Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Londra 2012 Paralimpik Oyunları yarın yapılacak kapanış töreni ile sona erecek. Biz de, size önümüzdeki 1-2 hafta oyunların ilginç perde arkası gözlemlerimizi paylaşacağız.
29 Ağustos’ta yapılan açılış töreni, hazırlanış ve sunuş bakımından biraz uzun da olsa mükemmeldi. Unutulan tek şey, 11 derecelik soğuk havada 4200’den fazla engelli sporcunun, törenler sırasında, o soğukta stadyumda bekletilmeleriydi. Nitekim Amerikalılar, Kış Oyunları’na gider gibi kalın montlar ve yün başlıklar ile seremoniye çıktılar.
Bizce, organizatörlerin açılış törenindeki en büyük yanlışları bu idi. Özellikle tekerlekli sandalyeli ve ampute sporcuları saatlerce o soğukta ayakta veya sandalyelerin üzerinde bekletmek.
Açılış törenine AVUSTRALYA Genel Valisi, AVUSTURYA Devlet Başkanı, KOLOMBİYA First Leydi’si, EKVADOR Başkan Yardımcısı, ALMANYA Cumhurbaşkanı, KENYA Başkan Yardımcısı, MAURİTİUS Başkan Yardımcısı, MEKSİKA’nın First Leydi’si, PORTEKİZ Başbakanı, RUSYA FEDERASYONU Başbakan Yardımcısı, SUUDİ ARABİSTAN’dan Prens Muhammed Bin Navaf, İSPANYA Başbakanı, İSVİÇRE Devlet Başkanı, UKRAYNA Başbakan Yardımcısı’nın yanı sıra MONACO’dan Prens Albert II ve üst düzey temsilcileri ile Kraliçe Elizabeth katıldı, açılışı bizzat Kraliçe yaptı.
Ülkemizden ise;
1-Sayın Cumhurbaşkanımız rahatsızlığından önce gelemeyeceğini bildirmişti.
2-Sayın Başbakanımız olimpiyat açılışına katılmış, ama 2020’ye aday olmamız dolayısıyla, önem arz eden bu açılışa katılmasının uygun olacağı kendisine anlatılmamış olacak ki, o da gelemedi. Başbakanımız, konu kendisine anlatılsaydı, 3-4 saatliğine de olsa eminiz Londra’ya gelirdi.
3- Sayın Spor Bakanımız açılıştan 1 hafta sonra Londra’ya geldi.
2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığımız dolayısıyla, devlet büyüklerimizden 1 veya 2’sinin bu açılış töreninde bulunması herhalde çok uygun olurdu. Umarız Sayın Başbakanımız bir an önce 2020 adaylığı ile ilgili çalışmaları denetler ve bu oyunları ülkemize kazandırırız.