Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

A Milli Basketbol Takımımız, Vesely ve Satoransky gibi yıldızlara sahip Çekya karşısında mükemmel oynadı, rakibini farklı devirmeyi başardı. Adını yarı finale yazdıran Ay-yıldızlı ekip, 2 maç daha kazanırsa tarihi bir başarı yakalayacak, adını Olimpiyatlar’a yazdıracak.

Kanada’da oynanan Olimpiyat Elemeleri B Grubu karşılaşmalarına Uruguay galibiyetiyle başlayan A Milli Basketbol Takımı, 2. maçında da Çekya’yı 87-70 yenmeyi başardı, grubu lider tamamladı.
Larkin’in yokluğunda oyun kurucu pozisyonundaki 1 numaralı opsiyon olan Berk’in de sakatlığı nedeniyle oynamamasına rağmen, ilk maçtaki hatalarından arınmış bir takım sahadaydı. Doğuş Özdemiroğlu’nun sıfır top kaybıyla maçı tamamlayıp, özellikle savunmada takıma çok önemli katkı yapması, Buğrahan’ın da kritik anlarda hücum organizasyonuna güç katması bu maçta millilerimizin en önemli artısıydı. İlk 4 dakikada sadece 3 sayı bulan ekibimizin Furkan’ın mükemmel performansıyla bu sıkıntıdan kurtulması, bu kez rotasyonun daha iyi ayarlanarak bu maçı kazandıracak isimlerin çok erken bulunması da oyun içindeki istikrara katkı sağladı.
Çekya iki yıl önce Dünya Kupası’nda canımızı çok yakmıştı ve özellile boyalı alanda Balvin durdurulamamıştı. Bu kez Balvin’in yanında Vesely de vardı ama boyalı alan hakimiyeti tamamen 12 Dev Adam’daydı. Bu da kısa süre içinde uzun konusunda ne kadar önemli sıçrama yaptığımızın kanıtı. Sertaç’ın dışarıdan attığı şutları, Alperen’in oyunun iki yönündeki mükemmel performansı, Çekya’nın da fizik olarak benzer uzunlarla oynamasının avantaja dönmesi ve bu ikili yan yanayken savunmada da aksama yaşanmaması aradaki farkı yarattı, onlara Ömer Faruk ile Ersan da ayak uydurunca, Devler hiç hata yapmadı. Furkan’ın skorerliğine bir önceki maçın yıldızları Cedi ile Melih’in de katkıda bulunması, Furkan oyunu guard olarak bitirirken, Doğuş’un Satoransky üzerindeki savunması da bu kadronun ne kadar çok opsiyonu olduğunun kanıtı. Devler ilk adımı atıp yarı finale çıktı. Büyük olasılıkla önce Yunanistan, ardından da Kanada engellerini de aşmak gerekecek. Kolay değil elbette ama Çekya karşısındaki basketbolun üzerine biraz daha konulması, inanın bu takımı çok farklı noktalara getirecek. 2001 takımından sonraki en iyi milli takım kadrosu olabilir bu jenerasyon. Belki de tarihi başarıların startı Olimpiyat biletiyle verilecek.