Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sezonun ikinci devresine formsuz başlayan Süper Lig hakemleri, milli maç arasında Antalya’da gerçekleştirilen kampın ardından hızla toparlandı. Son 2 haftada şikayetler büyük ölçüde azaldı. 27. ve 28. haftada hiçbir maçın skorunu hakemler belirlemedi, adalet terazisi ideal çizgiye geldi

Spor Toto Süper Lig’de 28. haftayı da geride bıraktık.
Beşiktaş’ın, Bursa’dan eli boş dönmesiyle şampiyonluk yarışı büyük ölçüde şekillendi. Galatasaray’ın 10, Fenerbahçe’nin 6 puan gerisine düşen Beşiktaş’ın kalan 6 haftada iki ezeli rakibini birden geride bırakarak şampiyon olması artık tatlı bir rüya gibi görünüyor. Galatasaray ile Fenerbahçe şampiyonluk yarışına devam edecek, Kartal da kalan süreçte Şampiyonlar Ligi’ne katılmak için varını, yoğunu ortaya koyacaktır.
Düşme hattındaki tablo ise biraz daha karmaşık hale geldi. Türk Telekom Arena’dan puansız ayrılan Mersin İdmanyurdu, Süper Lig’e veda turlarına başladı. Akhisar Belediye, Trabzonspor karşısında aldığı altın değerindeki galibiyetle çok büyük bir moral ve direnç kazandı. Fenerbahçe’ye boyun eğen Orduspor ligden düşme tehlikesini daha da yakından hissetti. Elazığ, Büyükşehir Belediye, Karabük, Trabzon, Sivas ve Gaziantep için de korku dolu günler aynen devam ediyor.
Kim şampiyon olur, hangi takım ikincilikle yetinmek zorunda kalır, ligden hangi takımlar düşer? Herkesin yanıtını merak ettiği tüm bu soruların yanıtı en geç 6 hafta içinde belli olacak. Mayıs’ın ikinci haftası geldiğinde 2012-2013 sezonu unutulacak, gelecek yılın hesapları başlayacak ve derken transfer rüzgarı her tarafı saracak. Her yıl aynı filmi izliyoruz, merak etmeyin bu sezon da bir şey değişmeyecek!

Haberin Devamı

İşleri kolay değil
Futbolcular, teknik adamlar, yöneticiler ve taraftarlar 6 haftalık süreçte kendi kaderlerini çizecekler. Elbette hakemler de bu zorlu dönemde çok önemli görevler üstlenecek.
25. hafta sonunda bu sütunlarda, “Milli arada dev bir fırsat var” diyerek, Merkez Hakem Kurulu’na, milli maçlar için lige verilecek arada hakemleri kampa almasını önermiştik. Bu kamp Antalya’da gerçekleşti ve çok da yararlı oldu. Süper Lig’in ikinci yarısına kötü başlayan hakemler, moral kampının ardından hızla toparlandı. Son 2 haftada şikayetler büyük ölçüde azaldı. 27. ve 28. haftada hiçbir maçın skorunu hakemler belirlemedi.

Haberin Devamı

Tek hata yapıldı
Bu süreçteki tek ciddi hata, Fenerbahçe-Akhisar maçında, Sow’un gol çizgisini yarım metre geçen topu için gol kararı verilmemesiydi.
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp’in, yardımcı hakem Mustafa Sönmez’i korumak isterken, “Biz her zaman hakem arkadaşlarımıza gördüğünüzü verin diyoruz. Yardımcı doğruyu yaptı” demesi ise ikinci ciddi hataydı. Sönmez’in, topun hızı olan 126 kilometre ile aut çizgisine koşmasını kimse beklemiyor ama sebep ne olursa olsun net bir golün verilmemesi dünyanın her yerinde hatadır ve savunulmamalıdır.
Evet tek ciddi hata buydu ve maçta puanların haksız dağılmasına neden olmadı. Akil çoğunluk, bu pozisyonun Fenerbahçe, Sow ve hakemler için talihsizlik olduğu görüşünde birleşti.
Son 2 haftada Cüneyt Çakır, İlker Meral, Bülent Yıldırım, Süleyman Abay, Mustafa Kamil Abitoğlu, Yunus Yıldırım, Fırat Aydınus, Mete Kalkavan, Halis Özkahya, Barış Şimşek, Serkan Çınar, Mustafa İlker Coşkun ve Abdullah Yılmaz gayet başarılı maçlar yönetti.

Haberin Devamı

Norveçli Moen’e bakın
Real Madrid-Galatasaray maçında Norveçli hakem Moen’in özellikle Burak ile Sergio Ramos arasındaki pozisyonda vermediği penaltıyı düşününce hakemlerimizin başarısı daha da iyi anlaşılabilir.
Hakemler son haftalara formda, moralli ve özgüvenleri yüksek biçimde giriyorlar. Süper Lig’in kader haftalarında bütün gözler onların üzerinde olacak. Adalet dağıtmaya devam ederlerse, başta Türkiye Futbol Federasyonu olmak üzere kimse vicdan azabı çekmeyecek.

28. HAFTANIN PANORAMASI

TAKIM

BURSASPOR

Kasımpaşa yenilgisiyle UEFA Avrupa Ligi hedefinden uzaklaşan Timsah, eksik Beşiktaş karşısında oynadığı futbolla gücünü yeniden hatırlattı. Sahasında üst üste 4. galibiyetine imza atan yeşil-beyazlı takım, modern futbolun güzel örneklerini sergilerken, Avrupa için ne kadar istekli olduğunu da kanıtladı.

PORTRE

PABLO BATALLA

BURSASPOR

Süper Lig’in 1.70’lik süper bücürü, Beşiktaş karşısında gövde gösterisi yaptı. Pinto ve Ferhat’a verdiği paslarla asist sayısını 10’a, yaptığı şık vuruşla gol rakamını 13’e çıkarırken herkese şapka çıkarttı. Zor günler geçiren Timsah’a rahat bir nefes aldıran Arjantinli yıldız maç sonunda ayakta alkışlandı.

HOCA

HAMZA HAMZAOĞLU

AKHİSAR BLD.

Herkes, “kurtulamazlar” diyor, ama Akhisar Belediye büyük bir hırs ve kararlılıkla mücadelesini sürdürüyor. Hamza Hamzaoğlu, tersten esen rüzgara, karmaşık ortama, umutların azalmasına rağmen oyuncularını, Trabzonspor maçına en iyi şekilde hazırladı. İkinci yarıda yaptığı değişikliklerle de galibiyette başrolü oynadı.

HAKEM

İLKER MERAL

ORDUSPOR-FENERBAHÇE

MHK’nın son dönemde en zorlu maçlarda görevlendirdiği İlker Meral, Orduspor-Fenerbahçe karşılaşmasında da tam not aldı. Formunun zirvesinde olan Meral, kuralları doğru uyguladı, kartlarını da yerinde kullandı. İki takım oyuncularının ikili mücadelelerde öncelikle topu düşünmesi de tecrübeli hakemin işini kolaylaştırdı.

HAKEMLER DOĞRU YOLDA İLERLİYOR

HAKEMLER DOĞRU YOLDA İLERLİYOR

HAKEMLER DOĞRU YOLDA İLERLİYOR