Lazanya değil 'lahanya': Sağlıklı lahana lazanya tarifi
Daha önce böyle bir lazanya tarifi duymamış olabilirsiniz! Lazanyayı sizin için daha sağlıklı bir hale getirerek, lahana yapraklarıyla yapılan versiyonunu paylaşıyoruz. İsmini de 'lahanya' olarak adlandırdığımız sağlıklı lahana lazanya yemeğine iddia ediyoruz bayılacaksınız. İşte yapımı çok kolay olan lahana lazanyanın hazırlanışı.

Malzemeler
1 büyük lahananın yaprakları
1 soğan
1 havuç
500 gram kıyma
2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Yarım su bardağı su
2 çorba kaşığı domates salçası ya da domates püresi
1 büyük diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Nar ekşisi
Kuru nane
1 çay bardağı pirinç veya bulgur
Üzeri için beşamel sos tarifi:
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Kaşar rendesi
Lahanya Nasıl Yapılır?
-Lahanayı ortan iki parçaya bölün ve bolca tuz attığınız kaynar suda 5 dakika kadar haşlayın.
-Haşlanan lahanaları süzün ve yapraklarına ayırın. Sert damarları bıçak yardımıyla alın.
-Lahanaları sok su ile şoklayın
-İç harcı için soğanı ve havucu yemeklik doğrayın. Orta ateşte zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavurun.
-Kıymayı ilave edin ve suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
-Domates püresini ya da salçayı ve sarımsağı ekleyin 2 dakika daha kavurun.
-Nar ekşisi, karabiber, kuru nane ve tuzu ekleyin karıştırın.
-Son olarak suyu ekleyin ve karıştırarak suyu çekinceye kadar pişirin.
-Orta boy bir bocama 1 kat lahana yaprağı serin. Üstüne kıymalı harcın üçte birini yayın ve üzerini tekrar lahana yapraklarıyla
kapatın. Aynı işlemi uygulamaya devam edin.
-Son olarak üstüne lahanaları döşeyin.
-Beşamel sosu için tereyağını bir tencerede eritin ve içerisine unu ekleyip rengi değişene
kadar kavurun.
-Daha sonra sütü de ekleyip iyice karıştırmaya devam edin. Karıştırmayı sakın bırakmayın.
-Tuzu ve karabiber ilave edip ocaktan alın.
-Son katman olacak şekilde lahanaların üzerine beşamel sosu yayın.
-160 derece önceden ısıttığınız fırına verin.
-Pişmesine yakın çıkarıp kaşarları rendeleyin ve kaşarlar kızarana kadar pişirin.
-Lahana lazanyanız hazır! Afiyet olsun.