Mesut Aydın Kale

Mesut Aydın Kale

mesut.kale@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta içi Slavia Prag ile oynayacakları Konferans Ligi maçını düşünerek rotasyona giden İsmail Kartal; Mert Hakan, Pelkas ve Valencia gibi isimleri kenarda bekletirken sadece Fenerbahçe’nin değil Türk futbolunun geleceği Arda Güler’i ve Çağtay’a ilk kez ilk 11’de görev verdi.
Haftalardır kötü performansından söz ettiğimiz Nazım’ın yerine Ozan Tufan sağ bekte başladı. Crespo ise cezasını bitirerek takıma dönmüştü.

Sarı-lacivertliler, bundan önceki birçok iç saha maçına göre daha iyi başladı. Hatayspor ise oyun kimliğinden uzak bir şekildeydi. Arda Güler yıllardır Fenerbahçe’nin ilk 11 oyuncusu gibi rahat ve etkili oynaması, futbolun en güzel anlarıydı. İlk yarıdaki en etkili iki pozisyon Arda’nın geliştirdiği iki atakla gerçekleşti.

Fenerbahçe’nin bu sezon transfer ettiği ve Novak’la Ferdi’nin yokluğunda ilk kez 11’de oynadığı Çağtay’ın ilk yarıda tek bir hatası haricinde pozisyonunda sırıtmaması, İsmail Kartal’ın elini sol bek konusunda güçlendirecektir. Kartal’ın 6 aylık görev sürecinde Fenerbahçe’ye katabileceği en büyük katkı, Arda Güler, Çağtay Kurukalıp gibi isimleri takıma ve Türk futboluna kazandırmasıdır.

Haberin Devamı

İsmail Kartal ikinci yarıya Ozan Tufan’ın yerine Berisha’yı alıp, sağ beke yine Osayi’yi çekti. İkinci yarı etkili oyununa devam eden Fenerbahçe’ye karşı, daha fazla karşılık veren bir Hatayspor sahadaydı. Akdeniz temsilcisi, Fenerbahçe’nin baskısını daha da artırdığı dakikalarda, Saint–Louis’in ayağından yüzde yüzlük bir pozisyondan yararlanamadı. Giresunspor maçında Fenerbahçe’yi oyunda tutan Altay Bayındır bu maçta da kaldığı yerden devam ediyordu. Gecenin kırılma noktası da bence Altay’ın müthiş performansıydı.

Altay’ın kurtardığı yüzde 100’lük pozisyon sonrasında, genç Arda’nın köşe direğinin yakınında kaptığı topla gelişen atakta Fenerbahçe penaltı kazandı. Tüm tribünler “Arda Güler” diye bağırırken, İsmail Kartal, Serdar Dursun’a kullandırdı penaltıyı ve sarı-lacivertliler 1-0 öne geçti. Golden sonra İsmail Kartal ilk yarıda yaptığı hatalarla dikkat çeken Serdar Aziz’in yerine Szalai’yi, Rossi’nin yerine Pelkas’ı oyuna aldı. İsmail Kartal’ın formsuz Serdar Aziz’i oyundan alması kalan dakikalar açısından Fenerbahçe için doğru hamle oldu.

İlk golü atan ve gecenin en çalışkanlarından biri olan Serdar Dursun, Fenerbahçe’nin ve kendisinin 2. golünü adeta taştan çıkardı. Kaleci Munir’e yaptığı baskı sonucunda penaltı kazanan Serdar, Premier Lig izleyenler bilir, Chelseali Jorginho tarzı attığı penaltı ile maçı koparan golü tattı. İkinci yarı Ozan Tufan’ın yerine oyuna giren Berisha yine hiçbir katkı sağlayamadı.

Fenerbahçe, hücumda etkili olmak istiyorsa, Serdar Dursun’un yanına yardımcı bir forvet daha oynatması lazım. Şu anki form grafiğine bakarsak Serdar Dursun’la birlikte oynayacak doğru isim Valencia olur.

Haberin Devamı

Fenerbahçe, gelecek sezonun kaderi için çok önemli olan ilk 4 iddiası için 3 puan kazandı. Neden ‘gelecek sezonun kaderi’ dedim? Çünkü; bu saatten sonra gelecek teknik direktör, Avrupa’da olmayan bir Fenerbahçe’ye gelmez. Bu Fenerbahçe’yi ve yönetimi kaliteli bir teknik direktör kurtarır. Sıradan bir teknik direktör ile de Fenerbahçe başarılı olamaz. Fenerbahçe’nin bundan sonra ne yapıp ne edip Avrupa vizesi için kazanması gerek. Hem de bunu Arda Güler ve Çağtay gibi isimlere şans vererek yaparsa tribünlerde tepkiyi de bir nebze azaltabilir.