Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nefes kesen maçların oynandığı haftada teknik adamların ve yöneticilerin, endüstriyel futbola ayak uyduramadıkları ortaya çıktı. İnanmayan Arena’nın tribünündeki sevinçleri tekrar tekrar izlesin. Eski yöntemleri, dünyayı kurtarmışcasına yapılan gösterileri bırakın artık. Hiç de hoş görünmüyorsunuz.

Spor Toto Süper Lig’in 23. haftası nefesleri kesen maçlara sahne oldu. James Bond serisinin 2 Oscar kazanan son filmi Skyfall’a taş çıkartacak heyecanlara tanıklık ettik hep birlikte...
Haftanın perdesi, Gaziantepspor-Bursaspor maçıyla açıldı. Bülent Uygun’un ekibi 2 golle maçı kazanarak ateş hattından uzaklaşmayı başarırken, Bursaspor ilk üçten koptu. Konuk ekibi taşıyan otobüsün maçtan sonra taşlanması en hafif tabirle ayıptı. Fair-play’den nasibini almayanlar yine etrafa korku saçtı. Eskişehirspor, Büyükşehir’i 10 kişiyle yenmek üzereydi ki, Dede’nin yaptırdığı acemi işi penaltı her şeyi alt üst etti, maç da berabere bitti.
Trabzonspor, Mersin’de kritik bir galibiyet elde etti. Sivas ve Fenerbahçe yenilgilerinin ardından kazanmak hiç kolay değildi, ancak bordo-mavililer üç puanı cebine indirmeyi bildi. Sivas’ta, Hilbert’in altın golüyle kazanan Beşiktaş zirve yarışını bırakmadı. Siyah-beyazlı takım için galibiyet, olmazsa, olmazdı ve hedefe ulaşıldı. Kayserispor da Gençlerbirliği karşısına kart cezalıları Bobo, Riveros ve Cleyton’dan yoksun çıkmasına rağmen kaazandı.

Haberin Devamı

Kadıköy’de farklı tblo

AKSİYON FİLMİ GİBİ BİR HAFTA

Haftanın en sıkı maçları Şükrü Saracoğlu ve Türk Telekom Arena’da oynandı. Önce Fenerbahçe, ardından Galatasaray geriden gelerek kazanıp, rakiplere puan şansı tanımadı.
Fenerbahçe, Kasımpaşa önünde ilk yarıda, “kuzu” ikinci yarıda, “kurt” gibiydi. İkinci 45’te maçı tek kaleye çeviren sarı-lacivertli takım, farklı kazanabileceği müsabakayı son dakika penaltısı ve uzatmada attığı golle kopardı. Fenerbahçe puan kaybı yaşasa belki şampiyonluk yarışından kopacak, belki de ortalık fena halde karışacaktı.
Ancak sarı-lacivertliler, Kadıköy’de üst üste 3. puan kaybına izin vermedi. Son dönemde görülmemiş bir ahenk vardı Saracoğlu’nun tribünlerinde. Heyecan dolu akşamın sonunda taraftar galibiyette başrolü oynuyor, maça damgasını vuruyordu.

Haberin Devamı

Gövde gösterisi

Haftanın kapanışı Arena’da yapıldı. Galatasaray’ın, Orduspor’a takılma ihtimali ciddi biçimde hesaplanıyor ama ilk yarının konuk ekibin 2-0’lık üstünlüğüyle biteceği akıllardan bile geçirilmiyordu. Muslera’nın ikramı, Hakan Balta’nın kolu derken Ordu 2 farkı yakaladı, Fatih Terim de devrede tribüne çıktı. Ardından Hasan Şaş da tribüne yollandı, kulübe Ümit Davala’ya kaldı. Sarı-kırmızılı takım ikinci 45’te Orduspor’a nefes aldırmazken, 4 golle adeta gövde gösterisi yaptı.
Aksiyon filmi gibi bir haftaydı geride bıraktığımız. Heyecan, kıyasıya mücadele, nefis goller, tribüne gönderilen teknik adamlar, her şey vardı. Evet biliyoruz artık pabuç pahalı. Hem zirve yarışında hem ligde tutunma mücadelesinde kayıpların telafisi çok daha zor.

Şaşırtan görüntüler

Haberin Devamı

AKSİYON FİLMİ GİBİ BİR HAFTA

Fakat tam da böyle zamanlarda göstermek gerekmez mi “ne kadar” büyük olduğunuzu. Stat tünellerinde hakemlerle, maç çıkışlarında rakiplerle dalaşmadan, hakaret etmeden, “kimse bizi engelleyemez, şampiyon olacağız” demeden bu yarışı sürdürebilmek değil mi esas olan...
Ülkemizde teknik adamların, oyuncuların ve yöneticilerin, endüstriyel futbola ayak uyduramadıkları hatta çok gerisinde kaldıkları da net bir şekilde görüldü geçen hafta. İnanmayan TT Arena’nın tribünündeki sevinçleri tekrar, tekrar izlesin...
Biz hem çok şaşırdık hem de çok yadırgadık. Galatasaray’ın hocası, antrenörü, yöneticileri (Abdurrahim Albayrak ve Sedat Doğan), Orduspor’u yenerken böyle çıldıracaklarsa eğer, gerisi boş, gerisi hikaye.
Eski yöntemleri, yakışıksız sevinçleri, dünyayı kurtarmışcasına yapılan gösterileri bırakın artık. Hiç de hoş görünmüyorsunuz...

23. HAFTANIN PANORAMASI

TAKIM

GALATASARAY

Orduspor karşısında 2-0 geriden gelerek kazanmak hiç kolay değildi. Schalke maçının yorgunluğu ve ağır zemine rağmen büyük bir hırsla mücadele eden sarı-kırmızılı takım, hak ettiği üç puanı cebine indirdi. İkinci devredeki tempo ve mücadele de gelecek için taraftarlara umut verdi.

PORTRE

BURAK YILMAZ

GALATASARAY

Schalke ağlarını havalandıran Burak Yılmaz, Orduspor maçının da kahramanıydı. Attığı 2 golle galibiyette başrolü oynadı, krallık yarışında zirveyi kaptı. Müthiş bir form grafiği yakalayan sarı-kırmızılı futbolcu, iki cephede zirveyi kovalayan Galatasaray’ın en önemli gol kozu olduğunu da kanıtladı.

HOCA

HAMZA HAMZAOĞLU

AKHİSAR BLD.

Akhisar Belediyespor’un, Karabük deplasmanında ortaya koyduğu futbol şapka çıkarılacak cinstendi. Süper Lig’e tutunabilmek için büyük bir direniş sergileyen Manisa ekibi, şansla, tesadüf gollerle değil, bileğinin hakkıyla kazandı, mücadelesinde ne kadar kararlı olduğunu ispatladı.

HAKEM

HÜSEYİN SABANCI

FENERBAHÇE-KASIMPAŞA

Kasımpaşa lehine 2. dakikada verdiği penaltıda da, Fenerbahçe lehine son dakikada üflediği düdükte de haklıydı. Gördüğünü çaldı, iddia edilenlerin aksine son dönemde eşine az rastlanır biçimde tribünlerin etkisinde kalmadı. Oyuncular biraz yardımcı olsaydı, çok daha başarılı bir performans çizebilirdi.

AKSİYON FİLMİ GİBİ BİR HAFTA

AKSİYON FİLMİ GİBİ BİR HAFTA

Penaltı patlaması!

Süper Lig’in 23. haftasında futbol severler tam 6 kez penaltı heyecanı yaşadı. 23. hafta 2012-2013 sezonunun en fazla penaltı düdüğü çalınan periyodu olarak kayıtlara geçti.
Penaltı kararlarının 2 tanesini Hüseyin Sabancı (Fenerbahçe-Kasımpaşa), 1’er tanesini Serkan Çınar (G.Saray-Ordu), Abdullah Yılmaz (Karabük-Akhisar B.), Kuddusi Müftüoğlu (İ.B.Belediyespor-Eskişehir) ve Cüneyt Çakır (G.Antepspor-Bursaspor) verdi.
Ceza sahası içinde 4 kez elle oynama, 2 kez arkadan itme pozisyonlarında penaltı kararı verildi. Penaltı atışlarında topun başına geçen oyuncular hiç hata yapmazken, meşin yuvarlak 6 kez filelerle buluştu.

Kaleyi kapattılar
Fenerbahçe ligin ikinci yarısında savunmasıyla dikkat çekiyor. İlk yarıda 17 maçta 19 gol yiyen sarı-lacivertli takım, ikinci devre sonradan toparlandı. İkinci yarıya üst üste 3 maçta 5 gol yiyerek başlayan Fenerbahçe 21. haftada Mersin İdman Yurdu ile başlayan seride 3 Süper Lig, 2 Avrupa kupası maçında kalesinde sadece 1 gol (penaltıdan) gördü
Fenerbahçe 23 haftada 25 golle 1,09 gol yeme ortalaması yakaladı. Gol pozisyonu verme konusunda sezonun ilk yarısında maç başına 4 gol pozisyonu veren Fenerbahçe takımı 2. yarıda bu ortalamasını 2,83’e, son 3 haftada 2,33’e indirdi.
Ligin 23. haftası geride kalırken Kayserispor ilginç bir istatistiğe imza attı. Sahasında oynadığı 11 maçta 7 gol yiyen Kayserispor ligin evinde en az gol yiyen takımı oldu. Sahasındaki son 4 maçta gol yemeyen Kayseri deplasmanda ise oynadığı 12 maçta kalesinde 25 gol gördü ve ligin dış sahada en çok gol yiyen takımı oldu.