Süper Lig Futbolun sihri: Sol ayaklar! Hagi, Alex, Sergen Yalçın ve Dozer Cemil...

Futbolun sihri: Sol ayaklar! Hagi, Alex, Sergen Yalçın ve Dozer Cemil...

14.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

13 Ağustos Dünya Solaklar Günü’nde yeşil sahalara anlam katan efsaneler unutulmuyor. Türk futboluna damgasını vuran, Süper Lig’de tarih yazan Hagi, Alex ve Sergen Yalçın gibi solak yıldızlar, taraftarların en güzel hatıralarını süslüyor.

Futbolun sihri: Sol ayaklar Hagi, Alex, Sergen Yalçın ve Dozer Cemil...

Tüm dünyada 13 Ağustos tarihinde kutlanan Dünya Solaklar Günü, akıllara en çok futbol sahalarındaki efsaneleri getiriyor. Diego Maradona’dan Lionel Messi’ye, Johan Cruyff’tan Ferenc Puskas’a, Di Stefano’dan Rivaldo’ya, Stoichkov’dan Kempes’e, Bobby Charlton’dan Paolo Maldini’ye, Raul’dan Ryan Giggs’e kadar birçok süper yıldız dünya futboluna damga vurdu.

Haberin Devamı

Türk futbolunda da birçok efsaneleşen, Süper Lig’e damgasını vuran ve şampiyonluklara adını yazdıran yıldızlar bugün halen daha taraftarların kalbinden silinemedi.Hagi, Alex de Souza ve Sergen Yalçın gibi ikonlaşmış sol ayaklar halen daha takımlarının taraftarları tarafından özleniyor, yerleri dolmuyor.

Golleriyle, spektaküler hareketleriyle, kendilerine has çalımlarıyla, frikiklerdeki ustalıklarıyla Hagi, Alex ve Sergen isimleri bugün bile formaların arkalarına yazdırılıyor.

Galatasaray’da 4 lig şampiyonluğu, 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupa, 2 Türkiye Kupası gibi zaferlere imza atan, 191 maçta 73 gol, 53 asistle oynayan Hagi, kariyerine Real Madrid ve Barcelona deneyimleri sığdırmış, Romanya Milli Takımı’nda ‘Karpatların Maradona’sı’ olarak anılmış bir efsaneydi.

Haberin Devamı

Fenerbahçe’de 100. yıl şampiyonluğu dahil olmak üzere 3 lig şampiyonluğu, 1 Türkiye Kupası kazanan, 344 maçta 172 gol atıp, 151 asist yapan, Brezilya Milli Takımı’nda 10 numara giyip, kaptanlık yapan Alex de Souza, heykeli dikilen nadir futbolculardan.Beşiktaş’ın altyapısından yetişen, siyah-beyazlı kulübün 100. yıl şampiyonluğunda zafer golünü atan, Galatasaray’ın 3. yıldızını taktığı 2001-02 sezonunda şampiyonluğa katkı veren, 4 büyük kulüpte de oynayan Sergen Yalçın, Türk futbolunun yetiştirdiği nadide yeteneklerden bir tanesi oldu.

Müthiş sol ayaklı bu yıldızlar Avrupa kupalarında da Türk futboluna unutulmaz hatıralar kattı. Kopenhag’da UEFA Kupası finalinde, Monaco’da UEFA Süper Kupası finalinde Arsenal ve Real Madrid’li yıldızların bile hayranlıkla izlediği Hagi, Ramon Sanchez Pizjuan’da Sevilla’ya meydan okuyan, Kadıköy’de Inter’i, Chelsea’yi, Manchester United’ı deviren kaptan Alex de Souza, Stamford Bridge’de ünlü Chelsea’yi dize getiren, Almanya Milli Takımı’na futbolu yeniden sevdiren, Roma Olimpiyat Stadı’nda Lazio’lu taraftarların ayakta alkışladığı Sergen Yalçın... Bu 3 efsanenin hatıralarıyla beraber 13 Ağustos Dünya Solaklar Günü kutlu olsun.

Tarih yazan bekler

Sol ayaklı yıldızlardan söz ederken sol bekleri es geçmek olmaz. Türk futboluna damgasını vuran birçok unutulmaz sol bek yer aldı. Trabzonspor ve Fenerbahçe formalarıyla Süper Lig’e damga vuran Abdullah Ercan, Galatasaray’ın sembol isimleri Hakan Ünsal, Ergün Penbe  ve Hakan Balta, Beşiktaş efsanesi Kadir Akbulut ile 100. yılın şampiyonu ‘Deli’ İbrahim Üzülmez, Fenerbahçe’nin 103 gollü şampiyonluğuna frikiklerle can veren Şenol Ustaömer, bir çırpıda sayılan simgeleşmiş sol bekler...

Haberin Devamı

100. yıl şampiyonu

Büyük kulüplerde 100. yılların önemi her zaman farklı olmuştu. Şu ana kadar Süper Lig tarihinde 100. yılında şampiyon olabilen Beşiktaş ve Fenerbahçe oldu. Türk futbolunun unutulmaz sol ayaklarından Tümer Metin de bu iki güzide kulübün 100. yıl şampiyonluklarında kadroda yer aldı. 2002-03 sezonunda Beşiktaş şampiyon olurken Sergen Yalçın’a zafer golünün asistini yapan isim Tümer’di. 2006-07 sezonunda Fenerbahçe zirveye çıkarken o sezonun 19 golle, gol kralı Alex’e 6 asistle en fazla asist yapan yine Tümer’di.

Pele’yi hayran bıraktı

Haberin Devamı

Türk futbolunun en büyük solaklarından Emre Belözoğlu, kariyeri ve yeteneğiyle Brezilya efsanesi Pele’nin de beğenisini kazanmış, dünyadaki en iyi 125 futbolcu listesine adını yazdırmıştı.

Solak yıldızlar listesinde Türk futboluna damgasını vuran isimler arasında Emre Belözoğlu mutlaka yer alır. Türk Milli Takımı’na yıllarca hizmet eden Fenerbahçe, Galatasaray, Başakşehir, Inter, Newcastle United ve Atletico Madrid formalarıyla 40 yaşına kadar profesyonel futbol oynayan Belözoğlu, sihirli bir sol ayağa sahipti.

Hatta öyle ki Brezilya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük efsanelerinden Pele’nin FIFA için hazırladığı dünyanın en iyi 125 futbolcu listesine adını yazdırmıştı.Emre Belözoğlu kariyeri boyunca 6 lig şampiyonluğu, 1 UEFA Kupası, 2 UEFA Süper Kupası, 4 Türkiye Kupası, 2 TFF Süper Kupa, A Milli Takımımızla da 2002 Dünya Kupası’nda 3.’lük elde etti.

Arda Güler’den Rıdvan Yılmaz’a

Son dönemde Türk futbolunda herkesi heyecanlandıran yeni sol ayaklar da yetişiyor. Fenerbahçe’de taraftarların sevgilisi 17 yaşındaki Arda Güler, Beşiktaş’tan yetişip Rangers’a giden Rıdvan Yılmaz, Trabzonspor’un yetiştirdiği Abdülkadir Ömür, Ahmetcan Kaplan ve Yusuf Yazıcı, Galatasaray’ın yeni yıldızı Yunus Akgün, Altay’dan yetişip Olympique Lyon’a giden Cenk Özkaçar ve Marsilya’da oynayan Cengiz Ünder beklentilerin yüksek olduğu solaklar.

Haberin Devamı

Balkan rüzgarı Elvir Baliç

Bosna Hersek’teki savaşın sonrasında 20 yaşında bir genç iken Türkiye’ye Bursaspor’a gelen Elvir Baliç, kısa sürede Bursa Atatürk Stadı’nda unutulmaz bir sembole dönüşmüştü. Müthiş sol ayağıyla Bursaspor’un Inter Toto Kupası’nda fırtına gibi estiği yıllarda adından söz ettiren Baliç, daha sonra rekor bir bedelle Fenerbahçe’ye imza atmıştı. Kadıköy’de de çok sevilen Bosna Hersekli yıldız solak, 1999 yılında İspanyol devi Real Madrid’e transfer oldu.

Fenerbahçe kariyerine bir şampiyonluk da yazan Baliç’in sol ayağı için en güzel tarifi 1998’de Fenerbahçe ile UEFA Kupası’nda eşleşen Parma’nın hocası Alberto Malesani söylemişti: “Baliç’in sol ayağını tutarsak turu atlarız.”

Monaco fatihi Prekazi

Galatasaray tarihinde unutulmaz hatıraların başrolünde hiç kuşkusuz Cevad Prekazi her zaman ilk sıralarda gelir. 15 Mart 1989 tarihinde Almanya’nın Köln kentinde oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek finalde tarih yazan sarı-kırmızılılarda Prekazi’nin Monaco’ya 33 metreden attığı enfes frikik golü her zaman hatıralarda olacak.

‘O gol Türkiye içindi’ diyerek o günü anımsayan efsane Prekazi, müthiş sol ayağıyla bugün bile dillerde. 

Büyük efsaneler

Fenerbahçe tarihine adlarını yazdıran Lefter Küçükandonyadis ve Can Bartu, sol ayaklarıyla efsaneleşmiş isimlerdir. Yolları İtalya futbolundan geçen iki efsane bugün bile büyülü yetenekleriyle hafızalardadır. Özellikle ‘Sinyor’ Can Bartu’nun 1968 yılında Fenerbahçe’nin 5 kupalı unutulmaz sezonunun ardından Şampiyon Kulüpler Kupası’nda İngiliz devi Manchester City karşısında sol ayağının büyüsünü göstermiş, İngilizleri kendine hayran bırakmıştı. 

‘Dozer gibi oyna’

Trabzonspor’un 70’li yıllardaki efsane kadrolarına kaptanlık yapan, unutulmaz şampiyonluklara liderlik eden sol bek Cemil Usta namı diğer ‘Dozer’ Cemil, Türk futbolunun efsaneleşen isimlerindendi.

“Ben Trabzonspor kaptanıyım. Başka bir kaptanın arkasından nasıl sahaya çıkarım” sözleriyle bordo-mavili formayı terk etmeyen büyük efsane, ülke futbolunda sol bekin ne kadar önemli olduğunu da herkese ezberletmişti. Hatta Süper Lig’in 2019-20 sezonuna 2003 yılında hayatını kaybeden Cemil Usta’nın adı verilmişti. Trabzonspor tribünlerinin söylediği gibi: “Kazım gibi sev, Dozer gibi oyna.”

Ünlü yıldızlar

Süper Lig’de birçok dünya yıldızı forma giyerken bu isimler arasında ünlü solaklar da yer aldı. Roberto Carlos, Mesut Özil, Van Persie, Milan Rapaic Fenerbahçe’de, iz bırakırken Ricardinho, Talisca, Adriano, Negredo Beşiktaş’ta, Harry Kewell, Riera, Galatasaray’da, Sörloth, Marcelinho, Malouda Trabzonspor’da forma giyen isimlerdi.