Diğer Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti! Tarihi anlar

Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti! Tarihi anlar

01.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

2022 yılında Türk sporunda unutulmaz anlar yaşandı. Tarihi başarıların elde edildiği yılda akılda kalan birçok başarı meydana geldi. İşte 2022 yılında Türk sporunda yaşanan unutulmaz olaylar....

Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti Tarihi anlar

2022 futbolda Trabzonspor’un yılı oldu. Bordo-mavililer, Süper Lig’de şampiyonluk kupasını kaldırarak taraftarının özlemine nokta koyarken, Sivasspor’u da mağlup ederek Süper Kupa’yı da müzesine götürmeyi başardı, en büyük alkışı kaptı.

Haberin Devamı

2022’de futbolda Trabzonspor fırtınası esti. Spor Toto Süper Lig’in 35. haftasında Antalyaspor’la 2-2 berabere kalan bordo-mavililer, bitime 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti ve 38 yıllık özleme nokta koydu. Fırtına ayrıca Süper Kupa’yı da müzesine götürmeyi başardı. Ligde ayrıca geçen sezonu Kasımpaşa’da geçiren Umut Bozok 20 golle gol kralı oldu.

Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti Tarihi anlar

Her yıl olduğu gibi futbolda yine birçok gelişme yaşandı. Lig şampiyonluğunun ardından diğer olaylar ise şöyle:

  • Ampute Futbol Milli Takımı, İstanbul’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nın final maçında Angola’yı 4-1 yenerek dünya şampiyonu oldu.
  • 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turu yarı finalinde Portekiz’e 3-1 kaybeden Türkiye, Dünya Kupası’na katılma şansını kaybetti.
  • Milliler ayrıca, UEFA Uluslar Ligi’nde tekrar B Ligi’ne yükseldi.
  • Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, görevinden istifa etti. Özdemir’in yerine futbolun yeni patronu Mehmet Büyükekşi oldu.
  • Ziraat Türkiye Kupası’nı finalde uzatma bölümü sonunda Yukatel Kayserispor’u 3-2 yenen Demir Grup Sivasspor kazandı.
  • İttifak Holding Konyasporlu milli futbolcu Ahmet Çalık, trafik kazasında hayatını kaybetti.
  • Üç büyüklerde hoca değişimi yaşandı. Fenerbahçe Jorge Jesus, Beşiktaş’ta Şenol Güneş, Galatasaray ise Okan Buruk teknik direktör oldu.
  • Galatasaray’ın olağanüstü seçimli genel kurulda, Dursun Özbek 2 bin 208 oyla başkanlığa seçildi.
  • Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi’nde, Başakşehir, Sivasspor ve Trabzonspor da UEFA Konferans Ligi’nde yollarına devam etmeyi başardı.

EN BÜYÜK KUPA 2. KEZ EFES'İN

Lacivert-beyazlılar 2022’de tarihi bir başarıya imza attı. Anadolu Efes, Real Madrid’i 58-57 mağlup ederek THY Euroleague’de üst üste ikinci kez mutlu sona ulaştı

Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti Tarihi anlar

  • THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali’nde İspanya ekibi Real Madrid’i 58-57 mağlup eden Anadolu Efes, üst üste 2. kez şampiyonluğa ulaştı.
  • ING Basketbol Süper Ligi play-off final serisinde Anadolu Efes’e 3-1 üstünlük kuran Fenerbahçe Beko, şampiyonluğa ulaştı.
  • Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde Çukurova Mersin Yenişehir Belediyesi’ni geride bırakan Fenerbahçe kupayı kaldırdı. Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı
  • Kupası’nda ise Çukurova mutlu sona ulaştı.
  • Basketbol Türkiye Kupası’nın ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın sahibi Fenerbahçe Beko’yu Anadolu Efes oldu.
  • A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın başantrenörlüğüne, Anadolu Efes’te görevini sürdüren Ergin Ataman getirildi.
  • Erkekler EuroCup finalinde Virtus Bologna’ya 80-67 mağlup olan Bursaspor, turnuvayı 2. sırada tamamladı.

VAKIFBANK 5'TE 5 YAPTI

Voleybolda kadınlarda adeta Vakıfbank fırtınası esti. Sarı-siyahlılar, Misli.com Sultanlar Ligi, CEV Şampiyonlar Ligi ve Türkiye Kupası’nda mutlu sona ulaştı. Vakıfbank ayrıca 2021 yılında da iki kupa kaldırarak sezonu 5’te 5 yaparak noktaladı.

Haberin Devamı

Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti Tarihi anlar

  • Antalya’da düzenlenen Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda Vakıfbank 2., Eczacıbaşı ise 3. sırayı alarak kürsüye çıktı.
  • Eczacıbaşı Dynavit de CEV Kupası’nda şampiyonluğa ulaştı.
  • Axa Sigorta Efeler Ligi’nde geçen sezonun ardından bu sezon da şampiyon Ziraat Bankkart oldu.
  • A Milli Kadın Voleybol Takımı’nda Guidetti dönemi sona erdi. İtalyan çalıştırıcının yerine başantrenörlüğe Daniele Santarelli getirildi.
  • Axa Sigorta Kadınlar Kupa Voley final maçında Fenerbahçe’yi 3-2 yenen Vakıfbank 8. kez kupanın sahibi oldu. Erkeklerde ise Galatasaray’ı 3-2 mağlup eden Arkas mutlu sona ulaştı.
  • Kadınlar Spor Toto Şampiyonlar Kupası’nı VakıfBank’ı 3-0 yenen Fenerbahçe Opet kazandı.

GÜREŞ

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Rıza Kayaalp 11., Taha Akgül 9., Yasemin Adar 5. kez zirveye çıktı. Ayrıca Evin Demirhan Yavuz, Kerem Kamal, Murat Fırat da altın madalyayı kaptı.

Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti Tarihi anlar

  • Dünya Şampiyonası’nda Rıza Kayaalp 5., Taha Akgül 3. kez en büyük olmayı başardı. Yasemin Adar Yiğit ise Türk güreş tarihinin iki kez Dünya
  • Şampiyonu olan ilk kadın güreşçisi unvanını aldı. Burhan Akbudak da altın kazandı.
  • U23 Dünya Şampiyonası’nda milli sporcular 3 altın, 2 gümüş ve 6 bronz olmak üzere toplam 11 madalya ile organizasyon tarihinde en yüksek madalya sayısına ulaştı.
  • 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Mustafa Taş’ı yenen Cengizhan Şimşek, başpehlivan oldu.

ATLETİZM

Avrupa Şampiyonası’nda kadınlar 10.000m finalinde Yasemin Can ikinci kez şampiyon olarak altın madalya kazandı. U20 Dünya Şampiyonası’nda İsmail Nezir 400m engellide Türkiye rekoru kırarak altın aldı.

MODERN PENTATLON

UIPM Modern Pentatlon Dünya Şampiyonası’nda İlke Özyüksel kazandığı bronz madalya ile şampiyona tarihinde büyükler seviyesindeki ilk madalyamızı elde etti.

ESKRİM

Gençler ve Yıldızlar Dünya Eskrim Şampiyonası’nda Aleyna Ertürk genç kadınlar epede bronz kazandı ve bugüne kadarki en iyi derecemizi elde etti. Ertürk, yıldız kadınlar epede ise zirveye çıktı. Avrupa Şampiyonası’nda Enver Yıldırım, Muhammed Anasız, Tolga Aslan ve Kerem Çağlayan’dan oluşan Erkek Kılıç Milli Takımı bronz alarak bir ilki başardı.

BOKS

Dünya Şampiyonası’nda Türkiye rüzgârı esti. Ayşe Çağırır, Buse Naz Çakıroğlu, Busenaz Sürmeneli, Hatice Akbaş ve Şennur Demir rakiplerini yenerek şampiyon oldu. Çakıroğlu ayrıca Avrupa Şampiyonası’nda da rakiplerini bir bir yenerek mutlu sona ulaştı.

Haberin Devamı

CİMNASTİK

2022 Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda Adem Asil rüzgârı esti. Milli sporcu halka aletinde altın madalya kazandı. Avrupa Şampiyonası’nda ise milli takımımız bronz alırken, Asil halkada gümüş ve bireysel genel toplamda bronzu kaptı. Ahmet Önder de genel toplamda kürsünün ikinci basamağına çıktı.

YÜZME

Avrupa Yüzme Şampiyonası’nda 800 metre serbestte yarışan Merve Tuncel bronz madalyayı boynuna taktı. Merve böylece 800 metrede tarihimizin ilk Avrupa Şampiyonası madalyasını kazandı. Tuncel ayrıca Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 400m serbest stilde altın aldı. Milli yüzücünün başarıları bununla da sınırlı kalmadı. Yıldız sporcumuz Dünya Gençler Şampiyonası’nda 400, 800 ve 1500m’de rakiplerini geride bıraktı.

Aysu Türkoğlu, İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Denizi’ni 16 saat 28 dakikada geçerek Manş’ı geçen en genç Türk yüzücü unvanını aldı.

SATRANÇ

Türkiye Satranç Milli Takımı, Azerbaycan’da düzenlenen FIDE Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları’nda mutlu sona ulaşarak bir ilki başardı.

Haberin Devamı

BİLARDO

Dünya 3 Bant Bilardo Şampiyonası’nda Tayfun Taşdemir, Dünya Gençler Şampiyonası’nda ise Burak Haşhaş mutlu sona ulaştı.

GOLBOL

Golbol Kadın Milli Takımı, Portekiz’in Matosinhos şehrinde gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nın finalinde Güney Kore’yi 10-4 yenerek şampiyon oldu.

MASA TENİSİ

Para Dünya Şampiyonası’nda Kübra Korkut, altın madalyaya ulaşarak bu branşta dünya şampiyonu unvanını alan ilk kadın sporcumuz oldu.

TENİS

Türkiye Tenis Ligi’nde ENKA hem kadınlarda hem de erkeklerde şampiyonluk kupasını kaldırdı.

ATICILIK

Para Atıcılık Dünya Şampiyonası 10 metre havalı tabancada zirveye çıkan Aysel Özgan başarısıyla tarihe geçti.

OYUNLAR

Toplam 24 farklı branşta, 54 ülkeden 4 binden fazla sporcunun katıldığı ve Konya’nın ev sahipliğini yaptığı 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda milli sporcular, 145’i altın, 107’si gümüş, 89’u bronz olmak üzere toplamda 341 madalya alarak oyunlar rekoru kırdı.

Türk sporunda 2022 yılı böyle geçti Tarihi anlar

Cezayir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda milli sporcular 45 altın, 26 gümüş, 37 bronz olmak üzere toplam 108 madalya aldı. Türkiye sıralamada İtalya’nın ardından ikinci oldu.

Haberin Devamı

Kış Olimpiyat Oyunları’da tarihimizde ilk defa yarıştığımız kısa mesafe sürat pateni 1000 metrede Furkan Akar, en yüksek derecemizi olarak 6. oldu. Avrupa Gençlik Olimpik Yaz Festivali’ni Türkiye 5 altın, 9 gümüş, 1 bronz olmak üzere 15 madalya ile tamamladı.

OKÇULUK

Avrupa Şampiyonası’nda Batuhan Akçaoğlu, Emircan Haney ve Yakup Yıldız’dan oluşan Makaralı Yay Erkek Milli Takımımız altın kazandı. Gülnaz Büşranu Coşkun ise klasik yay finalinde mutlu sona ulaştı.

Avrupa Para Okçuluk Avrupa Şampiyonası’nda milli sporcularımız 5 altın, 4 gümüş, 3 bronz olmak üzere toplam 12 madalya aldı.