Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Aslında iki takımın da son dönemdeki formuna baktığımızda çok daha yakın geçebilecek bir mücadele bekliyorduk ama Anadolu Efes geçen yılın sonu, Fenerbahçe Beko ise bu sezonun başında gibi girince maça, daha ilk çeyrekte maçı kimin kazanacağı şekillenmişti.
Efes maça çok akıllı girdi. Vesely’yi potadan uzaklaştırmak ve rakip savunmayı açmak için maça Sertaç’la başlayan Ergin Ataman, milli oyuncunun orta mesafe şutlarıyla ilk hamlesinden istediğini aldı. Fenerbahçe’nin ikili oyun savunmasında uzunları çok tepeye çıkarmasını da baş döndüren bir set temposu ile cezalandıran ve dışarıdan çok kolay şut imkanları bulan Efes, skorerleri de gününde olunca hemen arayı açtı. Savunmasını da Fenerbahçe forvetlerinin şut sıkıntısını onların adamlarından risk alarak rakibin pas trafiğini engelleyerek oturtan Efes, daha ilk çeyrekte farkı çift hanelere çıkardı. Micic’in kariyer maçını oynaması, takım halinde Efes’in normalin çok üzerinde bir üç sayı yüzdesine ulaşması, Fenerbahçe’nin 10 maçlık galibiyet serisinin ardından çok çabuk kaybetme telaşına kapılıp daha ilk yarıda 10 top kaybı yapması ve hücumda çözümü hep birebirlerle araması, aradaki farkı yarattı.
Fenerbahçe Beko cephesinde ise 10 maçlık müthiş seride farkı yaratan isimler De Colo-Vesely ve Pierre’di. Dün de kullanılan 62 şutun 32’si De Colo-Vesely ikilisinden geldi. Ama bireysel çabaları yetmedi. Barthel’in şut defosunu bu kez Pierre de gideremeyince hücumda bir türlü ritmini bulamayan Fenerbahçe, tempoyu tamamen Efes’e teslim etti.
Aslında 10 maçlık galibiyet serisinde belki gölgede kaldı ama Fenerbahçe’nin asıl ihtiyacı şutu olan bir uzun değil miydi. 5 numarada dün hiç süre alamayan Ahmet tam forma girmiş, Barthel de bu pozisyonda Vesely’ye destek olabileceğini göstermişti. Yani O’Quinn biraz lüks oldu... Onun yerine şutör bir 4-5 bu takıma çok daha iyi gelebilir, dünkü gibi rakip savunmaların gömülmesine ve cesurca yapılan yardımlarına ceza kesilebilirdi. Artık kadro bu, yani Fenerbahçe’nin kriz anlarından çıkabilmesi için, yine Pierre’in sahada maksimumu yapmasını beklemeli.
Alev alan play-off yarışında Efes avantajını çok yükseltti. Fenerbahçe Beko ise hemen toparlanıp, çift maç haftasından sağlam çıkmanın yollarını bulabilmeli.