük jest! Dünya devi Google Ella Fitzgerald için özel hazırlık yaptı. Ella Fitzgerald dünyanın en önemli ismi...

Efsane sanatçı Ella Fitzgerald Googleın tasarladığı özel doodle ile anılıyor

Google hazırladığı Doodle ile 96. doğum günününde Ella Fitzgerald'ı andı.

Haberin Devamı

Ella Fitzgerald (25 Nisan 1917 – 15 Haziran 1996), yirminci yüzyılın en önemli ABD'li caz vokalistlerinden biridir.

Ella Fitzgerald, entonasyonunun ve yorumunun kusursuzluğu, doğaçlamalarda bir trompet gibi kullanabildiği üç oktav aralığını aşan sesiyle anılır.

Elli yedi seneyi aşan kariyerinde 13 Grammy ödülü bulunan Ella Fitzgerald, ABD başkanları Ronald Reagan (Ulusal Sanat Madalyası) ve George H. W. Bush (Özgürlük Madalyası) tarafından verilmiş iki ayrı ödüle de sahip oldu.

Ella Fitzgerald'ın hayatı ve kariyeri

ABD'nin Virjinya eyaletinde doğan Ella Fitzgerald, ailesinin ayrılmasından sonda annesi Temperance ile beraber New York'a taşındı. Çocukluğunda bir dansçı olmak isteyen Ella Fitzgerald, ilk kez 1934'de Harlem'deki Apollo Theater'da şarkı söyledi.

Haberin Devamı

1941'de solo kariyerine başlayan Ella Fitzgerald caz konserlerine devam etti. Be-Bop akımından etkilenerek vokal tarzını değiştiren Ella Fitzgerald Scat (kelimelerin olmadığı, anlamsız hecelerle emprovizasyon) tekniğini geliştirerek ününü arttırdı.

Ella Fitzgerald, piyanist Ellis Larkins ile birlikte Gershwin bestelerini seslendirdi.

Decca, MGM, Atlantic, Capitol gibi şirketlerle çalışan Ella Fitzgerald, son kaydını 1989'da yaptı.

1991 yılında da son konserini veren Ella Fitzgerald, 15 Haziran 1996'da Beverly Hills'deki evinde hayata gözlerini yumdu.