Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir’in ev sahipliği yaptığı U18 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Milli Takımımız ilk maçında şov yaptı, Polonya’yı 94-43 yenmeyi başardı.

Bu jenerasyonumuzun da umut verdiğini ve gerçekten çok yetenekli isimleri bir araya getirebildiğimizi bir kez daha gösterdi Polonya mücadelesi. Belki rakibin seviyesi bizim asıl rakiplerimizin düzeyinde değildi ama kısalarıyla, forvetleriyle, uzunlarıyla ne kadar önemli bir potansiyele sahip olduğumuz kriz anlarında farklı isimlerden bulunan çözümlerle gösterildi.

Haberin Devamı

Maça iyi başlayan ancak 2. çeyreğin başında kısa süreli kriz yaşayan Millilerimiz, rakip alan savunmasına karşı yaşadığı kısa süreli duraksamayı da art arda gelen üçlüklerle aştı, sonra arkasına bile bakmadı. İkinci yarıda fark giderek açıldı, aradaki güç farkı daha çok ortaya çıktı ve Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’na gelen basketbolseverler geceyi mutlu kapadı.

Oyun kurucu pozisyonunda Gençler Ligi’ne ve hatta finaline de damga vuran Emir Sivas ile Tan Yıldızoğlu, umut saçmaya devam etti. İki genç de belki fiziksel olarak biraz zayıf gözükseler de basketbol akıllarıyla, saha görüşleriyle geleceklerinin çok açık olduğunu gösterdi. Belki ilk maçta Emir beklentilerin biraz altında kaldı ama onun potansiyelini bilenler ve bütün sezon izleyenler için şampiyonanın geri kalanındaki beklenti daha yukarılarda olacak… Takımımızın asist lideri Özgür Cengiz, uzun rotasyonunda A Milli Basketbol Takımımız’ın da hazırlık sürecinin başında kadroda bulunan Samet Yiğitoğlu, pozisyonuna göre harika bir fiziğe sahip olan Kerem Konan, TOFAŞ A Takımı’nda da izlediğimiz, dün de 10 sayı, 7 ribaunt, 6 top çalma ile devleşen Berke Büyüktuncel ve dünkü maçın kilidini açan isim Eray Büyükcangaz ilk günün öne çıkan isimleriydi.

Bu takımın en güzel özelliklerinin başında savunma isteği ve temponun yüksekliği söylenebilir. Tecrübeli isim Coach Fikret Doğan liderliğinde baskıyı hep zirvede tutan ve rakibini tam 28 top kaybına zorlarken bunların 20 tanesini top çalma hanesine yazdırarak çok kolay sayılar bulan millilerimiz, hızlı hücumlardaki becerisiyle de dikkat çekti, bu basketbol doğal olarak izleyenlere de keyif verdi.

Haberin Devamı

Bugün çok daha zorlu bir sınava çıkacak gençlerimiz, 20.30’da başlayacak maçta rakip İspanya olacak. Bu maçların yayınlanması gerçekten çok önemli, bunun için hem TRTSpor Yıldız’a hem de girişimleri için Türkiye Basketbol Federasyonu’na teşekkür etmeli. Basketbolu ancak daha çok izleterek, daha çok konuşturarak büyütebiliriz, bu hamle bu nedenle çok önemli. Hele liglerimizin açık kanaldan yayınlatılması hedefi de gerçekleştirilirse o hamle çok daha büyük bir adım olur basketbolumuzun geleceği için.

Türkiye’nin bu takımı izlemesi, gençlerin sahaya çıktığında kendilerine olan güveni hissetmesi çok önemli. Zaten Gençler Ligi bu hedef için gerçekten çok önemliydi. Genç oyuncularımızın sahadaki duruşları tecrübeli tavırları hemen dikkat çekti. Belki de geçmiş yıllarda yaşadığımız alt yapılarda kazanılan başarıları üst yapıya taşıyamama, alt yapıda yıldızlaşan isimlerimizden A Takımlar’da verim alamama krizimiz de bu adımlar ile biter, Türk Basketbolu gelece çok daha umutla gider.