Antalyaspor Bayarslan'ın golden önceki faul kararı doğru mu? Cengiz Ünder'in attığı golde ihlal var mı? Eski hakem açıkladı!

Bayarslan'ın golden önceki faul kararı doğru mu? Cengiz Ünder'in attığı golde ihlal var mı? Eski hakem açıkladı!

04.02.2024 - 09:05 | Son Güncellenme:

Süper Lig’in 24’üncü haftasında Antalyaspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Volkan Bayarslan’ın tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi.

Bayarslanın golden önceki faul kararı doğru mu Cengiz Ünderin attığı golde ihlal var mı Eski hakem açıkladı

Antalyaspor, Trendyol Süper Lig’in 24’üncü haftasında Fenerbahçe’yi konuk etti. Corendon Airlines Park’taki müsabakada Volkan Bayarslan düdük çaldı. Volkan Bayarslan’ın yardımcılıklarını Ceyhun Sesigüzel ile Serkan Ok üstlendi. VAR’da Özgür Yankaya, AVAR’da ise Kadir Sağlam ile Samet Çiçek görev aldı.

Haberin Devamı

Antalyaspor ile Fenerbahçe arasındaki karşılaşmanın tartışmalı kararlarını eski hakemler yorumladı. Yayıncı kuruluş beIN Sports’un hakem programı beIN Trio’da Bülent Yıldırım, Bahattin Duran ve Deniz Çoban dikkat çeken ifadeler kullandı.

İşte Antalyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı kararları hakkında yapılan değerlendirmeler...

"Dusan Tadic'in yerde kaldığı pozisyonda bir problem var mı?"

Bahattin Duran: Bu pozisyonda herhangi bir ihlal yok. Tadic topa vurduktan sonra Veysel Sarı kayarak gelse, topa vurmuş olsa bile Dusan Tadic'i süpürmüş olsa farklı konuşurduk. Tadic topu çekti. Veysel Sarı sağ ayağını uzatıyor, sol dizi yerde. Veysel Sarı hareketini kesiyor. Sağ diziyle müdahale yok, sol diziyle de müdahale yok. Sol diziyle de devam edip süpürse yine penaltıdan söz edebilirdik. Veysel Sarı yapabileceği en uygun hamleyi yapmış, burada bir ihlal söz konusu değil benim için.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Burada ihlal olmadığı çok açık. Burada Veysel Sarı olabildiğince dikkatli.

Bülent Yıldırım: Burada benim açımdan da pozisyon gereği oluşan bir temas. Herhangi bir ihlal söz konusu değil.

Bayarslanın golden önceki faul kararı doğru mu Cengiz Ünderin attığı golde ihlal var mı Eski hakem açıkladı

"Cengiz Ünder'in golünden önce herhangi bir ihlal var mı?"

Deniz Çoban: Özellikle sosyal medya tam bir çöplüğe dönüştü. Doğru ya da yanlış birçok şey paylaşılıyor. Bu ofsayt tespitini yapan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin kameraları yayıncı kuruluşa ait değil. Sistemin kendi kameraları, VAR'a o kameralar tarafından oluşturularak kullanılan animasyon gönderiliyor. O da bizim yayıncı kuruluşa aktarılıyor. Bizim yayıncı kuruluşla hiç ilgisi yok.

Bahattin Duran: Riva'dan görüntü geldikten sonra biz yansıtabiliyoruz. Bazen geç geliyor, onun da bizle alakası yok.

Deniz Çoban: Geldikten sonra uygun bir zaman bulunup, maçta önemli bir pozisyonun kaçırılmaması adına o anda yayınlanıyor. Onun için de gecikebiliyor. Geciktiği ile ilgili manipülatif durum var gibi gösteriyorlar öyle bir şey yok. Ne zaman gelirse, geldikten sonra en uygun zaman bulunup o zaman yayınlanıyor. Hakem oyunu başlattığında Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nden sonuç alınmış, hakeme bildirilmiş, oyun da ondan dolayı başlamış oluyor. Yoksa görüntünün özellikle geciktirildiği ile ilgili bir durum yok. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nde kameralar, oyuncuların hangisinin önde hangisinin geride olduğunu belirliyor ancak topa vuruluş anı manuel olarak VAR tespitiyle belirleniyor. Sistem bir yerde durduruyor topu ve doğru yerde durdurdu mu diye yine kontrolü VAR yapıyor. Son onayı VAR veriyor. Topa ilk vuruluş, ilk temasının tespiti Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi tarafından yapılmıyor. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi diyecek bir şeyimiz yok çünkü hiç yanıldığı olmuyormuş bu sistemin. Öyle test edilmiş, onaylanmış. Topa vuruluş anı sistem tarafından belirlense de hakem tarafından onaylanıyor. Burada bir ofsayt yok.

Haberin Devamı

Bayarslanın golden önceki faul kararı doğru mu Cengiz Ünderin attığı golde ihlal var mı Eski hakem açıkladı

Bahattin Duran: Deniz Çoban çok güzel anlattı, burada bir ihlal yok.

Bülent Yıldırım: Bu sistemin kendisi ve kameralarıyla yayıncının hiçbir alakası yok. Bu teknoloji TFF'nin sözleşmeyle aldığı tartışmaları, zaman kaybını minimuma indirmeye çalıştığı bir proje. Çok büyük para verildi ancak yine de topa temas anını tespit eden VAR.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Yardımcı hakemi bu pozisyon için kutlamak lazım. Çok kritik bir pozisyon. Yardımcı hakem sondan ikinci savunma oyuncusundan biraz daha önde, en doğru yerde. Serkan Ok çok tecrübeli bir hakem. Bu pozisyonu oynatması, yeri doğru olmamasına rağmen verdiği karardan dolayı kutlayalım.

Bayarslanın golden önceki faul kararı doğru mu Cengiz Ünderin attığı golde ihlal var mı Eski hakem açıkladı

Bülent Yıldırım: Bir şüphe varsa oynatacaksınız. Yardımcı hakemler, VAR geldikten sonra daha da güvende. Doğru bir devam kararında bulunmuş. Golde bir problem yok.

Deniz Çoban: Topa vurulurken yardımcı hakeme en yakın Fenerbahçeli ofsaytta. Sistem hangi oyunculardan çizgiyi çizmesi gerektiğini bilmiyor o da manuel olarak tespit ediliyor. Topa vurulduğu zaman kimle kimi karşılaştıracak. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin isminin olmasının arkasındaki sebep de o. Hangi oyuncuları kıyaslayacağını VAR manuel olarak tespit ediyor.

Bayarslanın golden önceki faul kararı doğru mu Cengiz Ünderin attığı golde ihlal var mı Eski hakem açıkladı

"Ramzi Safuri'nin Fenerbahçe ceza sahasında yerde kaldığı pozisyonda 'devam' kararı doğru mu?"

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Ben bunu ilk izlediğimde 'penaltı' dedim. Yardımcı hakemin uyarısıyla hakem kaleciye faul kararı verdi. Kale arkası kamerasından her şey çok açık görülüyor. Burada oyuncu düşerken kolu, kalecinin kafasına geliyor. Faul kararı doğru. Krunic rakibi kaçırıp, sağ ayağıyla hamle yapacakken Safuri'nin ayağına dikkat edin. Safuri kazara Krunic'in dizine çarpıyor. Çarptığı için dalgalanacak ve dengesini kaybedecek. Krunic'in herhangi bir müdahalesi yok. Safuri takıldığı için dengesini kaybedip düşüyor. Sağ ayağı gelse 'penaltı' derdim. Yere basan sol ayağına takılıp düşüyor o yüzden bu pozisyon devam. Dirseği dikkatsiz hareket olarak kabul edip, hücum faul vermek doğru. Baştan sona hakemler doğruyu yapmış, yardımcı hakem güzel yardım etmiş.

Bahattin Duran: Rade Krunic sol ayağını bastı. Sağ ayağını sallayıp, Safuri'yi düşürseydi penaltıdan söz ederdik. Yere basan dizine artık oyuncu gelirken ayağı çarptı, dengesi bozuldu. Safuri'nin dirsek ve kol bölgesi devamında Livakovic'in yüzüne çarptı. Kontrolsüz bir hareket değil bu. Düşerken dengesini kaybettiği için normal bir faul. Herhangi bir ihlal yok, penaltı söz konusu değil. Fenerbahçe'nin lehine faulle başlaması doğru.

Bülent Yıldırım: Burada çok iyi yönetmiş süreci. Hakem penaltı olmadığını işaret etmiş, yardımcı hakem Serkan Ok da 'doğal düşme sonucu, düşerken kaleciye temas ettiğini' belirtmiş. Doğru bir karar verilmiş. Bu süreç baştan sona doğru yönetilmiş kutlarız, akılda bir şey bırakmamışlar.

Bayarslanın golden önceki faul kararı doğru mu Cengiz Ünderin attığı golde ihlal var mı Eski hakem açıkladı

"Michy Batshuayi'nin golünden önce Fenerbahçe lehine verilen faul kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Bu yanlış bir faul. Bence hakem 90+5'te, "Oyunu buraya kadar getirdim, bir sıkıntı yaşamadım. Orta sahada da bir düdük çalayım, oyun dursun. Ben de o yarım dakikayı iyi götüreyim" derken bu düdüğü çaldı. Şanssızlığı devamında bu serbest vuruş gol oldu.

Bahattin Duran: Yardımcı hakemin önündeki 11 numaralı oyuncu ofsaytı bozuyordu. Yardımcı hakem bu nedenle oyunu devam ettirdi. Faul atışı yapıldıktan sonraki kısım doğru. Faulle ilgili kısma bakalım. Eğer hakem bizim seyrettiğimiz açıdan seyretseydi... Antalyasporlu oyuncunun kolu, İrfan Can Kahveci'nin yüzüne geliyorsa faulden söz edebiliriz. Aynı anda İrfan Can'ın sol dizine bakın, onun dizi Antalyasporlu oyuncunun baldırına geliyor. Bizim gördüğümüz açıdan hakem bunu tespit etseydi, "hakem kararına saygı duyuyorum" derdim. Bana da biraz hafif geldi bu faul. Oyunun devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: İrfan Can Kahveci topu kontrol ederken ayağından açmış. Rakibi araya girip, müdahale yapacakken İrfan Can ikili mücadele esnasında rakibinin dizine arkadan gelmiş. "Bir şey olmaz" diye orta sahada verilen faul zaman zaman böyle işte. Bu da hakem şansı.

Bayarslanın golden önceki faul kararı doğru mu Cengiz Ünderin attığı golde ihlal var mı Eski hakem açıkladı