Diğer Sinan Şamil Sam hayatını kaybetti

Sinan Şamil Sam hayatını kaybetti

30.10.2015 - 07:59 | Son Güncellenme:

Eski dünya kıtalararası ağır siklet boks şampiyonu Sinan Şamil Sam, karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Sinan Şamil Sam hayatını kaybetti

İstanbul'da, karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gören eski Dünya Kıtalararası Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Sinan Şamil Sam, yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Önceki gün özel bir hastaneden Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesine nakledilen ve yoğun bakımda tedavi gören Sam, tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti.

Ailesi ve yakınlarının hastaneye geldiği Sam'ın ölümüyle ilgili açıklamayı kardeşi Alparslan Sam yaptı.

Sam, ağabeyinin 01.30 sularında vefat ettiğini belirterek, "Hepimizin başı sağolsun. Sözün bittiğini yerdeyiz. Çok üzgünüm. Gerek başka hastanedeki gerekse burada Pendik'te doktorlar ellerinden geleni yaptılar ama bu sefer olmadı. Çok üzgünüz" dedi. Sam'ın cenazesinin yarın Ankara'da Kocatepe Camisi'nde kılınacak öğlene namazının ardından defnedileceği öğrenildi.

Sinan Şamil Sam 1974 yılında Almanya'nın Frankfurt kentinde doğdu. 9 defa Türkiye şampiyonluğu kazanan Sam, amatör olarak boks yaparken 1992 Dünya Gençler Şampiyonu, 1993 Avrupa Şampiyonu, 1999 Amatör Dünya Boks şampiyonu oldu. 2000 yılında profesyonelliğe geçen Sam, 2002 yılında Avrupa Şampiyonu oldu. Sam, 2004 yılında Dünya Kıtalararası Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu unvanını kazandı. "Boğazın boğası" lakabıyla anılan Sam, yaptığı 35 müsabakadan 31'ini kazandı. Bu galibiyetlerin 16'sını rakiplerini nakavt ederek aldı.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da sağlığıyla yakından ilgilendiği Sam, ilk olarak 2010 yılında karaciğer yetmezliği tedavisi gördü. Daha sonra sağlığına kavuşan Sam, ekim ayı başından beri yine aynı şikayetle önce özel bir hastanede ardından da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Sinan Şamil Sam son röportajında hayatını anlatmıştı! Aşk şarabı acıdır, içme şaşkın...
Karaciğer yetmezliği nedeniyle 41 yaşında hayata veda eden Sinan Şamil Sam, geçen yıl verdiği bir röportajında duygu dolu açıklamalara imza atmıştı. İşte şampiyonun o sözleri:
"Profesyonel boks acı bir iştir. Profesyonelliğe giriyorsanız, derece yapıp, şampiyonluklar elde edip o arenaya gitmelisiniz. Yoksa amatörden de boşuna olursunuz ve milli takıma bir daha gidemezsiniz. O zaman her şey biter. O yüzden 'Aşk şarabı acıdır, içme şaşkın' diyorum.
"PROFESYONEL BOKS, KİRALIK KATİLLİKTİR"
Altyapınız yoksa, silahla nişan almayı bilmiyorsanız, nasıl kiralık katil olacaksınız? Profesyonel boks bir bakıma kiralık katilliktir. Sizi korumaları lazım, altyapınızın sağlam olması lazım. Profesyonel boks adım adımdır, 4 rauntla başlarsın, 12'ye çıktığınızda artık dünya klasmanındasınızdır. Büyüklerle dövüşmek zorunda kalırsınız, artık kaçış yoktur.
"VÜCUDUMDA KIRILMADIK KEMİK KALMADI"
24-25 sene bu sporu yapmışım, neyini özleyeceğim. 100 tane yumruk atıyorsun, 99 tane yiyorsun. Bir yumrukla maçı kazanıyorsun. Sonuçta 'dayak yemedim' öyle mi, bir de bana sorun. Vücudumda kırılmadık kemik, açılmadık göz altı kalmadı. Gözümün altına 58, kaşıma 7 dikiş attılar, 12'den fazla ameliyat oldum. Bileğim kırıldı, liflerim yırtıldı. Fıtık ameliyatı oldum.
"BAYANDAN BOKSÖR OLMAZ"
Boks, erkek sporudur. Bayandan boksör olmaz, fizik olarak mümkün değil. Göğüs faktörü, geniş kalça faktörleri var. Boks bayanların yapacağı iş değil."
"ÖLÜP DE DÜNYAYI KÖTÜLERE Mİ BIRAKACAĞIM!"
Sağlık sorunlarının sporu bıraktıktan sonra da devam ettiğini vurgulayan Sam, "Boğazımda varis oluştu. Mide kanaması yaşadım. Karaciğerimde sıkıntı çıktı, stent takıldı. Şu an sıkıntım yok. Ölüp de dünyayı kötülere mi bırakacağım. Tüm yaşadıklarıma rağmen ayağa kalkıp yürüyüp konuşabiliyorsam, nispeten düzelme var demektir. Tuz yemem yasak ama bazen ucunu kaçırıyorum. Karaciğer rahatsızlığı bulunanların fazla yorulmaması lazım. Yoksa gider 2 saat torba döver, ip atlarım" diye konuştu.
"SON 4 KİLOYU VEREMEDİM"
Sinan Şamil Sam, bütün çabalara rağmen karaciğer nakli gerçekleşmediği için yaşamını yitirdi. Kendi ifadesine göre bu naklin yapılamamasının en önemli sebebi fazla kiloları idi. Sam bu durumu, "Canlıdan canlıya nakillerde kiloya önem veriyorlar. Kız kardeşimin kilosu bayağı düşük çıktı, bu nedenle kendisinden nakil olamadı. Rejim yaptım, kilo verdim ama son 4 kiloyu veremedim" sözleriyle anlattı.
Cenazesi Ankara'ya gönderildi
Vefat eden kıtalararası ağır sıklet şampiyonu unvanlı eski milli boksör Sinan Şamil Sam'ın cenazesi Ankara'ya gönderildi.
Karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde vefat eden Sinan Şamil'in cenazesi, hastane morgundan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü Anadolu 2. Bölge Müdürlüğü Muavinliği'ne getirildi. Burada cenaze işlemleri yapılan Sinan Şamil Sam'ın naaşı, cenaze aracına konularak Ankara'ya doğru yola çıkarıldı.
Cenaze işlemleri sırasında Sinan Şamil'in kardeşi Alpaslan Sam'ın yanı sıra akrabaları, yakınları ve vatandaşlar müdürlüğün önünde bulundu. Sinan Şamil Sam'ın cenazesi yarın öğleyin Kocatepe Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Bu arada, cenaze namazı öncesinde Sinan Şamil Sam için Türkiye Boks Federasyonu tarafından Ankara 19 Mayıs Spor Kompleksi içindeki Şefik Tetik Boks Salonu'nda saat 11.00'de tören düzenlenecek.
SİNAN ŞAMİL SAM KİMDİR?

Haberin Devamı

Sinan Şamil Sam (d. 24 Haziran 1974, Frankfurt, Almanya), aslen Karslı Türk profesyonel ağır sıklet boksörüdür. 24 Haziran 1974 tarihinde Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdu. Amatör boks yaşamı yıllarında oldukça başarılıydı. Dokuz defa Türkiye şampiyonluğunu kazandı. 1992 yılında Gençler Dünya Şampiyonu oldu. 1993'te Vize-Avrupa şampiyonluğunu kazandı. 1995 Dünya İkinciliği'ni elde ederken 1999 Büyüklerde Amatör Boks Dünya Şampiyonu olmayı başardı. 15 Nisan 2000 tarihinde profesyonel oldu. 12 Ekim 2002'de Polonyalı rakibi Przemyslaw Saleta karşı Avrupa Şampiyonluğu için ringe çıktı ve yedinci raundda nakavtla yendi.

Haberin Devamı

'Boğazın Boğası' lakabıyla tanındı. Yaptığı 35 maçın 31'ini kazandı. Bu galibiyetlerden 16'sını nakavtla elde etti. altın kemerini iki maç boyunca korumasını bildi. Bunlardan ilki Danny Williams'a karşıydı ve maçı altıncı raundda teknik nakavtla aldı. İkinci maçında ise Julius Francis ile yaptı ve bu maçı da yedinci raundda nakavtla kazandı. 14 Şubat 2004 tarihinde Stuttgart'ta ringe çıkan Sinan Şamil Sam, Arnavut asıllı Alman vatandaşı Luan Krasniqi'ye sayıyla yenilerek altın kemeri teslim etti.

Haberin Devamı

20 Kasım 2004'te Güney Almanya'nın Kempten kentinde Rus boksör Denis Bakthov'a karşı ringe çıktı. Bakhtov'u onuncu raundda nakavtla yenerek WBC klasmanında 'Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonluğu' unvanının sahibi oldu.22 Şubat 2005'te bu kez Berlin WBC Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonası unvan maçında rakibi Lawrence Clay-Bey'i sayıyla yenerek galibiyete kavuştu.11 Haziran 2005'te Kempten WBC Dünya Kıtalarası Ağırsiklet Boks Şampiyonası unvan maçında rakibi Ugandalı Peter Okhello'yı sayıyla yendi.Ancak aynı yılın 12 Kasım tarihinde Hamburg WBC Dünya Kıtalarası Ağırsiklet Boks maçı ve WBC Dünya Ağırsiklet eliminasyon maçında rakibi Rus Oleg Maskaev'e yenildi.

Aralık 2010 itibariyle karaciğer yetmezliğinden dolayı yoğum bakıma alınmış, 14 Ocak 2011'de taburcu olmuştur.

Ekim 2015 itibariyle karaciğer yetmezliği teşhisiyle hastanede tedavi gören Dünya Kıtalararası Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Sinan Şamil Sam, 24 Ekim 2015 itibariyle böbrek yetmezliğide baş göstermiş ve yoğun bakıma alınmıştır.