Futbol FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda ilklerin turnuvası! Milyar dolarlık kaynak

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda ilklerin turnuvası! Milyar dolarlık kaynak

30.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk kez 32 takımla gerçekleştirilecek olan FIFA Kadınlar Dünya Kupası; yayıncılık, seyirciler ve finansal açıdan da ilklere sahne olacak. Avustralya-Yeni Zelanda ev sahipliğindeki dev organizasyon, kadın futbolunda tarihe bir sıçrama tahtası olarak geçecek.

FIFA Kadınlar Dünya Kupasında ilklerin turnuvası Milyar dolarlık kaynak

Son yıllarda kadın futbolundaki gelişmeler herkesin dikkatini çekmekte... Hem milli takımlar hem de kulüpler düzeyinde bu alanda gerek sportif, gerek profesyonel ve gerekse ekonomik anlamda büyük ilerlemeler kaydediliyor. Kadın futbolu, dünya futbolunun patronu FIFA tarafından günümüz futbolundaki en büyük büyüme fırsatı olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Günümüzde sadece Avrupa’da mevcut yıllık değeri 116 milyon euro olan kadın futbolunda bu değerin 2033’e kadar 686 milyon euro’ya yükselmesi, ve yine aynı zaman zarfında, şu an 69 milyon euro olan kulüp sponsorluğunun 295 milyon euro’ya ulaşması bekleniyor. Önümüzdeki on yıllık süreçte taraftar tabanının ise 144 milyondan 328 milyonlara çıkacağı tahmin ediliyor.

Bu alanda en büyük turnuva için içinde bulunduğumuz aylarda geri sayıma geçilmiş durumda. 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası tarihin en çok ilgi gören turnuvası olarak kayıtlara geçmişti. Fransa’nın ev sahipliğindeki organizasyon; statların dolu olması, televizyonları başında 1 milyar 120 milyon kişi tarafından izlenmesi gibi daha bir çok alanda rekorların kırılmasına ve bu ilgi patlaması da kadın futboluna olan yatırımların artmasına yol açmıştı.

Haberin Devamı

MİLYAR DOLARLIK KAYNAK

Sıradaki turnuva ile yeni rekorların kırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası, şimdiye kadarki en büyük kadın futbol turnuvası olmaya hazırlanıyor. Avustralya ile Yeni Zelanda’nın ortak ev sahipliği yapacağı 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası, 20 Temmuz-20 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Dünya futbolunun patronları tarafından iki kat artırılarak bir milyar dolara çıkarılan kadın futboluna ayrılan kaynak, şimdi bunun da çok daha ötesine geçmeye hazırlanıyor.

KAPALI GİŞE

Dev organizasyon için şimdiden bir milyona yakın bilet satılırken, turnuva başlangıcına kadar toplamda 1,5 milyon biletin satılmasıyla bir rekorun kırılması beklentisi hakim durumda. Maçlara ev sahipliği yapacak Avustralya’da Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Adelaide; Yeni Zelanda’da Auckland, Wellington, Dunedin, Hamilton kentlerinde bir çok otel rezervasyonunun yapılmaya şimdiden başladığı, organizasyon tarihlerini kapsayacak şekilde konaklama yerlerinde doluluk oranlarının büyük miktarda arttığı belirtiliyor.

BİLET TALEBİ STADI DEĞİŞTİRDİ

Biletlere olan yoğun talep, maç takviminde organizatörleri sonradan değişiklikler yapmaya da zorluyor. Ev sahibi Avustralya Milli Takımı’nın grubundaki açılış maçı olan İrlanda Cumhuriyeti ile karşı karşıya geleceği müsabakanın yeri, büyük bilet talebi nedeniyle değiştirildi. Kanguruların maçı orijinal takvimde 42 bin kişilik Sydney Futbol Stadyumu’nda yer alıyordu. 20 Temmuz’da oynanacak karşılaşma aynı şehirdeki 85 bin seyirci kapasiteli Avustralya Olimpiyat Stadı’na alındı.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ YAYINCILIK

Kadın futbolunda yayıncılık konusunda da ilkler bu yılki organizasyonda gerçekleşecek. Önceki turnuvalardan farklı olarak bu turnuvada, Erkekler Dünya Kupası ile birlikte aynı pakette sunulmak yerine Kadınlar Dünya Kupası tarihinde ilk kez bağımsız bir ürün olarak ticarileştirildi ve yayın hakları bu şekilde dağıtıldı. Tarihte ilk kez 24 yerine 32 takımlı bir şekilde gerçekleştirilecek organizasyon Web ve Tv platformlarından evrendeki tüm futbolseverlere ulaştırılacak.

2 MİLYAR KİŞİ İZLEYECEK

Fransa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen bir önceki Kadınlar Dünya Kupası’nda küresel olarak 1,12 milyar izleyici kitlesine ulaşılmıştı. FIFA tarafından yapılan değerlendirmeye göre önümüzdeki aylarda gerçekleşecek bu turnuvanın ise dünya çapında 2 milyar kişi tarafından izlenmesi hedefleniyor. Kamu ve özel yayıncılardan gelen çok sayıda ilk teklif, düşük bulunduğu için reddedildi ve yayıncılar bu rakamları artırmaya zorlandı.

Haberin Devamı

FIFA Kadınlar Dünya Kupasında ilklerin turnuvası Milyar dolarlık kaynak

Dünya şampiyonluğuna dört kez ulaşan Amerika Birleşik Devletleri, kadın futbolunda en çok kupa kaldıran ülke.

DEĞİŞİM KATALİZÖRÜ

Milli takımı, ulusal ligleri, futbolcu, antrenör ve hakem sayılarında kısa sürede yakaladığı büyük artışla Suudi Arabistan, futbolun daha geniş bir sosyal değişime ilham verme gücüne sahip olduğunu gösteriyor.

Kadın futbolunda son yıllarda en önemli gelişme gösteren ülkelerin başında Suudi Arabistan geldi. Monika Staab, iki yıl önce Suudi Arabistan kadın milli takımını kurma ve geliştirme hedefiyle antrenörlük görevini üstlendiğinde, kendisinin sadece kıvılcımı sağlayabileceğini ve ateşi yakmanın oyunculara bağlı olduğunu söylemişti.

O günden bu yana bu ateş hiç sönmeden yanmaya devam etti ve ülkedeki kadın futbolu büyük bir hızla gelişmeye devam etti. Staab sonrasında teknik idareciliğe geçerken, onun yerine Rosa Lappi-Seppala da milli takımın baş antrenörlüğüne getirildi.

Haberin Devamı

FIFA Kadınlar Dünya Kupasında ilklerin turnuvası Milyar dolarlık kaynak

Kadın futboluna yönelik geniş bir stratejiyle bir çok proje tamamlanırken, FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanmak, takımın nihai hedefi olarak belirlenmiş durumda. Milli takım geçtiğimiz günlerde FIFA Kadınlar Dünya sıralamasına 171. sıradan girerek önemli bir kilometre taşına daha ulaştı.

Ülkedeki birinci ve ikinci ligde toplam 25 takımın yer alıyor. 6-17 yaş arasındaki kız çocukları için bölgesel eğitim merkezleri oluşturuldu. 2021’de 119 olan antrenör sayısı bini geçmiş durumda ve okul liglerinde elli bin kız çocuğu top koşturuyor. Hakem sayısının kısa sürede yüzde 66, kulüp sayısının yüzde 56 oranında arttığı ülke, futbolun daha geniş bir sosyal değişime ilham verme gücüne sahip olduğunu gösteriyor.

2027 DÜNYA KUPASI'NA DÖRT TEKLİF BİRDEN VAR

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na gösterilen büyük ilgi, sıradaki turnuva için taliplerin iştahını şimdiden kabartmış durumda. 2027 Kadınlar Dünya Kupası’na ev sahipliği gerçekleştirmek isteyen ülkeler şimdiden sıraya dizilmiş bulunuyor.

Organizasyon tarihinde ilk defa bu derece büyük bir ev sahipliği ilgisi oluşmuş bulunuyor. Belçika-Hollanda-Almanya, ABD-Meksika ortak teklif veren ülkeler oldu. Brezilya ve Güney Afrika da 2027 ev sahipliği için başvuruda bulundu. Turnuvaya ev sahipliği yapacak yere, gelecek yılın mayıs ayındaki FIFA Kongresi’nde karar verilecek.

FIFA Kadınlar Dünya Kupasında ilklerin turnuvası Milyar dolarlık kaynak

2023 FIFA Dünya Kupası, maçlara ev sahipliği yapan stadyumlardaki taraftarlar ve evlerinde televizyon karşısındaki izleyicilerin dışında, halka açık şekilde konuşlandırılmış dev ekranlardan da futbolseverler tarafından takip edilebilecek. Bu konuda özel olarak oluşturulan yönetmelik çerçevesinde, konuya ilgi duyan yatırımcılardan teklif alınması süreci başlatılmış durumda.

İLK KEZ KADIN VAR HAKEMLERİ

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 2023 Dünya Kupası, kadın hakemliği açısından da ilklere sahne olacak. Turnuva için 33 hakem, 55 yardımcı hakem, 19 video yardımcı hakem görevlendirildi. FIFA Kadınlar Dünya Kupası tarihinde ilk kez 6 yardımcı kadın VAR hakemi tayin edildi.

FIFA Kadınlar Dünya Kupasında ilklerin turnuvası Milyar dolarlık kaynak

AMERİKA'DA YENİ BİR LİG

Kadın futbolundaki gelişmeler hemen her kıtada gerçekleşmekte. Kuzey ve Orta Amerika’nın futbol konfederasyonu olan Concacaf, 2024’te yeni kadın kulüp futbolunu başlatmaya hazırlanıyor. Concacaf Konseyi, Uefa ve Conmebol’un izinden giderek önümüzdeki yıl için yeni bir turnuva konusunda anlaştı.

FIFA’nın yeni Kadınlar Kulüpler Dünya Kupası ile ilgili ayrıntıları onaylamasının ardından Concacaf’ın yeni ligi bu yıl içinde ana hatlarıyla belirlenecek ve daha sonra duyurulacak. Yeni Concacaf kadın kulüpleri yarışması Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler’den kulüpleri kapsayacak ve Concacaf kulüplerinin FIFA Kadınlar Kulüpler Dünya Kupası’na katılmaları için tek eleme yolu olacak.

Yazarlar