Serdar Sarıdağ

Serdar Sarıdağ

serdar.saridag@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öyle güzel bir soyadı var ki; soyadı böyle olmasaydı belki de başlık Rüzgar Gibi Geçti olurdu.
Rüzgar Christina Boyle... Aslında onun hikayesi çok küçük yaşlarda başlıyor. Kanadalı bir baba ile Türk bir annenin kızı olan Rüzgar Boyle, Alperen Şengün’den sonra Beşiktaş’tan ABD’ye giden bir başka basketbolcu olmayı başardı.
Elbette Rüzgar Boyle, Alperen abisi gibi profesyonel seviyede bir sporcu değil, ama onun da hayalleri arasında kadın basketbolumuzun, dünyada tanınan isimlerinden biri olmak var. Beşiktaş kadın basketbolun öz kaynak düzenine minik yaşlarda giren ve ardından her sezon üstüne katarak yoluna devam eden Rüzgar’ın karşısındaki en büyük engel ise pandemi süreci olmuştu.
Sadece o değil tüm Türkiye’nin evlere kapandığı dönemde bile, gelecek adına hiç umudunu yitirmemişti. Annesi Nurten Boyle onun en büyük destekçisi oldu. Pes etmediler.
Dünya’da birçok profesyonel sporcunun evlerindeki antrenman görüntülerinde olduğu gibi, Rüzgar da evde antrenmanlara başlamıştı. Artık imkanlar neyse o çerçevede formunu korumaya çalışıyordu.
Kısıtlamaların esnetildiği her dönemde kendini, semtindeki basketbol sahalarına attı. Belli bir yaş grubuna uygulanan pandeminin sert kurallarına rağmen, her fırsatta kendini geliştirmeye çalıştı. Pandemi sadece basketbolda değil tüm branşlardaki gençlerimizi spordan uzak tutuyordu.
Bu süreçte ailesinin de desteğiyle Rüzgar, özel hocalar eşliğinde bireysel antrenmanlarını devam ettirdi. Asla pes etmedi. Okulların kapalı olduğu dönemde hem eğitimini hem de basketbol aşkını ihmal etmiyordu. Tüm bu emeklerin karşılığını ise ABD’den gelen yüzde yüzlük bir burs teklifiyle aldı.
Üstelik, Utay’daki Layton Akademisi’nin, basketbol takımındaki tek yüzde yüz bursluk öğrencisi oldu.
Hem eğitimini hem de basketbolu aynı anda yürütmenin mutluluğu içerisinde artık. Rüzgar gibi gittiği ABD’de, fırtınayla dönmenin hesapları içerisinde artık o.
Son zamanlarda amatör branşlarda, kadınlarımızın ülkeye yaşattığı mutlulukların yanında, böylesine güzel hikayeler de, gelecek adına bizleri çok umutlandırıyor.
Şartlar ne kadar ağır olursa olsun, içinde o azim varsa, pandemide bile bir çıkış yolu bulabiliyorsun.

Haberin Devamı

ABD’deki maçında dört üçlük attı

Haberin Devamı

Türkiye’den ayrılmadan önce Beşiktaş’taki hocalarıyla görüşen Rüzgar Christina Boyle, “gitme kal” baskılarına rağmen kararından vazgeçmedi.
Çünkü hayalleri çok büyük. ABD’de gelişimini devam ettirmek, farklı kültürleri tanımak ve ABD’deki basketbol kültürünü yerinde görmek için gitmek istedi. Hayat kendisine ne getirir elbette kimse bilinmez fakat Rüzgar’ın kafasında Türkiye’ye tekrar dönüp hem milli takımlarda hem de bir kulüpte oynayarak Türk basketboluna katkı sağlamak istiyor.
Elbette, ABD’de bir başka teklif alarak yeni bir kapıyı daha açabilir fakat şu anki düşünceleri arasında bir süre sonra Türkiye’ye dönmek var.
ABD’ye gitmeden önce Türkiye’de oynadığı maçlarda da istastikleri oldukça iyi. 2005 doğumlu 175 cm boyunda olan Rüzgar guard pozisyonunda görev yapıyor. ABD’deki ilk maçında takımı galip gelirken kendisi de 16 sayı attı.
Maçta dört tane üçlüğü de var. Bir kaç sene önce Kocaeli’nde düzenlenen U-14 Kızlar Türkiye Şampiyonası’nda en iyi üç sayı bulma başarısını da göstermişti. Katıldığı uluslararası turnuvalarda birçok alanda bireysel başarıları da oldu.

Haberin Devamı

Birçok spor branşını denedi, filmde oynadı

Rüzgar Christina Boyle birçok spor branşını deneyerek basketbola zemin hazırladı. Önce ilk okul yıllarında erkeklerle futbol oynayan, ardından da squash branşını deneyen başarılı sporcu böylece koordinasyon, hız ve refleks konusunda kendini geliştirdi. Rüzgar, “Benimle oynar mısın” adlı filmde de oynayarak, sinemaya da el attı. Aydın Bulut’un yönettiği, Uğur Polat, Eyşan Özhim, Altan Erkekli ve Ertan Saban’ın oynadığı filmde, Rüzgar ise minik karakter Rüya’yı oynamıştı. Filmde de hasta derecede bir Beşiktaş taraftarı olan Rüzgar’ın, şuan ABD’de okuduğu okulun simgesi de Kartal. Daha 18’ine bile gelmeden kariyerine basketbol, futbol ve sinemayı sığdıran Rüzgar’ın en büyük hayali ise ay-yıldızlı formayı giymek.

Yavru Kartal için röportaj da yaptı

Rüzgar Christina Boyle’nin on parmağında on marifet var desek abartmış olmayız. Spora futbolla başlayan ve daha sonra basketbola geçen, bu arada da filmde oynayan genç basketbolcu 2013 yılında yayımlanan Beşiktaş’ın Yavru Kartal dergisinde de röportaj yaptı. O dönemde siyah-beyazlı takımın bir taraftarı olarak Özyakup’a sorularını yöneltti. Tecrübeli futbolcu da kendisine sorulan soruları içtenlikle cevaplarken Rüzgar ile de fotoğraf çektirdi.

Kocaeli’ndeki şampiyonada parladı

Rüzgar Christina Boyle, hem Basketbol Gençler Ligi’nde hem de U-14 Kızlar Türkiye Şampiyonası’ndaki performansıyla öne çıkmayı başardı.
Yıldız basketbolcu Gençler Ligi’nde oynadığı 8 maçta 5 sayı, 0.75 ribaund, 0.5 asist, 0.5 top çalma ortalamaları yakaladı. 2018-2019 sezonunda Türkiye 5.’si olan Beşiktaş’ta forma giyen 2005 doğumlu oyuncu Kocaeli’de düzenlenen turnuvada 17.1 sayı, 5.1 ribaund 1.7 asist, 2 top çalma ortalamaları ile oynamıştı.