Mehmet Çiftçi

Mehmet Çiftçi

mehmet.ciftci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş sezon başında defanstaki sorunu çözmek için Sevilla'nın Fransız oyuncusu Escude'yi renklerine bağladı. İspanyol kulübüne bonservis bedeli ödemeyen Beşiktaş, Escude'yi bedavaya aldı. Escude'nin Türkiye'ye gelmemek için iki geçerli nedeni vardı. Biri çok daha iyi bir ücrete Çin'e gitmek ikincisi ise Beşiktaş'tan alacağı rakamın az bir altında paraya Sevilla'da kalmaktı. O Türkiye opsiyonunu seçti ve Beşiktaş ile sözleşme imzaladı. İşte sorun ondan sonra başladı. Beşiktaş'ın başına Samet Aybaba getirilmişti ve Aybaba'nın Escude ile bir türlü yıldızı barışmadı.

Haberin Devamı

Kim bu Escude? Fransız oyuncunun apoletlerinde taşıdığı şampiyonluklar ve kupalar hiçbir Beşiktaşlı oyuncuya henüz nasip olmuş değil. Hollanda'da Ajax ile şampiyonluklar yaşayan Escude Sevilla'ya transfer oldu ve toplam 6 sezon İspanyol kulübünün altın çağını yaşamasında başrollerden biri oldu. Sevilla, Escude ile birlikte 2 UEFA Kupası, 2 Kral Kupası, 1'i Avrupa 2 Süper Kupa'yı müzesine götürdü. Bu başarıların hepsinde Fransız defans oyuncusunun imzası vardı. Sevilla'nın ve La Liga'nın en istikrarlı futbolcularından biri oldu, takımında kaptanlık yaptı. Escude Beşiktaş'a transfer olunca Sevilla kulübü tarihinde çok az futbolcuya nasip olabilecek bir veda töreni düzenledi. Başkan Del Nido'nun sözleri halen kulağımda. Del Nido, "Beşiktaş'a sadece olağanüstü bir futbolcu değil, aynı zamanda saha dışında ve kentin tümünde efendiliği ile ekol olmuş bir oyuncu gönderiyoruz" demişti.

Escude'ye ne oldu Beşiktaş'ta? Sevilla'da 2006-2007'de 31 maçta 31, 2007-2008'de 22'de 21, 2008-2009'da 31'de 30, 2009-2010'da 36'da 35, 2010-2011'de 44'de 42 ve son sezon 28 maçta 28 kez ilk 11'de sahaya çıktı. Beşiktaş'ta ise bu sezon sadece 9 maçta Samet hoca bu oyuncuya güvendi ve bunların da sadece 6'sında ilk 11'de şans bulabildi. Bu istatistikler de gösteriyor ki Samet Aybaba Escude'ye ısınamamış. Oysa Beşiktaş defansının alarm verdiği ve şampiyonluktan adım adım uzaklaştığı bu dönemde Escude Beşiktaş için iyi bir çare olabilir. Samet hocanın yapması gereken tek şey bu oyuncuya güvenmesi ve defansta toparlayıcı rol vermesi. Eminim ki Escude bu güvene cevap verecek ve Kara Kartal'a aynen Sevilla'da olduğu gibi hizmet edecektir. Escude defansta bir cevher olabilir, yeter ki onu işletmesini bilsinler.