Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bundan 25 yıl önce kurulan Uluslararası Paralimpik Komitesi önderliğinde ilk Paralimpik Oyunları 1992 yılında Barselona’da yapıldı.

Bundan önceki senelerde, 1960 yılından başlayarak, her Olimpiyat yapıldığında, aynı tarihlerde bir başka kent veya bir başka ülkede engelli yarışmalarının yapıldığını daha önce de yazmıştık.
1992 Barselona Paralimpik Oyunları’na, 83 ülkeden 3001 sporcu katıldı ve 3 bin gönüllü destek oldu. Son yapılan 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na ise 164 ülkeden 4237 sporcunun katıldığını biliyoruz.

Haberin Devamı

Yine Londra Paralimpik Oyunları’nda, 70 bin gönüllü yarışmalar süresince hizmet verdi.

Televizyon yayınlarında ise izleyici sayısı Barselona’da yapılan oyunlarda 7 milyon iken, son 2012 Londra Paralimpik Oyunlarında 3 milyar 800 milyon olarak saptandı. Ülkemiz ise 1992 Barselona Paralimpik Oyunları’na davet kartı ile bir sporcu ile katılırken, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda bu rakam 67 sporcuya çıktı.

1940’larda Avrupa’da ve Amerika’da başlayan engelli sporları federasyonları ve engelli sporlarından 40 ila 50 sene sonra 1990 yılında kurulan, o zamanki adı ile Özürlüler Spor Federasyonu, aradan geçen süre içinde, bu 40-50 yıllık farkı bazı spor branşlarında kapatarak, birçok batılı ülkenin de önüne geçti. Bu konuda gerek devlette gerekse özel kesimde destek verenlerin önemli bir bölümü bilinmektedir. Ancak, bugüne kadarki Gençlik ve Spor Bakanları’ndan Sayın Mehmet Ali Şahin’in bu konudaki destekleri hiç kimse tarafından inkar edilemez. İnkar edenler olmuştur. Hala aynı partide çalışmakta olsalar bile küçümseyenler olmuştur. Abuk subuk konuşanlar olmuştur ve olmaktadır. Ama bu gerçekleri değiştirmez.

Türk sporunda, Sayın Suat Kılıç zamanında başlayan yıkılmalar ve yanlışlar henüz toparlanabilmiş değildir. Bu konuda ise 1 Kasım seçimlerinden sonra yazılacak çok şey olduğu da muhakkaktır.