Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vefa gerçekten semt ismiymiş!

Derbide bütün ibreler yıldızlar topluluğu Galatasaray’ı gösteriyordu. ‘FEDA’kar Kartal ise eksik, huzursuz ve fazlasıyla yaralıydı. Ancak tribündeki siyah-beyazlı taraftarların müthiş enerjisi sahadaki oyunculara adeta hayat verdi. İlk yarıda sendeleyen Beşiktaş ikinci yarıda ezeli rakibine sahayı dar etti, üç puan alamasa da herkesin takdirini kazanmayı bildi.

Vefa gerçekten semt ismiymiş! Alex’in, teknik direktörünü, “kıskançlık” ile suçlaması ne kadar yanlışsa, Aykut Kocaman’ın, 17 Eylül’de heykeli açılacak olan kaptanın yaktığı ateşe körükle gitmesi de o kadar hatalıdır. Kocaman, Corinthians’a gitmek için klip çeken Cristian’ın sözleşmesini uzatırken, Alex’i silmeye çalışıyorsa bunun adı vefasızlıktır Aykut Kocaman-Alex de Souza geriliminin, Spartak Moskova-Fenerbahçe maçından hemen sonra Brezilyalı yıldızın twitter’e yazdıklarıyla başladığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Neden mi? Anlatalım...

Haberin Devamı

Fenerbahçe, tarihinin en önemli maçını 12 Mayıs Cumartesi akşamı Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Galatasaray’la oynadı. Sarı-lacivertli takım kazanması halinde play-off piyangosu marifetiyle şampiyonluğa ulaşacaktı. Konuk ekibe ise beraberlik yetiyordu. Fenerbahçe son maçta Alex’ten yoksun kadrosuyla Trabzonspor’u deplasmanda 3-1 yenerken, Galatasaray ise Beşiktaş’la berabere kalmıştı. Aykut Kocaman kazanmak zorunda oldukları bu maçta sakatlığı düzelen Alex ve Mehmet Topuz’u yedeğe çekerken, Dia ile Semih’i ilk 11’de sahaya sürüyordu. Alex 75. dakikada, Topuz ise 88’de oyuna dahil olmuştu. Semih pozisyona giremeden maçı bitiyor, Kocaman’ın kurtarıcısı Dia ise 65. dakikada gördüğü acemi işi kırmızı kartla atılıyordu. Son 15’te görev yapan Alex, şampiyonluğun kaçtığı derbiden sonra bombayı Aykut Kocaman’ın kucağına bırakmıştı: “Sakat değilim...” Ziraat Türkiye Kupası maçı ise sadece 4 gün sonra, 16 Mayıs’ta oynandı. Kadıköy’de 75 dakika yedek bekleyen Alex, Bursaspor karşısında 1 gol, 3 asistle şov yaparken, Aykut Kocaman’ın derbideki yanlış tercihini de gözler önüne seriyordu. Kocaman ile Alex arasındaki ipler aslında derbiden sonra kopmuştu. Spartak Moskova maçından sonra yaşanan kaos gün yüzüne çıktı, herkes kartlarını açtı.

Haberin Devamı

Alex’in, teknik direktörünü, “kıskançlık” ile suçlaması ne kadar yanlışsa, Aykut Kocaman’ın, 17 Eylül’de heykeli açılacak olan kaptanın yaktığı ateşe körükle gitmesi de o kadar hatalıdır. Kocaman geçtiğimiz Ocak ayında Corinthians’a gitmek için klip çektiği ortaya çıkan Cristian’ın sözleşmesini uzatırken, 171 gollü Alex’i bir kalemde silmeye çalışıyorsa bunun adı vefasızlıktır...

Kocaman ile Alex arasındaki kaosun Fenerbahçe’ye zarar vermesinden büyük rahatsızlık duyan Başkan Aziz Yıldırım sonuçta meseleye el koydu ve kriz buzdolabına kaldırıldı. Sonuçta ortaya şu tablo çıktı: Kocaman kalacaksa, Alex’in en geç sezon sonunda ayrılması kesinleşti. Alex bir kez daha Kocaman’ı ipten alırsa, son kararı Başkan Yıldırım verecek...

Gözler artık Burak’ta Haftaya damgasını vuran diğer olay Galatasaraylı Burak Yılmaz’ın, Beşiktaş derbisindeki penaltısıydı.

Haberin Devamı

Burak’ı iyi tanıyanlar Escude’yi tuzağa düşürmeye çalışmasına fazla şaşırmadı. Asıl şaşırtıcı olan FIFA kokartlı Bülent Yıldırım’ın penaltı düdüğünü yardımcısı Erdinç Sezertam’dan gelen uyarıyla çalmasıydı. Yıldırım sadece 5 metre önündeki pozisyon için 25-30 metre uzaktaki yardımcısının kararını esas aldı, büyük bir yanlışa imza attı.

TFF kayıtları Bülent Yıldırım’ın 325. kez bir maçta hakem, yardımcı hakem veya 4. hakem olarak görev yaptığını söylüyor. Erdinç Sezertam ise 184 maçta bayrak sallamış. Ancak ikisinin de hâlâ öğrenmesi gereken çok şey var. Sonuç olarak Sezertam olmayan faulü görmüş, Yıldırım da olmayan penaltıyı çalmıştır. Olan da Beşiktaş’a olmuştur.

Son sözümüz Burak Yılmaz’a... Artık bütün gözler onun üzerinde olacak. Sağlam bir tekme yemediği sürece penaltı beklemesin!

ALEX’İN KARNESİ
(2004-2012)

Türü Maç Gol
Süper Lig 241 136
Türk.Kup. 35 18
Avrupa 59 14
Süper Kupa 3 3
TOPLAM: 338 171

Takım

Beşiktaş

Derbide bütün ibreler yıldızlar topluluğu Galatasaray’ı gösteriyordu. ‘FEDA’kar Kartal ise eksik, huzursuz ve fazlasıyla yaralıydı. Ancak tribündeki siyah-beyazlı taraftarların müthiş enerjisi sahadaki oyunculara adeta hayat verdi. İlk yarıda sendeleyen Beşiktaş ikinci yarıda ezeli rakibine sahayı dar etti, üç puan alamasa da herkesin takdirini kazanmayı bildi.

PORTRE

Filip Holosko / BEŞİKTAŞ

Sadece 1 ay önce Beşiktaş’ta kalıp, kalmayacağı bile belli değildi. Takımdan ayrı çalışıyor, önünü göremiyor, dışlanmanın acısını yaşıyordu. Yıllık ücretini indirmesi karşılığında takımda kaldı, kimseye küsmeden, tavır koymadan çalıştı, formayı kaptı. Galatasaray’a attığı 2 golle yeni sezonda Kartal’ın en önemli kozlarından biri olacağını kanıtladı.

Haftanın panoraması

HOCA

Samet Aybaba / BEŞİKTAŞ

En büyük hayalini gerçekleştirip Beşiktaş’ın başına geçen Samet Aybaba, teknik adam olarak kariyerindeki ilk derbi sınavını Galatasaray karşısında verdi. Devre arası yaptığı müdahaleyle siyah-beyazlı takımı ayağa kaldırırken sahanın en heyecanlı ve hırslı adamıydı. Enerjisini oyuncularına da yansıttı, Kartal’ın dev derbiden alnının akıyla çıkmasında başrolü oynadı.

HAKEM

Yunus Yıldırım / Trabzonspor-Elazığspor

Tansiyonu düşük maçta kendinden emin, kararlı ve otoriter bir yönetim sergiledi. Oyuncularla fazla diyaloğa girmeden, ne gördüyse çaldı, sonucu etkilemedi. Özellikle Trabzonsporlu Zokora’nın kale çizgisi üzerinde topa vücuduyla yaptığı müthiş müdahalede çok doğru bir tespit yaptı. Penaltı ve kırmızı kart bekleyenler pozisyonu izlediklerinde Yunus Yıldırım’a şapka çıkardı.

MAÇLAR

M.Park Antalya-Kayseri: 3-0
(Dk.49 ve Dk.86 Tita, Dk.75 Emrah)
Beşiktaş-Galatasaray: 3-3
(Dk.8 Melo (K.K), Dk.20 Elmander,
Dk.43 ve Dk.51 Holosko, Dk.45 Umut Bulut, Dk.86 Selçuk İnan (pen.)
Trabzon-Sanica Boru Elazığ: 2-0
(Dk.41 Vittek, Dk.82 Henrique)
Bursaspor-İstanbul B.B: 0-1
(Dk.53 Webo)
Akhisar-Gençlerbirliği: 0-0
Fenerbahçe-Gaziantepspor: 3-0
(Dk.32 Mehmet Topal, Dk.78 Sow,
Dk.84 Kuyt)
Orduspor-Eskişehirspor: 2-0
(Dk.24 Barral, Dk.45+1 Hasan Kabze)
Sivasspor-Mersin İ.Y: 3-3
(Dk.9 Chahechouhe, Dk.17 Culio, Dk.28 ve 34 Eneramo, Dk.36 Stepanov,
Dk.70 Ben Yahia)
Kasımpaşa-Karabükspor: 2-1
(Dk.28 Hakan, Dk.45 Cernat, Dk.83 Hüseyin)

CEZALILAR

KIRMIZI
Hürriyet Gücer (Eskişehir),
Aykut Demir (Gençlerbirliği)

TAKIM İSTATİSTİKLERİ
Şut: Fenerbahçe 33
İsabetli şut: Gaziantep 14
İsabetli pas: Fenerbahçe 785
İsabetli orta: SB Elazığ 14
Korner kullanan: İst. B.B 16
Ofsaytta kalan: SB Elazığ 11
Faul yapan: Orduspor 47

OYUNCU İSTATİSTİKLERİ
Şut: Kuyt (F.Bahçe) 9
İsabetli şut: Visca (İst. B.B) 6
İsabetli pas: Selçuk (G.Saray) 106
İsabetli orta: Dede (Eskişehir) 7
Korner: Fernandes (Beşiktaş) 12
Ofsayt: Sow (F.Bahçe) 4
Faul yapan: Monje (Ordu) 12

SÜPER LİG TARİHİ BOYUNCA
Oynanan maç sayısı 15444
Galibiyet sayısı 11027
Beraberlik sayısı 4417
Atılan gol sayısı 37659
Gol ortalaması 2.44

GOL KRALLIĞI

UMUT / GALATASARAY / 2 MAÇ 3 GOL

OYUNCU TAKIM MAÇ GOL

Holosko Beşiktaş 1 2
Zec Gençlerbirliği 2 2
Kuyt Fenerbahçe 2 2
Tita M.Park Antalya 2 2
Eneramo Sivas 2 2
Webo İst. B.B 2 1

ASİST KRALLIĞI

Azofeifa / GENÇLERBİRLİĞİ / 2 MAÇ 2 ASİST

OYUNCU TAKIM MAÇ ASİST

Erman Sivas 2 2
Visca İstanbul B.B 2 2
Fernandes Beşiktaş 2 1
Oktay G.Birliği 1 1
Cernat Karabük 1 1