Mustafa Anıklı

Mustafa Anıklı

mustafa.anikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Futbol Federasyonu Disiplin Müfettişliği, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'i, tam üç ihlalden Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk etti.
Şimdi Terim değil, Tahkim Kurulu düşünsün!
Ligin 5. haftasında, Gaziantep Teknik Direktörü Marius Sumudica'nın "tedbire uymama" cezasını, alt limit olan 4'ten 2'ye indiren, bunu da, "ihlalin gerektiği koşullar ve olayın oluş şekli" diyerek, geçiştiren Tahkim ile geçen hafta Alanya Antrenörü Çağdaş Atan'ın, hakaret cezasını, yine alt sınır olan iki maçtan bire indiren ve bunu da, "Olayın oluş şekli dikkate alındığında" diyerek savunan kurul aynı...
Merak ettiğimiz; dün Sumudica'nın indirimini birçok kişi görmediği, Çağdaş Atan'a yapılanı çoğunun duymadığı bir ortamda; bugün Fatih Terim'e nasıl bir ceza vereceksiniz? Daha doğrusu PFDK verecek, ama siz ne yapacaksınız?
Ya hakeminize, "Terbiyesiz, ahlaksız" diyen bir hocanın karşısında su içeceksiniz, ya da bugüne kadar yaptıklarınızı inkar edip, 'pardon' diyeceksiniz.
Burada ne Terim'i yargılıyoruz, ne de yargının işine karışıyoruz. Hukukçu da değiliz. Ancak hukuk normlarını yorumlamak için hukukçu olmaya gerek yok. Talimat belli, maddeler belli... Ama, 'takdiren' yapılanlar da belli!
Üstelik, her şeyin adalet terazisinin dışına taştığı bir ortamda!

Haberin Devamı

Kaçak işçi!

Statüden, talimattan başladık, öyle devam edelim. Pandemi nedeniyle ne yapacağını bilmeyen, sadece kulüpler değil; Türkiye Futbol Federasyonu'nun hukuk birimleri de...
Son yapılan Süper Lig statüsünü gördünüz mü?
2000 ve daha sonrası gençler, A takım listesinde yazmaksızın müsabakalarda oynayabilir. Yeni olan bu değil tabii... Eskiden bu yana, profesyonel olan 20 yaş altındakileri, dilediğin kadar oynatabiliyordun. Burada yeni olan, "15 yaşını tamamlamış olmaları kaydıyla profesyonel futbolcu olma şartı aranmaz" denilmesi...
Milyonlar kazanan ağabeylerinin yanında oynamak, hele, amatör bir futbolcu için, bulunmaz bir nimet...
Ama, ya sakatlanırsa... Sonuçta orası profesyonel bir dünya... Hepsinin SGK'sı var, özel sigortası var; var da var... O amatör futbolcu ne yapacak? Bir nevi kaçak işçi! SGK'sız adam çalıştıramazsın ama, SGK'sız oynatabilirsin!
Ayrıca, Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nda yer alan 4. maddeyi ne yapacağız?
"Profesyonel takımlar, resmi lig ve kupa müsabakalarında amatör futbolcu oynatamazlar."
Bir zahmet onu da, geçici madde içine soksaydınız?
Ya siz Profesyonel Futbolcular Derneği... Sizin de söyleyecek bir şeyiniz yok mu?

Haberin Devamı

İstatistikler doğru yalanlardır!

Son dönemde rakamlar, futbolun içinde fazla yer almaya başladı. Oyunun gidişatını anlatmak için bir metot oldu. Ancak eskiler ne demişler; "İstatistikler doğru yalanlardır."
Alın size son hafta maçlarındaki, topla oynama yüzdeleri: Karagümrük-Galatasaray (2-1): 40/60, Trabzon-Ç.Rize (2-1): 47.3/52.7, Göztepe-Hatay (0-1): 54/45, Gaziantep-Fenerbahçe (3-1): 39/61.
Ama bunların dışında öyle bir maç var ki, rekordan da öte... Denizli-Alanya (1-0): 19.8/80.2
Gel de rakamlara inan...

İkisine de bravo

Fatih Karagümrük-Galatasaray maçının kahramanı Alassane Ndao için her şey yazılıp-çizildi, ama, en iyisi MİLLİYET'te Cengiz Malgır'ın röportajı oldu. Senegalli zengin bir müteahhit babanın oğlu, binlerce kilometre uzaktan gelip, Türkiye'de adını duyuruyor. Hem de, 130 bin dolar yıllıkla... Vatandaşı Diagne, Galatasaray'da tartışıladursun, o ise, bir semt takımının mütevazı karakteri olarak hüküm sürüyor. Üstelik, çabuk şımaran, ortalığı tozu dumana katan bir profil de değil... Beş vakit namazında, sadece, gözü futbolda... Bravo... Bir bravo da, Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma'ya... Ndao ve diğerleri ile "kadro mühendisliği"nin ince örneklerini sunuyor.

Haberin Devamı

14. hafta geldi bile...

Bu sezon, normal dışı sonuçlara oldukça alıştık. "Büyükler" kavramı sadece kağıt üzerinde kaldı, "istikrar" sembolü, sadece Gaziantep vardı. Ama ona da bakıyorsunuz; tek yenilgisi bulunuyor ancak 4 mağlubiyeti olan Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın gerisinde... Ne var ki, onlar da 21 takımlı sezonda, 13. hafta itibariyle en çok gol yiyen 5. takım... Alanyaspor, iki-üç haftada yaldızlarını döktü, Galatasaray ağır-aksak gitmekte bir beis görmedi. Trabzon, Rize karşısında ipten döndü, Kayseri attı attı, kabul ettiremedi. Yeni teknik direktörüyle Denizli, 'haftanın kazananı' olurken, yine hakemler başrolden düşmedi. Penaltılar yağmur gibi yağarken, bir hafta göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Zaten, hemen 14. hafta geldi.

HAFTANIN TAKIMI: Fatih Karagümrük
HAFTANIN FUTBOLCUSU: Cenk Gönen (Denizlispor)
HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ: Marius Sumudica (Gaziantep)

HAFTANIN 11'İ

Cenk Gönen (Denizlispor)

Nazım Sangare (Fenerbahçe), Arda Kızıldağ (Gençlerbirliği), Demagoj Vida (Beşiktaş), Rıdvan Yılmaz (Beşiktaş)

Alassane Ndao (F.Karagümrük), Ruben Ribeiro (Antalya), Fayçal Fajr (Sivasspor), Adem Büyük (Y.Malatya)

Djaniny (Trabzon), Kenan Özer (Gaziantep)