Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası’nın 33‘üncü maddesine göre spor kulüplerinin malzeme ihtiyaçlarının temininin sorumluluğunun T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü‘nde olduğunu, artık konu ile ilgili herkes biliyor. Aradan geçen 5 yılda adı geçen yasanın bu maddesini mali zorluklar nedeniyle uygulamak mümkün olmadı.
2006 yılının sonunda zamanın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin’in öncülüğünde oluşturulan bir fonla geçici bir çözüm bulundu. Sayın Faruk Özak Spor Bakanı olarak göreve geldikten sonra aynı formülle bu ihtiyaçların devlete yük olmadan karşılanması, bazı engelli spor federasyonları tarafından engellendi. Engellendi de yerine bir çözüm getirilemedi. Ne engelli federasyonları sponsorlarını bularak soruna bir çözüm bulabildiler, ne de Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı federasyonlara bu maddi desteği verebildi.
Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı ise, son 3-4 ayda 750 bin TL tutarında spor sandalyelerini muhtelif kulüplere dağıttı. Ancak sorun diğer engelli spor federasyonlarında da devam etmekte. Böyle giderse bir süre sonra, özellikle Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı kulüplerden bazıları spor etkinliklerine son vermek zorunda kalacaklar. Nitekim bunun ilk belirtileri bu sene Lig‘ten çekilen birkaç takımla ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Sayın Özak
Sayın Bakanım, bir çok engelli spor kulübü malzemesizlik yönünden deyim yerinde ise “kan ağlıyor.” TESYEV’e yapılan başvurular bunu göstermekte. Yeni bir fon kurulması engellendiğine göre, TESYEV kendi imkanlarıyla, o kurulması muhtemel fona taahhüt ettiği rakamlarında üzerinde bir yükün altına girerek yapabileceğini yaptı. Şimdi artık sıra sizde. Nasıl bir çözüm bulunur ve federasyonların ihtiyaçlarına göre adil bir şekilde nasıl dağıtılır, bu konuda biz görüşlerimizle destek vermeye hazırız. Ancak sizin ve ekibinizin de bu konuya biran önce eğilmesinin gerekli olduğuna inanıyoruz.