Futbol Şansal Büyüka: Jesus‘un ısrarla iki takviye istediğini duydum

Şansal Büyüka: Jesus‘un ısrarla iki takviye istediğini duydum

22.11.2022 - 10:11 | Son Güncellenme:

Milliyet Gazetesi'nin duayen ismi Şansal Büyüka, Dünya Kupası'nı değerlendirdi. Öte yandan Beşiktaş'ta Şenol Güneş'in futbolcularla yaptığı konuşmaya değinen Büyüka, bazı oyuncularına ültimatom verdiğini belirtti. Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus ile ilgili kulis bilgilerini paylaşan Büyüka transfer tüyosunu açıkladı.

Şansal Büyüka: Jesus‘un ısrarla iki takviye istediğini duydum

ŞANSAL BÜYÜKA İLE DOBRA DOBRA

Haberin Devamı

Ya kendini ya da bavulunu topla
Şenol Güneş'i iyi tanıdığımı sanıyorum. Şenol Hoca'nın futbolcularına karşı korumacı ve babacan tavrı da vardır, sert yüzü de... Hoca, bunu futbolcunun tavrına göre belirler.
Şenol Hoca öyle sanıyorum ki, uzun tatil öncesi futbolcularını izine gönderirken bire bir görüştüğü bazı oyuncularına, "Ya kendini toplarsın, ya bavulunu toplarsın" demiş olmalı...
Ayar çekmek budur.

Şansal Büyüka: Jesus‘un ısrarla iki takviye istediğini duydum

Fenerbahçe tüyoları
Ocak transferi yaklaşıyor, takımlar kıyı kıyı çalışıyor. Örneğin; Fenerbahçe'de Jesus‘un ısrarla iki takviye istediğini duydum. Biri yerli bir stoper... Mutlaka yerli bir stoper... İkincisi, sol savunmaya Alioski'nin yanına ikinci bir oyuncu...
Yeri gelmişken; Jesus'un kaliteli bir golcü isteği yok. Valencia'nın, Pedro'nun, Batshuayi'nin, Joshua King’in ve Serdar Dursun'un yeteceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Türkiye'yi de yaktılar
TFF'nin gelmiş geçmiş en iyi başkanlarından biri olduğuna inandığım Mahmut Özgener dönemiydi. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliğine talip olduk. Süper bir hazırlık yaptık, olağanüstü bir dosya hazırladık. Adaylar elendi, elendi, sadece Türkiye ile Fransa kaldı.
Türkiye için şanssızlık, iki aday kaldıktan sonra başladı. UEFA’nın başkanı, yarıştığımız Fransa’nın unutulmaz oyuncusu Michel Platini idi. Yardımcısı, Türk Şenes Erzik. Genel sekreter de, şimdiki FIFA Başkanı Infantino...
Kurallar gereği Platini ile Şenes Erzik oy kullanmadı. Ama Platini, UEFA Başkanı olarak, oylarını Fransa’ya vermeleri için UEFA yönetim kurulu üyelerine o kadar çok kulis yaptı, o kadar çok baskı uyguladı ki, çok hak ettiğimiz bir Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini, tek oy farkla; 7-6 kaybettik.
FIFA’da olduğu gibi, UEFA’da da haklı değil, güçlü kazandı. Bir de her fırsatta, "Saygı-Fair Play- Temiz futbol" deyip duruyorlar. "Siz önce kendinizi temizleyin" diyeceğim ama o kadar kirliler ki, nasıl temizlenecekler, bilemiyorum. 

İdamdan sonraki af
Elbette mevcut TFF Başkanı'nın ve yönetiminin bu işte bir günahı yok. Yoluna "tuzak" kurulmasa, "Pusu" ya düşürülmese Cüneyt Çakır bugün Katar'da olacak ve arka arkaya üç Dünya Kupası'nda görev alan tek hakem olarak tarihe geçecekti. Ayağına kurşun sıktık, gitmesine engel olduk.
TFF'nin yeni Başkanı Mehmet Büyükekşi ile yönetimi, geçmiş TFF tarafından "darbe" ile devrilen Cüneyt Çakır’ı sahiplendi ve hiç olmazsa Türkiye-Çekya özel maçında 5 dakikalık yönetimi ile Çakır’a jübile yapıp uğurladı.
Hoş ve takdir edilecek bir yaklaşım... Ama neye yarar? Cüneyt Çakır'a yapılan "idamdan sonraki affa" benzedi.

Haberin Devamı

Messi'nin liderliği
Dünya Kupası başladı, Messi'li Arjantin şampiyonluk için güçlü biçimde adaylar arasında gösteriliyor. Tottenham'ı uzun süre çalıştıran, PSG’de de görev yapan ünlü Arjantinli hoca Mauricio Pochettino, tam da bu sırada çok ilginç bir açıklama yaptı. Arjantinli hocanın söylediklerini aynen aktarıyorum:
"Dünya Kupası'nda herkes Arjantin’in Messi liderliğinde şampiyon olmasını istiyor. Maçtan önce 12 defa tuvalete giden birinden lider olmaz. Dünya Kupasından bahsediyoruz, 3-5 kişinin izlediği küçük Fransa liginden değil..."
Messi için çok yorum okumuştum ama böylesini ilk defa görüyorum. Hem de kendi ülkesinin çok güçlü, çok şöhretli bir hocasından...

Haberin Devamı

Kişilikli duruş
Adanaspor-Altınordu, Birinci lig maçında Abdullah Buğra Taşkınsoy diye bir hakem izledim. VAR bir pozisyonda, "penaltı" uyarısıyla hakemi çağırdı. Hakem, VAR’a gitti, pozisyonu inceledi, VAR’a uymadı ve kendi kararında ısrarcı olup oyunu devam ettirdi.
Hakem doğru yaptı, yanlış yaptı, bu tartışılır. Ama Süper Lig hakemleri dahil, kayıtsız şartsız kendini VAR’a teslim etmedi. Maçı VAR’ın değil, kendinin yönettiğini herkese gösterdi. Kişilikli durdu. Hakemlikte bu duruşa ihtiyacımız var.

İstanbul trafiği!
Daha tünelin ucu görünmüyor ama ihtimaller de ortaya çıkmaya başladı. Belli ki Süper Lig’de sezon sonunda düşecek dört takım arasında bir-iki İstanbullu olacak. Belki de daha fazlası... Gene belli ki, Birinci Lig'den Süper Lig'e çıkacak takımlar arasında bir İstanbullu olacak. Belki ikincisi de... Sezon sonunda gidenler-gelenler, yoğun bir İstanbul trafiği izleyeceğiz. 

Haberin Devamı

Voleybolun hakkını verelim
Türkiye-İskoçya özel milli maçının olduğu saatte Eczacıbaşı-Vakıfbank bayan voleybol maçı vardı. Şahsen, ağırlıklı olarak futbol izleyen, futbol yazan biriyim. Bir o maça bakayım, bir bu maça bakayım derken; itiraf ediyorum, Eczacıbaşı- Vakıfbank maçını izlemeye başladım.
Belki de dünya kalitesini aşan muhteşem bir maç oldu. Voleybol adına bu görsel şölene sadece takımlardaki yabancı voleybolcular değil, bizim yerli ve milli voleybolcularımız da katıldı. Muhteşem ötesi bir maçtı.
Ertesi günü çok önemli üç-dört futbol adamı ile oturuyorduk. Laf lafı açtı, gördük ki, futbol adamlarının tamamı milli futbol takımını değil, voleybol maçını izlemiş. Söz konusu spor olunca, insan kalite arıyor, heyecan arıyor. O da voleybolda fazlasıyla var. Futbola uzak ara fark atacak kadar var.

Bu işi Özhaseki çözer
İnatla Kayserispor yazmaya devam ediyorum. Başkan Berna Gözbaşı‘nın çığlıkları henüz karşılığını bulmuş değil... Başkan, "Ailemi, servetimizi bitirdim. Şimdi de takım dağılacak diye korkuyorum" diyor.
Hadi Berna Başkan umurunuzda değil... Takımın çoğunluğu yabancı oyunculardan kurulu... Ödemeleri alamadıkları gün sözleşmeyi feshedip giderler. Sahaya çıkartacak takım bulamazsınız.
Şehir henüz sessiz... Şehri yönetenler sessiz... Duyarlı davranan Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu... Başkan Gözbaşı‘yı çağırmış, umarım bir çözüm yolu bulunur.
Bir de Mehmet Özhaseki... Eski belediye başkanı, eski bakan, kulübün eski başkanı... İktidarın güçlü adamı... Bu işi Özhaseki çözer. Lider adamdır... Kayseri'de sözü sohbeti dinlenir, söylediği yapılır.
Kabul ediyorum, ekonomi bozuk... Her alanda bozuk... Buna rağmen Özhaseki Başkan‘ın, "Kayserispor’u ve Başkan Berna Gözbaşı'nı ayağa kaldıracak" formülü bulacağına ve işi organize edeceğine inanıyorum. Son umut bu zaten... 

Şikâyet değil icraat
* TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Serbest bıraksan, kulüpler şu anda 20-30 yabancı futbolcu alır" demiş. Sonuna kadar doğru...
* TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Şu anda A milli takımda, ümit ve genç milli takımdan gelen oyuncu yok" demiş. Bu da sonuna kadar doğru...
* Ancak şu var: Mevcut düzenden şikâyet ediyoruz, düzeni düzeltecek icraatleri bir türlü yapamıyoruz. 

Sözün bittiği yer
Dost insan, can insan Abdürrahim Albayrak'ın canından bir parça koptu adeta... Henüz 15 yaşındaki torununun beklenmedik ölümü haklı olarak yıktı, bitirdi Albayrak'ı... Sözün bittiği yer burası olmalı... Ne denir, nasıl teselli edilir bu dost adam... Allah yardımcısı olsun. Allah anaya-babaya-aileye sabırlar versin.