Diğer TÜRKİYE’DE NELER YAŞANDI 2013

TÜRKİYE’DE NELER YAŞANDI 2013

31.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

2013 yılında Türkiye'de neler yaşandı?

TÜRKİYE’DE NELER YAŞANDI 2013

HAZIRLAYAN: ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

FUTBOL

HER YER SARI-KIRMIZI

Sarı-kırmızılılar, Süper Lig’de üst üste 2. kez toplamda da 19. şampiyonluğuna ulaştı. Cim-Bom geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi’ne çeyrek finalde veda ederken, bu kez de B Grubu’ndan çıkarak ikinci tura adını yazdırdı

Galatasaray Süper Lig’de Sivasspor’u 4-2 yenerek, 2012-13 sezonunun bitimine 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Sarı-kırmızılı ekip, üst üste 2., toplamda da 19. şampiyonluğuna ulaştı. Cim-Bom, Real Madrid’i 3-0’ın rövanşında İstanbul’da 3-2 yenmesine karşın Şampiyonlar Ligi’ne veda etti. Sarı-kırmızılılar, sezon sonu ödüllerinde yılın sürpriz takımı seçildi. Bu sezon ise B Grubu’nda mücadele eden Galatasaray’ın Juventus ile oynadığı maç yoğun kar yağışının ardından ertelendi. 31. dakikadan devam eden mücadeleyi 1-0 kazanan Cim-Bom 2. tura yükseldi ve Chelsea ile eşleşti. TFF Süper Kupa maçında Galatasaray, normal süresi 0-0 biten mücadelenin uzatma bölümünde Fenerbahçe’yi 1-0 yenerek mutlu sona ulaştı.
* Tarihinde ilk kez gruplarda mücadele ettiği Avrupa Ligi’nde lider olarak 2. tura yükselen Trabzonspor’un rakibi İtalya temsilcisi Juventus oldu.
* Avrupa Ligi yarı finali ilk maçında Benfica’yı 1-0 mağlup eden Fenerbahçe, rövanşı 3-1 kaybetti ve kupaya veda etti. UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş’a Avrupa kupalarından 1 yıl, Fenerbahçe’ye de 2+1 yıl men cezası verdi. Kurul yapılan itirazın ardından Fener’in artı 1 yılını kaldırdı. CAS iki takımın da cezasını onarken iki takım bu sezon Avrupa’da boy gösteremedi.
* Ziraat Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor’u 1-0 yenen Fenerbahçe kupanın sahibi oldu.
* Milli Takımlar Teknik Sorumlusu ve A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Abdullah Avcı istifa ederken, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in ay-yıldızlı takımı da çalıştırmasına karar verildi. Ancak sarı-kırmızılı kulübün başkanı Ünal Aysal ile Terim arasında çıkan sorunların ardından tecrübeli çalıştırıcı Galatasaray ile yollarını ayırdı. TFF, Fatih Terim ile 2 yılı opsiyonlu 7 yıllık sözleşme imzaladı. Türkiye, 2014 Dünya Kupası’na katılma hakkı elde edemedi.
* Beşiktaş ile Kasımpaşa maçında sahaya giren bir taraftar Beşiktaşlı Fernandes’e tekme attı. Taraftara tepki gösteren Motta ve Almeida da kırmızı kart gördü. Beşiktaş-Galatasaray derbisinde de 15 kişi gözaltına alınırken, PFDK, Beşiktaş’a 4 maç sahasında seyircisiz oynama cezası verdi. Derbi 3-0 Galatasaray lehine tescil edildi.
* Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
* UEFA, 13 ülkede düzenlenecek Euro 2020 için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 32 ülkenin yarışacağını açıkladı.
* FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Fransa, Uruguay’ı penaltı atışları sonucu 4-1 yenerek şampiyon oldu. Milliler, 2. tur eleme maçında Fransa’ya 4-1 mağlup olarak turnuvaya erken veda etti.

Haberin Devamı

Ergin Ataman farkı!

Haberin Devamı

BASKETBOL

Ergin Ataman antrenörlük kariyerine yeni bir başarı eklerken, Galatasaray’ın da şampiyonluk hasretine son verdi. Beko Basketbol Ligi’nde Banvit’i 4-1 seriyle geçen Galatasaray Medical Park şampiyon olurken kadınlarda ise Galatasaray karşısında seriyi 3-2 kazanan Fenerbahçe kupayı kaldırdı.
* Türkiye Kupası’nda Fenerbahçe rüzgârı esti. Erkeklerde sarı-lacivertliler, Galatasaray Liv Hospital’ı 63-57 mağlup ederek mutlu sona ulaştı. Sarı-lacivertliler kadınlarda da ezeli rakibini 74-72 devirdi.
* Erkeklerde 29. Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Galatasaray’ı 64-62 yenen Fenerbahçe Ülker kazandı.
* A Milli Kadın Takımı, Avrupa Şampiyonası 3.’lük maçında Sırbistan’ı 92-71 yenerek bronz madalya kazandı ve büyük bir başarıya imza attı.
* Avrupa Kupası’nda KASKİ, Dinamo Moskova’yı 74-70 yenmesine karşın, ilk maçı 5 sayı ile kaybettiği için 2. oldu.
* Kadınlar Euroleague Sekizli Finalleri B Grubu’nda Fenerbahçe, Rusya’nın UMMC Ekaterinburg takımına 82-56 yenilerek 2. oldu.
* Challenge Kupası’nda Pınar Karşıyaka, Rus ekibi Krasnye Krylia’ya 77-76 mağlup olarak 2. sırada kaldı.
* Galatasaray Tekerlekli Sandalye Takımı, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda 4. kez şampiyon oldu.
* Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda, Türkiye İngiltere’ye 59-57 yenilerek gümüş madalya kazandı.
* Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye, finalde Hırvatistan’ı 81-74 yenerek tarihinde ilk kez altın madalyanın sahibi oldu.
* Avrupa Erkekler Şampiyonası’nda Fransa şampiyonluğa ulaşırken, Türkiye organizasyonu 17. sırada tamamladı. Tarihindeki en kötü derecelerinden birini elde eden ay-yıldızlılarda Başantrenör Bogdan Tanjevic istifa etti.

Haberin Devamı

VOLEYBOLUN ALTIN YILI!

Haberin Devamı

VOLEYBOL

Voleybolda özellikle Avrupa’da bizi temsil eden takımlarımız adeta gururumuz oldu. FIVB Kadınlar Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası’nda VakıfBank, Brezilya’nın Unilever Volei takımını 3-0 yenerek, kupayı kaldırdı. Sarı-siyahlıların başarısı bununla sone ermedi. Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali’nde Azerbaycan’ın Rabita Bakü takımını 3-0 yenen VakıfBank, tarihinde 2. kez şampiyonluğa ulaştı.
Vakıf, Acıbadem Bayanlar Voleybol Ligi’nde de Eczacıbaşı’na seride 3-0 üstünlük sağlayarak şampiyon oldu. Süper Kupa’da ise bayanlarda Eczacıbaşı’nı 3-2 yenen VakıfBank, erkeklerde ise Arkas Spor’u 3-0 deviren Halkbank mutlu sona ulaştı.
Erkekler CEV Kupası’nda ise Halkbank, İtalyan Andreoli’yi 3-2 yenerek şampiyonluğa ulaştı ve erkeklerde bu kupayı kaldıran ilk Türk takım olarak tarihe geçti.
* Teledünya Erkekler Türkiye Kupası’nın sahibi finalde Arkas Spor’u 3-2 yenen Halkbank oldu.
* Kadınlar CEV Kupası’nda finalde Bank Fakro’ya 3-2 yenilen F.Bahçe 2. oldu.
* Avrupa Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası’nda Sırbistan’ı yenen Türkiye bronz madalya kazandı.
* A Milli Erkek Voleybol Takımı, FIVB tarafından tarihinde ilk kez Dünya Ligi’ne dahil edildi.

ATLETİZM
* Doping skandalları ile sarsılan Türkiye Atletizm Federasyonun’da Mehmet Terzi’nin istifasının ardından başkanlığa Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar seçildi.
* Türkiye Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu, olimpiyat madalyalı Eşref Apak’ın da bulunduğu 31 sporcuya, 2 yıl ceza verdi. Dopingli olduğu belirlenen Avrupa şampiyonu
Nevin Yanıt da ceza aldı.
* 23 Yaş Altı Avrupa Atletizm Şampiyonası bayanlar 5 bin metre yarışında Gamze Bulut altın madalya kazandı.
* 35. Vodafone İstanbul Maratonu’nu Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich kazandı.

GÜREŞ
* Grekoromen Milli Takımı, Dünya Kupası’nda Ermenistan’ı 6-1 yenerek üçüncü sırayı aldı.
Avrupa Güreş Şampiyonası’nda ise Türkiye, 2 altın, 1 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.
* 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Altın Kemer kazanan Ali Gürbüz’ün doping yaptığı tespit edildi. Ayrıca 18 pehlivanın daha doping yaptığı açıklandı.

HALTER
* Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş ve yönetim kurulu, Avrupa 23 Yaş Altı Şampiyonası’nda 5 Türk sporcunun dopingli çıkması üzerine istifa etti. Olağanüstü Genel Kurul’da, Tamer Taşpınar
başkanlığa seçildi.

KAYAK
n Milli kayakçı Esat Bayındırlı, Türkiye’yi Soçi 2014 Paralimpik Kış Oyunları’nda temsil etmeye hak kazanan ilk Türk sporcu oldu.

WUSHU
* Avrupa Wushu Şampiyonası’nda takım halinde 2. olan Türkiye, 17 altın, 13 gümüş ve 10 bronz madalya kazandı.

MASA TENİSİ
* Fenerbahçe Kadın Masa Tenisi Takımı, ETTU Kupası finali rövanş maçında Polonya’nın Zamek ekibini 3-0 yenerek şampiyon oldu.

BİSİKLET
* 49. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda, genel klasmanda Torku Şekerspor’dan
Mustafa Sayar birinci oldu.

HENTBOL
* Bayanlar Süper Ligi’nde Antalya Muratpaşa Belediyesi 2012-2013 sezonunun şampiyonu oldu.
* Erkekler Türkiye Kupası’nda Çankaya Belediyesi ANKA’yı 25-24 yenen Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor mutlu sona ulaştı.

DALIŞ
* Derya Can, Kaş’ta “Paletsiz ip destekli 70 metre dalışında 71 metreye inerek dünya rekoru kırdı.
* Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, değişken ağırlıklarla 80 metreye dalarak dünya rekoru kırdı.

TENİS
* TEB BNP Paribas WTA Championships İstanbul Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası’nda teklerde, Çinli Li Na’yı yenen, ABD’li Serena Williams kupayı kaldırdı. Çiftlerin şampiyonu ise Peng Shuai (Çin)/Hsieh Su-Wei (Tayvan) ikilisi oldu.

OKÇULUK
* Bedensel Engelliler Milli Takımı’ndan Burcu Dağ ve Erdoğan Aygan çifti, makaralı yay kategorisinde dünya rekoru kırdı.

AKDENİZ OYUNLARI
* Mersin ve Adana’nın ev sahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları’nda madalya sıralamasında İtalya birinci oldu. İtalya’yı, Türkiye takip etti. Altın rekoru kıran sporcularımız, 47 altın, 43 gümüş ve 36 bronz elde etti.

OLİMPİYAT
* 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yarışını, Tokyo kazandı. Arjantin’de gerçekleşen 125. IOC toplantısında yapılan oylamada Tokyo finalde 60, İstanbul ise 36 oy aldı.

İki kıta arası tarihi vuruş
* Antalya’da düzenlenen TurkishAirlines Open 2013 golf turnuvasında Fransız Victor Dubuisson şampiyon oldu. İkinciliği Jamie Donaldson elde ederken, turnuva öncesi gösteri amaçlı Boğaz Köprüsü’nde vuruş yapan ünlü golfçü Tiger Woods ile Justin Rose ise üçüncülüğü paylaştı.