Yaz Olimpiyatları O kürsü boş kalmayacak! Tekvandoda madalya beklentisi

O kürsü boş kalmayacak! Tekvandoda madalya beklentisi

18.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Metin Şahin, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda en az 2 altın madalya bekliyor, toplam sayının 10’a kadar ulaşacağına inanıyor

O kürsü boş kalmayacak Tekvandoda madalya beklentisi

ATTİLA GÖKÇE

Haberin Devamı

Kore tarihinin askeri sanatlarından biri olarak kabul edilen tekvando, 1957’de yeni kurallarla uluslararası spor dallarından biri olarak yayılmaya başladı. İlk Dünya Şampiyonası da 1973’de düzenlendi. Özel tekniklerle çıplak el ve ayakla yapılan bir dövüş sporudur. Olimpiyat Oyunlarında kadınlar ve erkekler dört siklette yer almaktadır. Erkekler 3’er dakikalık 3 devrede karşılaşırlar. Puan eşitliği halinde maç bir devre uzatılır. Kadınlar ise 2’şer dakikalık üç devrede karşılaşırlar.
Seul 1988 Olimpiyat Oyunları’nda Tekvando ilk kez gösteri sporu olarak yer aldı. Bugünkü Tekvando Federasyonu Başkanı Prof. Metin Şahin, bronz madalya kazandı. 1992 Barcelona oyunlarında da gösteri sporu olarak olimpiyat programında yer aldı. Tekvando Sydney 2000’den itibaren resmi olimpiyat programında yer almaktadır.
Türkiye’de tekvando 1970’lerin başında, Kore’de bu sporu inceleyen ve tekniklerini öğrenen Kayuhan Aytar tarafından tanıtılmıştır. Aybars Kılıçhan’ın taekwondonun yayılmasında ve gelişmesinde yararlı çalışmalar yaptığı bilinir. Asıl popülaritesini işe çok değerli bir şampiyon ve hocaların hocası olan İsmet İraz’la sağlamıştır. Tekvando’ya hizmet eden federasyon başkanlarından Esen Beder’in uluslararası başarılarımızda çok önemli katkılar sağladığı bilinir.

Haberin Devamı



Türk kadın ve erkek tekvandocuları, olimpiyat oyunlarında altın, gümüş bronz madalyalar kazandılar. Servet Tazegül Pekin 2008’de bronz, Londra 2012’de altın madalya kazandı. Bahri Tanrıkulu Atina 2004’de gümüş, kadınlarda Hamide Bıkçın Sidney 2000’de bronz, Azize Tanrıkulu Pekin 2008’de gümüş, Nur Tatar 2012 Londra’da gümüş, 2016 Rio’da bronz madalya aldılar. Nur Tatar, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda da madalya mücadelesi verecek.

Tekvando 2. sırada
Türkiye’de en yaygın spor dalı satranç. Oyuncu sayısı 867 bin 107… İkinci sırada tekvando var. 546 bin 675 sporcu… Tokyo 2020 için olimpiyat kotası alan sporcu sayısı 11… 4 kadın, 1 erkek, para tekvandoda 6 (3 kadın -3 erkek). TTF Başkanı Metin Şahin’e göre Türkiye dünyada en çok kota alan ülke. İkinci sıradaki Çin’in kota sayısı 8.
Metin Şahin, çarpıcı rakamlar veriyor: ”2019’da 575 uluslararası madalya kazandık. Bu, kadın, erkek tüm yaş gruplarında toplam sayısı 575… Pandemi nedeniyle 2020’de bazı müsabakalar iptal edildi. O sınırlı etkinlikte de Ocak, Şubat, Mart aylarında sporcularımız 263 madalya kazandı.”
Sayı olarak baktığınızda bu rakamları dile getirmek kolay. Ancak her madalyanın rakiplerle yapılan maçlar sonunda emekle, enerjiyle, teknik beceriyle kazanıldığı dikkate alındığında bu sayı daha rahat anlaşılabilir.

En tecrübelisi Nafia
Geçen hafta Ankara Taha Akgül Spor Salonu’nda düzenlenen Yıldızlar Türkiye Şampiyonası sırasında bir el arabasını doldurabilecek madalyalar için sembolik bir görüntü almak istedik. Başkan bizi kırmadı, “Kafilede yer alan tüm tekvandocularımızın madalya kazanacak çapta olduğuna inanıyorum. O kürsü boş kalmayacak!” dedi. Gerçekten güçlü bir kadromuz var: Kadınlar 49 kiloda Rukiye Yıldırım 3 kez Avrupa Şampiyonu, Dünya üçüncüsü. 57’de Hatice Kübra İlgün Dünya ve Avrupa ikincisi, 2 de Grand Prix’si var. 67 kiloda Nur Tatar 2012’de gümüş, 2016’da bronz madalya kazandı. Ekibin en tecrübeli oyuncusu. + 67 kiloda Nafia Kuş ise Avrupa Şampiyonu, dünya ikincisi.
Erkekler tekvandoda 2020 önemli bir kuşak değişikliğine sahne oldu. Pandeminin de etkisiyle sadce 68 kiloda Hakan Reçber ile temsil edileceğiz. Reçber gençlerde Dünya birincisi, 2021 Avrupa şampiyonu.
Hakan Reçber, omuriliğinde virüsün yol açtığı çok ciddi sağlık sorunları yaşamasına rağmen azimle tedavisine ve çalışmalarına devam etti.
Bu da ayrı bir başarı öyküsü olarak değerlendiriliyor.
Metin Şahin’e madalyaların rengini sorduk her sporcusunu tek tek değerlendirmeye aldığını, en az iki altın madalya beklediğini, toplam madalya sayısının da 10’a kadar çıkacağını söyleyen Başkan, favori isim vermekten uzak durdu.
Tekvando erkek takımımızın teknik direktörlüğüne Servet Tazegül getirildi. Kadın takımı antrenörü ise Ali Şahin. Başkan Metin Şahin’in kardeşi olan Ali Hoca, federasyondan maaş almıyor. Selçuk Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmış. Uzman olarak çalışıyor.

Yazarlar