Osman Şenher

Osman Şenher

osenher@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eskiden derbi maçları oldu mu bir hafta önceden midemize sancılar girerdi. Can Bartu ne yapacak, Metin Oktay gol atacak mı, Lefter ağabey, Turgay Şeren, bu efsaneleri seyretmek gerçekten bir ayrıcalıktı.
Şimdi, cumartesi günü Türkiye’nin en büyük derbisi oynanacak. Herhalde birçok kişi benim gibi, heyecan duymuyordur. Sebebi de biz senelerdir derbilerde oynanan futbolu konuşmuyoruz ki... Hep hakemler ön plana çıkıyor.
Hiçbir futbolcunun şu son 5 senedir hakemlerden daha çok konuşulduğunu görmedim. Geçen seneki derbiye bakıyorum. Türk Telekom Stadı’nda hatırlayın kıyametler koptu. Ben bunun tek sebebini o günkü maçın hakemi Fırat Aydınus’a bağlıyorum.
Şayet, kartlarını zamanında çıkarmış olsaydı o çirkinliğe hiçbirimiz tanık olmayacaktık. Kadıköy’deki maça bakıyorum; Ali Palabıyık ve VAR hakemleri maçın canına okudu. Futbol oynatmadılar. Bir tek olumlu düdükleri yok.
Direkt maçın skoruna etki ettiler. Doğru dürüst maç yönetilseydi Galatasaray’ın lehine maçın skoru değişirdi. Şimdi cumartesi günü oynanacak derbinin hakemi Cüneyt Çakır. Üstüne basa basa söylüyorum, Türkiye’nin en iyi hakemi.
Hatalar yapmıyor mu, o da yapıyor. En azından herkesin konuştuğu bir şey var; Cüneyt Çakır, derbi maçlarını berabere bitirsin diye çaba gösteriyor. Ben buna tamamıyla katılmıyorum. Ama katıldığım kısımlar da var. Hangi takım kazanırsa kazansın; hakeme ne? Kartlara gelince bütün hakemler, futbol kurallarını kendilerine göre uyguluyorlar. Çıkan kartlar, penaltılar tamamen kitaptaki gibi değil, kendi kafalarının içindeki yoruma göre hareket ediyorlar. Böyle bir şey olabilir mi?
Bakıyorsunuz, hakem bir maçta kırmızı kart gösteriyorsa, bir gün sonra futbolcu üstünü başını parçalıyor hakemin; lütfen sarı kart gösteriyor. Penaltılarda tam karmaşa yaşanıyor. Neden VAR’ı doğru dürüst kullanmıyorlar; daha halen anlamış değilim. Art niyet yoksa kullanın bunu.. Bu imkandan faydalanın. Her neyse dilerim Cüneyt Çakır, Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde hangi takımın futbolcusu kart görecek hareket yaparsa yapsın, adaletli bir şekilde onu cezalandırır.
Penaltı pozisyonu olursa sana göre, bana göre yok, VAR’a 40 kere baksın ama doğru karar versin. VAR’ın başındaki hakemler de görevlerini layıkıyla yapsın. Hiç olmazsa bir ilki yaşayalım; cumartesi akşamı maçtan sonra oynanan futbolu konuşalım.

Haberin Devamı

Fikret Orman böyle gitmemeliydi
Ne olursa olsun, bütün kulüpler için konuşuyorum; başkanlar görev sürelerini bitirmeden gitmemeleri gerekir. Beşiktaş’ta kongre 12 Mayıs’ta yapıldı, 5 ay önce. Neden apar topar başkan istifa etti?
Kendine oy verenleri, güvenenleri taca attı. Doğrusunu konuşmak gerekirse, o stadın açılışını yapmak zaten bir başkan için mucize bir şey. Allah herkese nasip etmez. Şenol Güneş’le çok başarılı oldular.
Şampiyonlar Ligi’nde hatalar üst üste gelmese daha gideceklerdi. Kadro Talisca’sı, Aboubakar’ı, Mario Gomez’i başlı başına bir takımdı. Neden sayın başkan bu düzeni bozmaya kalktı? İnanın anlamış değilim.
Ama her ne olursa olsun bilhassa tribünlerin hakaret etmemesi lazım. Bu hatayı efsane başkan Süleyman Seba’ya da yaptılar. Daha hala bu konuşuluyor. Hiç kimse kusura bakmasın, bu çok büyük bir defodur.
Fikret Orman’ın da bunları hak ettiğini düşünmüyorum. Evet, eleştirilecek bir çok şey var. Her şeyden önce Kulüpler Birliği Başkanı olmayacaktı. Bu başkanlıktan kendisi ve Beşiktaş çok büyük zarar gördü.
Yazık oldu, görev süresini tamamlamayan başkanlar hiçbir zaman efsane olarak anılmadı. Fikret Orman da anılmayacak.

Haberin Devamı

Abdullah Avcı’ya haksızlık yapılıyor
Şenol Güneş gittikten sonra Beşiktaş’a gelebilecek tecrübesiyle, bilgisiyle en iyi teknik direktör Abdullah Avcı idi. Her kafadan bir ses çıkıyor. Ben de soruyorum; harika bir takıma mı geldi, yoksa dağılmak üzere olan bir takıma mı geldi?
Elindeki kadro iyi-kötü, bunun tartışmasını yapmayacağım. Ama bu kadroyu bile Abdullah Avcı’ya zaman verilirse, destek olunursa belli bir yerlere getireceğinden eminim. Herkes Sergen Yalçın diyor.
Evet, Sergen Yalçın benim de ta çocukluğundan beri en çok sevdiğim futbolcular arasında ilk 5’e girer. Ama şu durumda Sergen Yalçın takımın başına gelirse, o da hüsrana uğrar. Sergen Yalçın sihirbaz değil. Gelir, bir havayla 2 maç kazanır, sonra Sergen Yalçın’ı da bir kenara at..
Beşiktaş o zaman daha büyük bir kaos yaşar. Tabii ki Sergen Yalçın Beşiktaş’a gelecek. Ancak Abdullah Avcı görev süresini tamamladıktan sonra Sergen Yalçın’ın gelmesi en doğru hareket olur diye düşünüyorum.