Galatasaray En kârlı transfer

En kârlı transfer

05.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Transferin son gününde gelen Hollandalı futbolcu Nigel de Jong, hem Galatasaray'ı mutlu etti, hem de ABD'deki kulübü Los Angeles Galaxy'yi sevindirdi.

En kârlı transfer

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Nigel de Jong’un herhangi bir bedel ödenmeden kadroya katılmasında ilginç bir detay dikkat çekti. Galatasaray ve LA Galaxy’nin yaptığı anlaşma, her iki tarafa da kazanç getirdi. ‘Beckham kuralı’ olarak bilinen DP statüsü sayesinde sarı-kırmızılıların kasasından para çıkmazken, MLS temsilcisi de büyük bir yükten muaf edildi.

Transfer döneminin son gününde Galatasaray’ın getirdiği Nigel de Jong, sürprizlerle dolu bir anlaşma yaptı. Sarı-kırmızılıların yıldız futbolcuyu, Major League Soccer’ın (MLS) kendine has kuralları sayesinde kadrosuna kattığı ortaya çıktı.

Hollandalı orta sahanın, kulübüyle sözleşmesi devam ederken bedelsiz olarak Türkiye’ye gelmesi dikkat çekti. Milan’dan geçtiğimiz şubatta Los Angeles ekibine imza atan Nigel de Jong ile ilk etapta bir yıllık kontrat yapılmalıydı.

Haberin Devamı

Kontenjan durumu

MLS’de oyunculara ancak belli bir ücret tavanı ölçeğinde ödeme yapılabildiği için 32 yaşındaki futbolcuya gerçek değerini verebilmek adına, ‘Beckham Kuralı’ olarak da bilinen ‘Designated Player’ (DP) statüsünde kayıt yapıldı.

Üç futbolcuya izin veren bu kontenjan, Galaxy’de Steven Gerrard, Robbie Keane ve Giovani dos Santos ile doldurulmuştu. ABD ekibi çözümü, MLS’de geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan ‘Targeted Allocaiton Money’de (TAM) buldu ve ancak 500 bin dolar verilebildi.

Yine de gelecek sezonlar adına esas verilmesi gereken ücret vaati geçerliydi. De Jong, 23 maçta forma giymesi durumunda sözleşmesi iki yıllığına uzayacak, yıllık ücreti 3.25 milyon dolar olacaktı. Yeni sezonda açılacak DP kontenjanı da savunma hattı için Jelle van Damme’den yana kullanılma kararı verildi. Sözleşmenin uzamasının bir tehdit haline geldiği Galaxy’nin imdadına, o esnada Galatasaray yetişti. ABD’lileri rahatlatan Cim-Bom, böylelikle bonservis ödememe şansını elde edip, her iki taraf için de kârlı bir transfer yaptı.

MLS’in en iyilerinden

LA Galaxy, Hollandalı orta sahanın forma giydiği 18 maçta kalesinde yalnızca 16 gol gördü. ABD ekibinin, ligin en az gol yiyen ikinci takımı olmasında önemli pay sahibi olan De Jong, maç başına 60’ın üzerinde isabetli pasla ligin ikincisi, yine bu istatistikte yüzde 87 oranıyla da ligin ilk üç futbolcusu arasında yer aldı.

Haberin Devamı

MLS ekibi, en iyi futbolcuları arasında yer alan oyuncunun bu başarılı rakamlarına rağmen, karşılıklı anlaşmayla kontratını feshederek kendisiyle yolları ayırmak durumunda kaldı.

Nigel de Jong, Galatasaray formasıyla ilk maçına Boluspor önünde çıktı. Hollandalı yıldız ilk sınavında hazır bir görüntü çizdi.