Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

7-18 Eylül arasında RİO’da yapılacak Paralimpik Oyunları’na ülkemizden şu ana kadar 76 toplam engelli sporcumuz katılma hakkı kazandı. Bu rakam belki 1 veya 2 sporcu artabilir. Bunların 46’sı bedensel, 29’u görme ve 1 tanesi de özel sporcu...

Özel sporcuların katılım sayısının az olması, 2000 senesinde Sydney’de yapılan Paralimpik Oyunları’nda, İspanyol Zihinsel Engelliler Basketbol Takımı’nın insanları kandırarak yaptığı ahlaksızlık sonrası tüm özel sporcuların Paralimpik Oyunları’ndan ihraç edildiğini daha önce de birkaç kez yazmış idik. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’ndan itibaren kısıtlı sayıda (toplam 5 branş) yeniden oyunlara alınmasına bir oy farkla karar verildi. Bu bakımdan bizim de gelişmekte olan özel sporcularımızın 1 sporcu ile katılıp ülkemizi temsil etmesi bizim için önemlidir.

Haberin Devamı

Bir diğer konu ise, RİO’ya gidecek olan kafilelerin toplam sayısı... Bu konuda şu anda Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanlığı görevini yürüttüğümüzden, sorumlu davranarak, bir yorum yapmak istemiyoruz. Oyunlar bittikten sonra bu konuda söyleyeceğimiz birkaç söz muhakkak olacak.

2000 yılında 1 sporcu ile katıldığımız Paralimpik Oyunları’na, bugün 76 sporcu ile katılmamız önemli bir başarıdır. Üstelik, engelliler sporunda, özellikle son senelerde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen...

Daha öncede belirttik, bazı federasyon başkanlarının Paralimpik Oyunları pek umurlarında değil. Onlar oyunlar bittikten 2 ay sonra yapılacak Genel Kurul’da, yeniden aday olabilmenin mücadelesini veriyorlar. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na 67 sporcu ile katılmış idik. 67’den 76 sporcuyu çıkmayı kimse küçümsememeli. Paralimpik Oyunları’na, Olimpiyat Oyunları’nda olduğu gibi her isteyen katılamıyor. Belli bölgesel, Avrupa, Dünya Şampiyonalarında toplanan puanlar ve elde edilen dereceler sonrasında, kotalara göre başarıları göz önünde bulundurularak sporcular oyunlara kabul ediliyor. Türkiye’de engelli sporunun son senelerde yaşadığı çalkantılara rağmen, teknik adamlarımızın, antrenörlerimizin, sporcularımızın özverili çalışmaları bizlere bu keyfi yaşatmaktadır. Sakın ola ki bunların dışında kimse, elde edilen başarılara sahip çıkmaya çalışmasın.