Futbol FIFA'dan 'küresel' Şampiyonlar Ligi projesi! 2 milyar gelir

FIFA'dan 'küresel' Şampiyonlar Ligi projesi! 2 milyar gelir

19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

FIFA, Kulüpler Dünya Kupası’nın 2025’ten itibaren düzenleneceği yeni formatı açıkladı. Mevcut şekliyle 7 takımın katıldığı, bir tür resmi hazırlık turnuvası havasında geçen organizasyon, yeni şekliyle ciddi bir rekabetin yaşanacağı, dikkat çekici bir hale bürünecek.

FIFAdan küresel Şampiyonlar Ligi projesi 2 milyar gelir

15 Haziran-13 Temmuz 2025’te ABD’nin ev sahipliği yapacağı organizasyon, 32 takımın katılımıyla gerçekleştirilecek. Böylece Avrupa kıtasının bir numaralı kulüp turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi’nin, tüm kıtaları kapsayan küresel bir versiyonu ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Dev organizasyonda dörderli sekiz gruba ayrılacak takımlar, birbiriyle tek maç üzerinden karşılaşacak. Grupları ilk iki sırada tamamlayanlar bir üst tura yükselecek. Gruplarını ilk iki sırada tamamlayanlar, sonraki turlarda tek maç eleme usulü birbiriyle karşılaşarak ilerleyecek.

Avrupa’dan 12 takıma yer verilecek şampiyonada, Asya, Afrika ve Kuzey Amerika’dan 4’er ekip yer alabilecek. Güney Amerika’dan katılacak takım sayısı 6 olacak. Ev sahibi ABD ve Okyanusya’dan 12’er takımın da iştirak etmesiyle toplam takım sayısına ulaşılacak.

Turnuvanın yeni formatında takım sayısının artması, gelirlerin de artmasını beraberinde getirecek. Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni versiyonundan FIFA’nın 1.5 ile 2 milyar dolar arasında bir gelir hedeflediği belirtiliyor. Bu miktarın yaklaşık yarısının yayın haklarından gelmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Avrupa kıtasına ayrılan 12 takımlı kontenjanın 4 tanesi son Şampiyonlar Ligi şampiyonlarına gidecek. Aynı dönemde bir numaralı kupada toplanan puanlarla oluşturulacak bir ranking sistemiyle diğer katılacaklar belirlenecek. Şu aşamada Bayern Münih, Paris Saint Germain, Inter, Porto ve Benfica’nın yanı sıra Asya’dan Al Hilal ve Urawa Red Diamonds Afrika’dan Al Ahly, Wydad, Kuzey Amerika’dan Monterrey, Seattle, Leon, Okyanusya’dan Auckland, Güney Amerika’dan Palmeiras, Flamengo, Fluminense katılması kesinleşen diğer takımlar.