Fındık ezmeli pestil (köme) tarifi
Şebinkarahisar'ın çok sevilen lezzetlerinden biri olan fındık ezmeli pestil / köme tarifini evde yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İçi fındık ezmesi dolgusu ile mükemmel bir tada sahip olan fındık ezmeli pestil tarifini en basit şekliyle sizinle paylaştık. İşte fındık ezmeli pestil tarifi... - Gülşah Karaman / Milliyet.com.tr Özel

Malzemeler
-1,5 su bardağı üzüm pekmezi
-2 su bardağından 2 parmak eksik un
-2 su bardağı su
İç malzemesi için:
-1 su bardağı fındık
-Yarım su bardağı şeker (şeker yerine bal da kullanabilirsiniz)
-3 yemek kaşığı kadar su
Not: Fındık ezmesini hazır olarak da kullanabilirsiniz, ancak evde kendiniz yapmanız daha farklı bir lezzet katacaktır.
Fındık Ezmeli Pestil (Köme) Nasıl Yapılır?
Fındık ezmesi için;
-Öncelikle fındıkları robotta yağını salana kadar çekin ve suyu ekleyerek çekmeye devam edin.(bu nokta da robotu dinlendirmeyi unutmayın)
-Yağı salan ve krema kıvamını alan fındık ezmenizin içerisine şekeri ya da balı ekleyin.
-1-2 dakika daha karıştırıp fındık ezmesini kenara alın.
Pestil için;
-İlk olarak pekmezi, unu tencereye alın ve mikser ile pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın.
-Daha sonra üzerine su ilave edip çırpmaya devam edin ve ocağın altını orta ateşe alıp puding kıvamına gelene kadar karıştırın.
-Sofra bezinin üzerine 2 tane yağlı kağıt serin ve pestili yağlı kağıdın üzerine dökün, ince bir şekilde iyice yayın.
-80 derecede fırında dikkatli bir şekilde kurutun.
-Mutlaka ara sıra kontrol etmeyi unutmayın, eğer pestil kağıttan çıkıyorsa olmuş demektir.
-Uzun uzun kesip pestili ikiye bölün.
-Yağlı kağıttan çıkarıp içine fındık ezmesini doldurun ve muska şeklinde sarın.
Püf noktası: Pişirme süresi herkese göre farklılık gösterebilir. Mutlaka pişirirken kontrol etmeyi dikkat edin, fazla kurumasına izin vermeyin.
Afiyet olsun.