Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Posta Gazetesi’ndeki köşemizde sevgili Ahmet Doruk’un annesi Eda Gayır’ın yaptığı farkındalık yaratan bebekleri sunmuştuk.
Ahmet Doruk, paralimpik bir sporcu ve Bakırköy’de oturuyor. Ve devamlı Beylikdüzü’ne antrenmanlara gitmek zorunda. Antrenörü Doç. Dr. Duran Aslan, sosyo-ekonomik koşullar ve İstanbul’da ne yazık ki hâlâ mevcut olan bazı fiziki engeller nedeniyle Ahmet Doruk’un antrenmanlarını aksattığını söylüyor.
Ülkemizde paralimpik branşlarda yarışıp Ahmet ile aynı zorlukları çeken birçok sporcumuz olduğunu biliyoruz. Ancak beş kez Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapmak için başvuru yapan ve bu başvuruların üçünde resmi aday olarak yarışan İstanbul’da böyle bir zorluğun yaşanmasını da anlayamıyoruz.
Çünkü Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları düzenlemek için kentin her noktasının, her köşesinin engelliler için rahat bir şekilde ulaşılabilir olması gerekmektedir.
Ahmet Doruk vb. paralimpik sporcularımız bir kaç kilometre ötedeki spor tesislerine ulaşmakta zorluk çekiyorlarsa, İstanbul bu konuda üzerine düşeni yapmamış demektir. Bu kadar ısrara, çabaya, emeğe, masrafa rağmen İstanbul’a Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları verilmediyse en önemli sebeplerinden biri de budur.
Engelli bireylerimizin toplumun her katmanında yer almasını, var olmasını sağlayamıyorsanız, yaşam kalitelerini yükseltemiyorsanız, yüz yıl geçse de İstanbul’da asla herhangi bir Olimpiyat ve Paralimpik organizasyonu düzenleyemezsiniz. Bu kadar net! Bu arada elbette Bakırköy Belediyesi’ne de bir çift sözümüz olacak. Acaba Ahmet Doruk ve onun gibi Bakırköy İlçesi’nde ikamet edip de spor yapmak için çeşitli zorluklara göğüs germek zorunda kalan ama seslerini duyuramayan diğer sporcularımıza bu konuda hiç destek olmayı düşündüler mi?
Böylesine başarılı Paralimpik sporcularımızı kazanabilmemiz için onlara sağlıklı ortamlar yaratabilmemiz zorunluluktur. Biz Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) olarak üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyor, Ahmet Doruk’a ve daha yüzlerce paralimpik sporcumuza eğitim bursu veriyoruz. Burada bunu belirtelim de spor konusunda belki sesimizi duyan olur!