Voleybol ÖZEL | VakıfBank'ta Ayça Aykaç'ın hedefi Dünya Kulüpler Şampiyonası! 'Guidetti ile çalışmak çok zor'

ÖZEL | VakıfBank'ta Ayça Aykaç'ın hedefi Dünya Kulüpler Şampiyonası! 'Guidetti ile çalışmak çok zor'

10.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tecrübeli libero Ayça Aykaç Altıntaş, Vakıfbank’ta oynayan her ismin en iyisini vermesi gerektiğini belirtti. Dünya Kulüpler Şampiyonası için de iddialı konuşan milli voleybolcu, "Kendi performansımızı ortaya koyarsak kupayı kaldırırız" dedi.

ÖZEL | VakıfBankta Ayça Aykaçın hedefi Dünya Kulüpler Şampiyonası Guidetti ile çalışmak çok zor

Vakıfbank’ın milli liberosu Ayça Aykaç Altıntaş, Kulüpler Dünya Şampiyonası öncesinde MİLLİYET’in sorularını yanıtladı. Tecrübeli voleybolcu, 5. kupa için iddialı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

- Yenilenen takımla ligde ve Avrupa’da sadece birer mağlubiyetiniz var. Sezona istediğiniz gibi başladınız mı?

"Sezona Süper Kupa’yı kazanarak başladık. Bu bize büyük bir moral oldu. Ama bir sezonda çok maça çıkıyoruz. Bu yüzden bazı yerlerdeki dalgalanmalar normal. Dünya Kulüpler Şampiyonası’ndan önce yaşadığımız iki mağlubiyet organizasyon öncesinde eksik yanlarımızı görmemizi sağladı. Nelerin üstünde durmamız gerektiğini gördük. Ben Vakıfbank gibi büyük kulüplerin yenilgilerden çok fazla şey öğrendiğini düşünüyorum. Bundan önceki sezonlarda da öyle olmuştu."

- Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda hedefiniz 5. kupa. Hazırlıklar nasıl gidiyor?

"Çalışmalarımızı yüksek seviyede sürdürüyoruz. Eksiklerimizi biliyoruz, onların üstüne eğiliyoruz. Vakıfbank mücadele ettiği yer organizasyonda tabii ki kupayı hedefler. Dünya Şampiyonası her zaman oynadığımız ve alışık olduğumuz bir platform. Kendi performansımızı ortaya koyduğumuz sürece Türkiye’ye kupayla döneceğimizin bilincindeyiz."

Haberin Devamı

- Peki rakipler hakkında ne düşünüyorsun?

"Açıkcası Brezilya’dan ve Çin’den rakiplerimiz var. Keza Eczacıbaşı tanıdığımız bir rakip. İyi takımlar var. Ama kupa için şansımızın çok yüksek olduğunu düşünüyorum."

- Şampiyonlar Ligi’nde alınan Vero Volley mağlubiyetinden sonra neler yaşandı?

"Maçın hiçbir setinde oyuna giremedik, kötü bir performans ortaya koyduk. Ama röportajın başında da dediğim gibi sezon içinde bu tür dalgalanmaları her takım yaşayacaktır. Beni rahatlatan durum bu maçın rövanşı da olacak. Eksiklerimizi giderdiğimizde Milano’daki mücadelede daha farklı bir sonuç alabiliriz."

- Şampiyonlar Ligi’nde son iki yılda en iyi libero seçildin. Sence üçüncüsü de gelir mi?

"Hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Vakıfbank gibi büyük bir takımda oynuyorsanız hep en iyinizi vermeniz gerekiyor. Takım arkadaşlarım bana, ben de onlara yardım ediyorum. Birbirimize inanıp kenetlendiğimiz sürece yeni bir takım olmamıza rağmen iyi gidiyoruz. Mağlubiyetler de takımı birbirine daha fazla bağlıyor. Her kulvarda olduğu gibi maç maç ilerleyeceğiz Şampiyonlar Ligi’nde de. Umarım tekrar final oynarız ve şampiyon oluruz. Ben de tekrar en iyi libero seçilirim."

Haberin Devamı

- Ligde zirve yarışı yine siz, Fenerbahçe Opet ve Eczacıbaşı arasında geçecek gibi görünüyor. Her takımın kalitesi de artmaya devam ediyor. Bu sezon için ne düşünüyorsun?

"Geçtiğimiz sezonlara baktığımızda bence bu dönemde Vodafone Sultanlar Ligi’nde daha fazla rekabet var. Sadece saydığınız üç takım değil, diğer takımlar da yaptıkları transferlerle güçlendiler. Herkes sahaya çıktığında elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Evet üç takımı farklı bir yere konumlandırıyor herkes. Ama bu sezon bizi zorlayan farklı takımlar da var. Bu yüzden her sezon ligin kalitesinin artıyor olması Türk voleyboluna da bence pozitif yansıyor."

- Vakıfbank sürekli başarıyı hedeflemesinin yanında alt yapıya çok önem veren bir kulüp. Sen ne söylemek istersin bu konuda?

"Vakıfbank’ın altyapısı gerçekten çok güçlü. Yönetim kupa kazanma hedefinin yanında altyapıya da çok önem veriyor. Vakıfbank Spor Sarayı gibi bir spor kompleksi düşünün. Yukarıda odanız var. Antrenmandan çıkınca yemeğiniz geliyor. Okula gidiyorsunuz servisle, ardından geri gelip idmanınızı yapıyorsunuz. Bence mükemmel bir lüks. Kızlar da zaten bunun farkında. Bu yüzden her zaman onlarda çok yoğun tempoda çalışıyorlar. Bence en pozitif yanı sürekli bizle iletişim halinde olmaları, bizleri görebiliyor olmaları. Bu onlara büyük bir artı puan kazandırıyor."

Haberin Devamı

"2023 UNUTULMAZ BİR YIL"

Milli takımda büyük başarılar elde ettiklerini hatırlattığımız tecrübeli libero, “Benim için milli duygularımın kabardığı bir yıldı. Ayrıca evlendim. Bu yüzden unutulmaz bir yaz yaşadım” dedi.

- Milli takım adına 2023 çok yorucuydu. Ama bir o kadar da başarılı. Üzerinden uzun zaman geçti ama neler hissediyorsun?

"Benim için milli duygularımın kabardığı, yüksek oranda mutlu hissettiğim bir yıldı. Bunun yanında evlenmem de farklı bir duyguydu. Benim için 2023 inanılmazdı. Hayatımda unutulmaz bir yaz yaşadım."

Haberin Devamı

- Senin videolarına aradığımız zaman oradan oraya atladıkların değil de milli takımda attığı ace videosu çıkıyor...

"Gerçekten çok farklı bir an ve deneyimdi benim için. Normalde servis atmayan bir insan olarak hem milli formayla hem de Avrupa Şampiyonası’nda servis kullanıp ace atmak bambaşka bir duygu. Oyuna servis atmak için girmek büyük baskıydı. Bu konuda şunu söyleyebilirim servis için gerçekten çok çalıştım. Önceden kızlara kızıyordum ‘Nasıl servis kaçırıyorsunuz’ diye. O deneyimi yaşadıktan sonra kızlara kızmamaya başladım, ‘Olur böyle şeyler’ diyorum. Servis çalışırken, bazen ikinci servislerim rakip alana bile geçmiyordu. Şunu da belirtmem gerekiyor, servis voleybolda kendi başınıza yaptığınız tek şey. Diğer her şey turuncu alanda takımla beraber yapılıyor. Santarelli bana servis atmak isteyip istemediğimi sordu. Ardından beni büyük bir stres bastı. Kızlar soğuma hareketleri yaparken ben üç sepet servis çalışıyordum Dani ile. Yeni şeyler öğrenmek açısından benim için farklı bir deneyimdi."

- Peki servis attın. Smaç denemende olur mu maç dışında? Bir de ligde de servis atar mısın?

"Smaç bence zor gibi. Milli takımda attım, ama ligde ‘hayır atmam’ seçeneğine daha yakınım. Milli takımda keyifliydi bu sadece."

"GUIDETTI İLE ÇALIŞMAK GERÇEKTEN ÇOK ZOR"

- Guidetti ile uzun yıllardır beraber çalışıyorsunuz. Alışkanlık karşısında sürekli yenilenmek zor olmuyor mu?

"Giovanni ile çalışmak gerçekten çok zor. Önce bunu söylemem gerekiyor. Bence her sporcunun onunla çalışması gerekiyor. Çok iyi bir antrenör olmasının yanında bence bir voleybol ekolü. Aynı zamanda da çalışılması çok zor birisi. Giovanni ile çalışıyorsanız gerçekten iyi bir psikolojiye sahip olmanız gerekiyor. Ama zorluğun yanında size çok şey katıyor. 10 yıldır bu kulüpteyim. Adeta onunla baba-kız gibiyiz. O bana kendi kızıymış gibi bağırıyor, uyarıyor. Uzun yıllar beraber çalışmanın tabii ki iyi ve kötü yanları var. Ama sonuca baktığımızda da Vakıfbank her zaman final oynuyor ve yolun sonunda hep kupayı kaldırıp büyük başarılar elde ediyor."

- Vakıfbank maçlarını adeta kapalı gişe oynuyor çoğu zaman. Onlara bir mesajın var mı?

"Bu salon ilk yapıldığında, ‘Burası çok büyük nasıl dolduracağız’ diye düşünmüştük. Ama şimdi seyirci sığmıyor diyebilirim. Bence voleybola olan ilgi çok normal geliyor bana. Çünkü en başarılı olunan spor dalı. Bence ilginin daha fazla artması da lazım. Bizi milli takımda da, Vakıfbank maçlarında da desteklemeye devam etsinler. En iyi sonuçları alıp onların yüzünü güldürmeye devam edeceğiz."

"BU TEMPODA EVLİLİK YÜRÜTMEK ÇOK ZOR OLUR"

- Bir röportajında ‘Ben evlenirken sadece gelinliği bulup nikaha gittim’ dedin. Yoğun tempoda evlilik yürütmek zor olmuyor mu?

"Çok zor gerçekten. Beraber vakit geçirebilmek bazen imkansız hale geliyor. Evden çalışırsa daha rahat görüşüyoruz. Ama o da çoğu zaman olmuyor. Biz de yoğun antrenman yapıyoruz. Ayrıca sürekli seyahat ediyoruz. Ama her zaman onun desteğini hissediyorum."

"ÇOCUKLARA ÖRNEK OLMAK BAMBAŞKA"

- Bu kadar başarılı olup, bir yandan da örnek olmak nasıl bir duygu?

"Küçük kızlar bazen yanımıza gelip ‘Biz sizi izleyerek voleybola başladık’ diyor. O kadar mutlu oluyoruz ki. Bende öyle voleybola başlamıştım. Şimdi benim geçtiğim yollardan yeni voleybolcu adayları geçiyor. Annem anlattı bana; ben küçükken televizyonun karşısına geçip olimpiyatlarda her branşı, her müsabakayı izliyormuşum ve voleybolcular olduğunda ‘Ben de onlardan biri olacağım’ demişim. Annemin bu hikayeyi her anlattığında gözleri dolar. Bizim yan komşumuzun ufak kızı voleybola başladı. Gerçekten böyle şeyleri duyunca, görünce hem mutlu oluyorum hem de çok duygulanıyorum. Gerçekten onlara örnek olup, hayatlarında yeni bir sayfa açmalarını sağlıyorsak bundan daha mutlu eden bir şey yoktur diye düşünüyorum."

MÜTHİŞ KARİYER, SAYISIZ BAŞARI

27 Şubat 1996 İzmir doğumlu olan Ayça Aykaç Altıntaş, 2009 yılında Vakıfbank altyapısına transfer oldu. 2014-2015 sezonu başında Vakıfbank A Takımı’na yükselen milli libero, sarı-siyahlı formayla 3 FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası, 4 CEV Avrupa Şampiyonlar Ligi, 4 Sultanlar Ligi, 3 Kupa Voley ve 3 Şampiyonlar Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Milli Takım’ın tüm yaş kategorilerinde forma giyen Ayça Aykaç Altıntaş, 2013 Yıldız Kızlar Avrupa Şampiyonası’nda ve 2014 Genç Kızlar Avrupa Şampiyonası’nda üçüncü olarak kürsüye çıktı. U23 Milli Takımı’yla 2017 Dünya Şampiyonası’nda şampiyon olan 1996 doğumlu voleybolcu, 2020 Olimpiyat Elemeleri’nde birinci olan Türkiye Kadın Milli Takımı’nın da kadrosunda yer aldı ve Tokyo’da mücadele etti. Ayça Aykaç’ın da olduğu A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 FIVB Milletler Ligi’nde ve 2023 Avrupa Şampiyonası’nda şampiyonluk yaşadı.