Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Galatasaray NEF ile Anadolu Efes maçının öncesinde yaşananlar, covid protokolünü tekrar gözden geçirmenin şart olduğunu anlattı bize... Galatasaray'da sahaya çıkan oyuncuların negatife dönmüş olması bir teselli gibi gözükse de bu gerçekleşmeyip, pozitif kalsalar da sahaya çıkmaları zorunluluğu akılları karıştırdı. Covid testi pozitif çıktıktan 7 gün sonra herkes negatif olarak değerlendirilir kuralı mutlaka yeniden masaya yatırılmalı. Maç sonrası Efes Coachu Ergin Ataman da hatırlattı; 7 gün kuralı Avrupa'da da var ama orada negatif test sonucu almadan sahaya adım attırmıyorlar.

Haberin Devamı

Galatasaray Kulübü bu konuda Basketbol Federasyonu'nun kapısını çaldı, itiraz etti, açıklamalar yaptı. Tabii ki onlar kendi taraflarından bakınca haklı. Ancak Federasyon da kuralları uyguladı. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu bu konuda bir kural koymuş, bunu uygulayın demiş. Yani aslında sadece kural uygulandı. Burada Federasyon'a maçı erteleyin demek, okul müdürüne giderek, okulu tatil edin demek gibi bir şey.. Yani mutlaka kural koyucular bu işin üzerine eğilmeli. Sağlık Bakanlığı'na başvurup, düzenleme beklemeli...

Galatasaray'ın ana rotasyonu sahadaydı, yani maç bir gün önce ertelenmiş olsa, maç günü birçok oyuncu negatife döndüğü için 'kurallar gereği' bu erteleme 'boşa' olacaktı. Tabii ki bir haftadır idman yapamayan oyuncuların bırakın performansı, sağlık açısından oynamaları risk ama ne yazık ki bu riski bu sezon birçok takım aldı. Dün Galatasaray maç boyunca çok iyi mücadele etti, ligin ilk yarısında devirdiği rakibini yine çok yıprattı ama idman eksikliğinin de mutlaka etkisi vardı, aynı enerji maç sonuna taşınamadı, Efes rakibinden rövanşı aldı. Çok şükür bir sakatlık sıkıntısı da yaşanmadı, herkes maçı sağlıkla noktaladı.

Ancak bu sıkıntıyı bir daha yaşamamak için Galatasaray da Fenerbahçe de Efes de Beşiktaş, Tofaş, Darüşşafaka ve diğerleri de... Kendi kulüpleri sıkıntıya düştüğünde Federasyon'a, sizlerin de onayladığı protokole ve kurallara rağmen 'maçı erteleyin' baskısı yapmak yerine, kural koyuculara hep birlikte giderek bu işteki aksaklığı anlatmalı bence. Dün Galatasaray pozitif oyuncuları sahaya çıkarsaydı (kural çıkabilir diyor) o oyuncular Efesliler'e bulaştırsaydı, Efes Euroleague maçlarına eksik çıkıp mağlubiyetler alsaydı...

Haberin Devamı

Sağduyulu davranış için Galatasaray'a da rakibe olan destek ve saygıları nedeniyle Efes'e teşekkür edelim ama tekrar tekrar söylemekte fayda var, bu işin çözümü için doğru adrese yönelelim.