Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş'ın 1 Temmuz'da KAP'a yaptığı resmi açıklamaya göre Gökhan Gönül'e 4 yılda ödenecek garanti ücret 6 milyon 850 bin euro. Basında çıkan haberleri kulüp yalanlamadığına göre 2 milyon euro imza parasını da eklerseniz garanti ücret toplamı 8 milyon 850 bin euroya ulaşıyor.

Beşiktaş, Gökhan'a 4 sezon boyunca forma giydiği resmi maçlarda puan başına ayrıca 4 bin euro ödeyecek. KAP'taki açıklamada lig, kupa, Avrupa ayrımı yapılmadığı için puan başına 4 bin euronun her üç kulvarda da ödeneceği anlaşılıyor. Takım her sezon Gökhan'ın oynadığı maçlarda ortalama kabaca 90 puan toplasa 4 yılda 360 puan yapar. Bunun karşılığı da 360X4= 1 milyon 440 bin euro ediyor.

Haberin Devamı

Hepsini toplarsak 4 Ocak 2017'de 32 yaşına girecek olan Gökhan Gönül'ün, Beşiktaş'a 4 yıllık toplam maliyeti 9 milyon 990 bin euroyu buluyor... Vergiler Beşiktaş'a ait, 1 milyon euro civarındaki ballı menajerlik ücreti de yine kulübün kasasından çıkacak...
Evet, bonservis bedeli yok ama ortada yaklaşık 11 milyon euroluk (35.2 milyon TL) ciddi bir yükümlülük var. Peki 2015-16 sezonunu ligde 1 asistle kapatan (Sabri Sarıoğlu 5 asist yaptı) Gökhan Gönül'ün gerçek maliyeti bu kadar mı? Yoksa çok daha fazlası mı?
Birlikte bakalım...

Gökhan'a yıllık ödenecek ücretlerin toplamı ortalama 2.5 milyon euro. Geçen sezon 3.5 milyon euro kazanan Mario Gomez'in durumu henüz netleşmediği için bugünkü tabloda Beşiktaş'ın en fazla kazanan oyuncusu Gönül görünüyor. Teknik Direktör Şenol Güneş mi? 11 Haziran 2015'te KAP'a yapılan açıklamaya göre Gökhan'dan net 1 milyon euro az kazanıyor.

Gökhan Gönül transferinden sonra Beşiktaş'ta olup, biteni iyi değerlendirmek lazım. Gökhan gelene kadar Mario Gomez ve Gökhan Töre dışında ayrılmak isteyen yoktu. Şenol Güneş ve yöneticiler şampiyon kadroyu birkaç kaliteli futbolcuyla takviye edeceklerini söylüyor, şampiyonluğun en büyük mimarlarından Sosa ve Atiba'nın ayrılmak isteyecekleri akıllardan bile geçmiyordu.

Peki ne oldu da Sosa ve Atiba birden bire ayrılık kararı aldı? Sosa, havalimanındaki terör saldırısından sonra ayrılmaya karar verdiğini ifade ediyor. Peki Taksim'de, Sultanahmet'te, Vezneciler'de bombalar patlarken değil de neden şimdi? Bu vedanın Beşiktaş'tan senelik 1.6 milyon euro kazanması ve Milan'dan 2.2 milyon euroluk teklif almasıyla da ilgisi olabilir mi?

Haberin Devamı

Yıllık ücreti 1 milyon euro olan Atiba'nın, West Ham'a gitmek için bastırması da önümüzdeki günlerde Beşiktaş'a ciddi bir fatura çıkaracak gibi görünüyor. Hesap ortada; Atiba ya 3-4 milyon euro bonservis karşılığında İngiltere'nin yolunu tutacak ya da yıllık ücretine çok ciddi bir zam alarak takımda kalacak.

Serdar Kurtuluş ve İsmail Köybaşı'nın durumları da Sosa ve Atiba gibi karmaşık... Akhisar maçında takım golü yiyince hüngür hüngür ağlayan Serdar Kurtuluş bir kalemde silindi, bedavaya Bursaspor'a gitti. Bana göre şampiyonlukta ciddi payı bulunan İsmail de kendisine yapılan çok düşük bir teklifle ayrılmaya zorlandı.
Durumu en dramatik olan ise Andreas Beck galiba... Sağ bekte yaşanan sorunu bitiren ve ilk yılında şampiyonluk yaşayan Beck, yönetim eliyle birden bire "ikinci sınıf adam" ilan edildi. Oysa sessiz-sedasız işini yapan sarışın adam ikinci yılında daha başarılı olabilir, takıma yaptığı katkıyı artırabilirdi fakat Gökhan Gönül'ün transferiyle yedek kulübesinde kendisine özel bir koltuk tahsis edildi.

Haberin Devamı

Uzun lafın kısası Beşiktaş'ın Gökhan Gönül'e kesinlikle ihtiyacı yoktu. Beşiktaş son yıllardaki başarısının anahtarı olan transfer aklına ve ekonomik gerçeklerine uymayan bir operasyon yaparak, her şey yolunda giderken kendi tabanına bomba koydu. Gönül'ün 11 milyon euroluk maliyetine Sosa'yı, Atiba'yı, Serdar'ı, İsmail'i ve apoleti sökülen Beck'i de ekleyin... Takım içindeki olası yeni sarsıntılara da hazırlıklı olun...