Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye yıllardır hasret kaldığı Final-Four için bir kez daha 3 takımla yarışa başlayacak. Anadolu Efes A, Fenerbahçe Ülker C, ve Galatasaray da D Grubu’nda THY Euroleague’de tarih yazmak için çalışacak

Türkiye’nin 3 takımla temsil edileceği Turkish Airlines Euroleague’de, Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray’ın rakipleri, dün Barcelona’da gerçekleştirilen kura çekimiyle belirlendi. Geçtiğimiz sezon gördük ki, ilk turların aslında çok da önemi yok, asıl iş TOP 16’dan itibaren başlıyor. Ancak Fenerbahçe Ülker öyle bir kura çekti ki, ilk tur maçlarında da çok terleyecek.
Anadolu Efes, 2. torbadan katıldığı kura çekiminde A Grubu’nda yer alırken, ilk torbadan Real Madrid geldi. Lacivert-beyazlı temsilcimiz, son yıllarda sürekli maddi sıkıntı yaşayan Litvanya’dan Zalgiris Kaunas ile bu kupada ilk kez yer alacak ve muhtemelen tecrübe sıkıntısı yaşayacak Rusya’dan Nizhny Novgorod ve İtalya’dan Sassari takımları ile eleme turundan gelecek bir takım ile ilk tur maçlarını oynayacak. Bu da büyük olasılıkla grubu ilk iki içinde bitireceği anlamına geliyor.
C Grubu’nda yer alan Fenerbahçe Ülker ise kağıt üzerinde açık ara en zor grupta yer aldı. Sarı-lacivertli ekip, Final-Four’ların değişmez ekiplerinden Barcelona ile geçtiğimiz yıl, son anda dörtlü finalin dışında kalan Panathinaikos ve Emperio Armani gibi güçlü rakiplerle eşleşti. Son yıllarda çok önemli çıkış yapan Alman Bayern Münih’in 5. torbadan gelmesi de şanssızlık olarak gözükürken, 6. torbadan Polonya ekibi PGE Turow ile eşleşildi.
Geçtiğimiz sezon çeyrek final oynama başarısı gösteren Galatasaray ise D Grubu’nda yer aldı. Temsilcimizin grubunda Yunanistan’dan Olimpiakos, İspanya’dan Valencia Basket ve Laboral, Sırbistan’dan Kızılyıldız ve Litvanya’dan Neptunas takımları da bulunuyor. Geçtiğimiz sezonun Eurocup şampiyonu Valencia ve bu kupanın tecrübelilerinden Laboral ile çok zor bir deplasman atmosferi yaratan Kızılyıldız gibi takımların da yer alması, sarı-kırmızılı ekibi de zorlu bir sezonun beklediğini gösteriyor.

Kazan da gelirse...
En zorlu grupta yer aldığı gözlenen Fenerbahçe Ülker’i bekleyen bir tehlike de, elemelerden gelecek son takımın Unics Kazan olması. Çünkü bu durumda, A Grubu’na bir başka Rus ekibi Novgorod bulunduğu için, Kazan başka bir gruba konacak. B Grubu’nda da CSKA Moskova var, orada da Kazan olamayacak. D Grubu’nda Kazan’ın gelmesi durumunda Litvanya ekibi Neptunas’ın A Grubu’na gitmesi gerekiyor, ancak bu kez de Zalgiris Kaunas ile iki Litvanya ekibi olacak. Bu durumda sadece C Grubu kalacak, Fenerbahçe’nin grubundan Turow A Grubu’na gidecek, Unics Kazan gelecek.
Elemelerde Rusya’dan Unics Kazan, Letonya’dan VEF Riga, İsrail’den Hapoel Jerusalem, Fransa’dan Asvel, Çek Cumhuriyeti’den CEZ Nymburk, Belçika’dan Telenet Ostend, Polonya’dan Stelmet Zielona ve Fransa’dan Strasbourg takımları son bilet için mücadele edecek.

Haberin Devamı

İlk 4 turu geçecek

Haberin Devamı

6’şar takımın mücadele edeceği 4 grupta ilk 4 sırayı alan takımlar, Top 16’ya yükselecek. Burada 2 gruba ayrılan ekiplerden ilk 4 sırayı alanlar, play-off turuna çıkacak. Çapraz eşlemeye göre belirlenecek 4 eşleşmenin galipleri ise 4’lü finalde oynamaya hak kazanacak.

Haberin Devamı

A Grubu

Real Madrid (İspanya)
Anadolu Efes (Türkiye)
Zalgiris Kaunas (Litvanya)
Nizhny Novgorod (Rusya)
Dinamo Sassari (İtalya)
Elemeden gelecek takım

B Grubu

CSKA Moskova (Rusya)
Maccabi Electra (İsrail)
Unicaja Malaga (İspanya)
Alba Berlin (Almanya)
Cedetiva Zagreb (Hırvatistan)
Limoges (Fransa)

C Grubu

Barcelona (İspanya)
Panathinaikos (Yunanistan)
Fenerbahçe Ülker (Türkiye)
Emporio Armani (İtalya)
Bayern Münih (Almanya)
PGE Turow (Polonya)

D Grubu

Olympiakos (Yunanistan)
Valencia Basket (İspanya)
Laboral Kutxa (İspanya)
Galatasaray (Türkiye)
Kızılyıldız (Sırbistan)
Neptunas (Litvanya)