Dünyadan Futbol Teknoloji futbola DOST MU DÜŞMAN MI

Teknoloji futbola DOST MU DÜŞMAN MI

29.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

FIFA’nın 11 aday arasından seçtiği 2 çizgi teknolojisinden biri olan Hawk Eye’ın yaratıcısı Hawkins, MİLLİYET’e “Futbola getirisi büyük olacak” dedi

Teknoloji futbola DOST MU DÜŞMAN MI

ASLI PELİT - ÖZEL RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu’nun da katıldığı Brezilya’daki Soccerex fuarında en çok konuşulan konuların başında, teknolojinin yardımı ile insan hatalarını sıfıra indirmek isteyen FIFA’nın, 11 prototip arasından seçtiği Hawk Eye ve Goal Ref çizgi teknolojileri geldi. Fuarda konuşma yapan FIFA Genel Sekreteri Christoph Schmidth, iki sistemi 6-16 Aralık’ta Japonya’daki Dünya Kulüpler Kupası’nda deneyeceklerini ve performanslara göre önümüzdeki turnuvalarda kullanmak üzere birini seçeceklerini açıkladı. Futbol çevrelerine göre daha fazla şansı bulunduğu ileri sürülün Hawk Eye sisteminin yaratıcısı Paul Hawkins, MİLLİYET’in sorularını yanıtladı ve “Bu ürünün futbola getirisi, onu eleştirenlerin aksine, çok büyük olacak” dedi. Hawkins şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Hakemler 1 saniye içinde topun çizgiyi geçip geçmediğini, dolayısıyla gol olup olmayacağını bilecekler. Bu kadar kısa sürede karar verebilmek, futbolda çığır açacak. Çizgi teknolojisine karşı olanlar bile 2010 Dünya Kupası’ndan sonra Hawk Eye’ı denemeye karar verdi. Bu sistem şu anda kriket liglerinde ve 70’e yakın tenis turnuvasında kullanılıyor. Hawk Eye’in futbola yıllık maliyeti 60 bin dolar olacak. Bu yüzden tartışılıyor. Kriket ve teniste daha yüksek hızda karar verildiği için maliyet düşüyor. Ama futbolda da hakeme 1 saniye yerine 3-5 saniye içinde bilgi ulaştırabilirsek, maliyet 10’da 1 oranında düşecek. FIFA’nın, Japonya’daki denemesinde en yüksek hızı kullanacağız. Ama gelecekte değişik yöntem ve zaman dilimini kullanabiliriz”.

Teknoloji futbola DOST MU DÜŞMAN MI

Teknoloji futbola DOST MU DÜŞMAN MI

Yazarlar