Diğer Hepsi bizim kardeşimiz!

Hepsi bizim kardeşimiz!

05.08.2016 - 23:40 | Son Güncellenme:

Rio’da olimpiyatı izleyen Türk basın mensupları ile biraraya gelen Bakan Kılıç, bu durumun dünyanın bir çok ülkesinde olduğunu söyledi, “Üstüne Türk bayraklı formayı giyen ve bu bayrak için ter döken, milli marşımızın çalınması için çaba harcayan arkadaşlarımızın hepsi bizim kardeşimizdir” dedi

Hepsi bizim kardeşimiz

Rio’da 2016 Olimpiyat Oyunları’nı izleyen Türk basın mensupları ile biraraya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulunurken devşirme sporcular için yapılan eleştirelere de yanıt verdi.
Bakan Kılıç, “Üstüne Türk bayraklı formayı giyen ve bu bayrak için ter döken, milli marşımızın çalınması için çaba harcayan arkadaşlarımızın hepsi bizim kardeşimizdir. Dünya’ya baktığınızda farklı ülkelerde doğmuş, o ülkenin vatandaşlığını almış sporcular mevcut. Çok başarılı olan sporcular da mevcut” dedi.
‘Antrenör olacaklar’
Kılıç, “Şuan koşmakta olan sporcular ileride Türkiye’de hocalık yapacaklar. Antrenör olacaklar. Sporcu yetiştirecekler. Artık herşey uluslararası arenada cereyan ettiği, globalleşen Dünya’da bu tip şeyleri konuşmak çok doğru değil. Biz ülkemizde doğmuş büyümüş sporcularımızla başarılı olmayalım. Bunu asla söylemiyorum. Bizim bütün çabamız zaten ülkemizdeki genç kardeşlerimizi, çocuklarımızı erken yaşta yeteneklerinin tespit edilmesi, bulunması ve bu anlamda onların yetiştirilmesi. Niye biz bu kadar altyapı yatırımı yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde başlayan ve şuanda da devam eden tesisleşme çalışmalarımızı neden yapıyoruz. Bu imkanları kardeşlerimize sağlamak için” diye konuştu.
Olimpiyatlara katılım hakkı kazanan 110 sporcumuzu kutladığını vurgulayan Bakan Kılıç, “Hepsine gösterdikleri bu büyük çabadan dolayı teşekkür ediyorum, şimdiden başarılar diliyorum. Ümidimiz en iyi şekilde ülkemizin kardeşlerimiz tarafından temsil edilmesi. Şu ana kadar iyi gidiyor her şey” ifadelerini kullandı.
Kılıç, “Farklı faktörler olabilir ama bizim beklediğimiz bazı sonuçlar var. Ama bunun dışında bazı sürprizlerin olma ihtimali var. Bunu hep birlikte göreceğiz. Bizim bundan sonraki süreçteki amacımız özelikle sporcu olarak buraya, büyük organizasyonlara katılım konusundaki sayımızın arttırılması. Ancak aynı zamanda katılan sporcuların elde edeceği başarılar da bizim için önemli. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Daha fazla katılım olması için de elimizden gelen her şeyi yaparız” yorumunu da yaptı.
‘İyi noktadayız’
Bakan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugünkü geldiğimiz noktada iyi miyiz? Evet, iyiyiz. Bunun altını iyi çizmek lazım. Burada ciddi anlamda çaba ortaya koyan sporcu kardeşlerimizinde bu başarılarını gölgelememek, kabul etmek zorundayız. Onu da dile getirmek durumundayız. İlk kez katıldığımız branşlar var. Kota alarak ilk geldiklerimiz. Daha önce hiç katılmadığımız, ilk kez katıldığımız branşlar var. Dolayısıyla bir ilkin yaşandığı bir olimpiyat. İnşallah, farklı ilkleri yaşamaya da devam ederiz.”
‘Olimpiyat ülkesiyiz’
Bakan Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin medeniyetler arası köprü görevi gören, köklü bir geçmişi ve medeniyeti olan bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye doğal bir olimpiyat ülkesidir” dedi.
Kılıç, “İstanbul bu anlamda özel bir şehirdir. İki kıtayı birleştiren bir şehirdir. İmparatorluklara ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Tarihi çok derindir. İstanbul doğal bir olimpiyat şehridir. Gelecek dönemdeki olimpiyatlara aday olup olmayacağımız en üst noktada alınması gereken siyasi bir karardır” yorumunu yaptı.
2020 adaylık süreci ve bu dönem içerisinde yaşadıkları birçok gelişmenin kendilerini ciddi anlamda tecrübelendirdiğinin altını çizen Kılıç, “Daha iyi bir noktadayız diye düşünüyorum. Uğur Erdener’in IOC Asbaşkanı seçilmesi bunun örneklerinden biri. Gelecekte uluslar arası spor kurullarının içerisinde yine farklı bir gelişme de olabilir. Bu bilgiler içerisinde değerlendirme yapıp, en üst noktada Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın alacağı kararla çalışmalarımızı yönlendireceğiz. Ama biz her zaman böyle bir adaylık olabilir düşüncesiyle kendimizi hazırlıyoruz” diye konuştu.
Operasyon sinyali
“Bizim FETÖ ile mücadelemiz, sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ortaya koymuş olduğu kararlı duruş çerçevesinde devam edecek. Talimatlarımızı almış durumdayız. Bu anlamda kararlar üst kararlılık ile hiçbir şekilde müsamaha göstermeden devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği bir söz var. ‘zalime merhamet olmaz’ mazluma haksızlıktır çünkü. Bu anlamda bizim mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Ben şu anda kendi sorumluluk alanımla alakalı olarak doğrudan bana bağlı olan kendi bürokrasim ile beraber benim görev alanıma giren tüm kurullar, federasyonlar ve yöneticiler ile ilgili çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz”
Resepsiyona katıldı
Bakan Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’yi Rio Olimpiyat Oyunları Resepsiyonu’nda temsil etti. Kılıç, dünyanın dört bir yanından resepsiyona davetli birçok devlet adamıyla da görüşme fırsatı bularak, çeşitli fikir alışverişlerinde bulundu.
‘Ölçü sportif başarı’
“Bir spor federasyonunun başarı ölçütü sportif başarıdır. Sadece başarı elde etmek değil, madalya değil.. Başarının ölçütünde madalya önemli tabi. Görünürlüğü artırır ancak altta yaptığınız bir çalışma var ise bu da önemli. Ama sporla az ilgilenip başka konular ile daha fazla ilgilenmek yanlış bir durumdur”
“Federasyon başkanlığını sürdürebilmenin karinesi, onun için ortaya konulan kriter, sportif anlamda ortaya koymuş olduğunuz başarılardır. Hazırlık kamp dönemi yeni hayata geçirdiğiniz çalışmalar. Ama bunları yapmadan sadece ve sadece federasyon başkanlığını korumak için yaptığınız bir farklı anlamdaki çalışma başarı değildir.
Dopinge sıfır tolerans!
Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, doping konusunda kararlı tutumlarını sürdüreceklerini ifade etti.
Kılıç, “Bu kararlı bir şekilde verilmesi gereken bir mücadele. Bu noktada IOC ile WADA’nın farklı bir düşüncesi yok diye düşünüyorum. Sportif başarıların sporcuların kendi kabiliyetleri ile ilgili olması gerekiyor. Başka bir şekilde olmaması gerekiyor” dedi.
Bakan Kılıç, “Doping ile kararlı mücadelemiz bizi IOC ve WADA nezdinde olumlu bir noktaya taşıdı. IOC ve WADA başkanlarının bizimle ilgili güzel açıklamaları var. Olimpiyatlar öncesi Türkiye ile ilgili olumsuz bir konu konuşulmadı. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. İnşallah bundan sonra da konuşulmasın. Ama dediğim gibi insanın olduğu yerde hata yapabilen de olabilir. Burada ortaya koyabileceğimiz şey kendi duruşumuzdur. Buna karşı nasıl bir tepki vereceğimizdir. Bu olimpiyatlar öncesi biliyorsunuz 2008 ve 2012’nin numuneleri açıldı. Tekrar gözden geçirildi. Teknoloji de gelişiyor. Dopingle daha kararlı mücadele edilmesi gerekiyor. Biz de bu noktada kararlı bir şekilde yerimizi aldık. Duruşumuzu ortaya koymaya devam edeceğiz” diye konuştu.
‘Türkiye’nin büyüklüğünü görecekler’
“15 Temmuz gecesi Türkiye’deki FETÖ’nün darbe girişimi sonrasında uluslararası en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlardayız. Burada Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu, milletimizin ne kadar büyük bir millet olduğunu, demokrasiye, hukuka, insan haklarına nasıl sahip çıktığını tüm dünyaya tekrar gösterme imkanımız olacak. Bugün de hem açılış resepsiyonuna, hem de akşamki açılış töreninde muhataplarımızla birçok farklı kişilerle ve spor camiasının içerisinde, siyasetin içerisinde olan kişilerle görüşme fırsatımız olacak. Bunları anlatacağız tabii.”
Erdener’e övgü
“Uluslararası olimpiyat komitesi as başkanlığına seçilen Uğur Erdener Bey’i de tebrik ediyorum. Türkiye adına çok önemli bir kazanımdır Uğur Bey’in IOC asbaşkanı seçilmesi. Dünya spor yönetiminin en üst kademesinin asbaşkanı seçilmiş durumda. Kutluyorum ve çalışmaların da başarılar diliyorum. O da eminim ki Türkiye’mizi en iyi şekilde orada temsil edecektir”