Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Medical Park arasıdaki derbinin önemi, kazanan takımın liderliği ele geçirecek olmasıyla biraz daha artmıştı. Dolayısıyla Fenerbahçe dün bir galibiyetten fazlasını aldı.
Galatasaray’ın daha akıllı başladığı maçta dengeleri değiştirenler, hafta içinde ‘magazin’ haberleriyle gündeme gelen ikili, ‘Preldzic ve Bogdanovic’ oldu! Demek ki çıkan haberler ve gösterilen tepkiler iki oyuncu için de ekstra motivasyon yarattı.
Fenerbahçe Coachu Pianigiani, ilk 5’teki uzunları Batiste ve İlkan’dan verim alamayınca 4 kısaya beklenenden erken döndü. Bu düzende de Preldzic-Macvan eşleşmesi büyük önem kazandı. Galatasaray, zaman zaman bu eşleşmede topu boyalı alana sokarak üstünlük kurmaya çalışsa da, Preldzic önce basketbol zekasını, ardından da çabuk ayaklarını kullanarak daha fazlasını yaptı ve ilk yarı sonunda 11 sayıya ulaşarak takımını skorda tutmayı başardı. Ayrıca ilk çeyrekteki organizasyon sıkıntısı da, aynı oyuncunun yetenekleriyle ortadan kalkmıştı. Bu, 4 kısalı sistemde alınabilecek maksimum verimdi Fenerbahçe için.
2. yarının başında gerçek pozisyonlarında oynayan iki uzun (Oğuz 5, İlkan 4 numara) maçta farkın açılmasını sağladı. Rakiplerine çok ağır basınca dev ikili, Ergin Ataman daha 2 dakika dolmadan uzunlarını değiştirme kararı aldı. Ancak ilk yarıda ribauntlarda büyük üstünlük kuran ve savunma yapan Furkan’ın kenara gelişi, hava toplarını da Fenerbahçe’nin toplamasını sağladı. Demek ki, takımı kısaltmak yerine, uzunları doğru kullanmak takım için daha büyük artı. Ancak Pianigiani’nin kısa sisteminin de giderek oturduğunu, oyuncuların rollerini kabul ettiğini de hatırlatmalı.
Galatasaray’a gelince, son çeyrekte alan savunması ile rakibini durdurmayı, maçı bir kez daha ortaya getirmeyi başardı ancak hücumdaki durgunlukları daha fazlasını yapmalarına engel oldu. Attığı sayıların yanısıra, kritik anlarda Hawkins’e yaptığı savunma, Bogdanovic’in yıldızlaşmasını sağladı. Galatasaray ise, sezonu kapatan iki forvetini dün yine çok aradı. Sarı-kırmızılı ekip, zirve hedefini güçlendirmek istiyorsa, mutlaka kadrosuna takviye yapmalı. Dünkü derbi yönetimden beklenen transfer izni için bence önemli bir uyarı.