Ekonomi Tartışmalı madende, 2 yılda 7 ton 60 kilo altın üretildi

Tartışmalı madende, 2 yılda 7 ton 60 kilo altın üretildi

17.04.2008 - 19:22 | Son Güncellenme:

.

Tartışmalı madende, 2 yılda 7 ton 60 kilo altın üretildi

UŞAK'ın Eşme İlçesi'nde yer alan, TÜPRAG Metal Madencilik tarafından işletilen ve çevrecilerle köylülerin yoğun tepkilerine neden olan Kışladağ Altın Madeni'nde 2 yıl içinde 7 ton 60 kilo altın üretildiği açıklandı. Şirket Müdürü Mehmet Yılmaz, “Altın fiyatları şu an tarihi zirvesini yaşıyor. Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.
Uşak'ın Eşme İlçesi Kışladağ Mevkii'nde bulunan ve Kanadalı Eldorado Gold firmasının Türkiye distribütörü TÜPRAG Metal Madencilik tarafından işletilen altın madeni, Uşaklı basın mensuplarına kapılarını açtı. TÜPRAG Metal Madencilik Şirket Müdürü Mehmet Yılmaz'ın eşliğinde madeni gezen gazeteciler, altın döküm odasına da girerek dökülen külçeleri görüntüledi. Çevreci örgütler ile İnay köylülerince sürekli protesto edilen ve üretimi durdurulmak istenen Kışladağ Altın Madeni'nde şu an tam kapasiteyle çalışmanın sürdüğünü aktaran Müdür Yılmaz, sıkça tartışılan madenin çevreye ve Türk ekonomisi ile yöre halkına etkilerini değerlendirdi. Yılmaz, şu an altın fiyatlarının tarihi zirve yaptığına dikkat çekerken, Türkiye'nin de dünyadaki en zengin altın rezervlerine sahip birkaç ülkeden biri olduğunu öne sürdü. Yılmaz, “Altın fiyatları şu anda tarihi zirvesini yaşıyor. Bugün itibariyle altın 925 dolar seviyelerinde. Bu inanılmaz bir rakam. Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı. Türkiye topraklarında 6 bin 500 ton altın rezervi olduğunu biliyoruz. 6 bin 500 ton altının değeri 200 milyar dolar, katma değeri ile düşündüğümüzde ise 800 milyar dolara ulaşıyor. Yeraltı kaynaklarımızı ülkemizin menfaatleri doğrultusunda hiç vakit kaybetmeden üretime geçirmemiz gerekiyor. Bu altın dahil tüm kaynaklar için geçerli” dedi.

Haberin Devamı

KIŞLADAĞ'DA 107 TON ALTIN VAR
Madende deneme safhasından itibaren yürütülen çalışmaları ve gelecek yıllardaki hedefleri de aktaran Yılmaz, “2007 Ağustos ayında mahkeme kararı nedeniyle üretime ara vermiştik. 6 Mart tarihi itibariyle üretime yeniden başladık. Kışladağ Altın Madeni'nden bugüne kadar toplam 7 ton 60 kilogram altın ürettik. Madenin fizibilite ömrü 15 yıl, aktif üretim ise 2 yılı kapanma olmak üzere 17 yıldır. Hedefimiz toplam 132 milyon ton cevher içerisinden yıllık 10 ton altın üretmektir. 2006 ve 2007 yıllarında bu hedefi tutturamadık. Ama üretim durduğunda 600 işçiyi çalıştırmayı sürdürdük. Yöre insanı ile olan bağımız o dönemde de canlı kaldı. Kışladağ'da toplam 107 ton altın çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

‘İDDİALAR DOĞRU DEĞİL’
Yılmaz, altın madeninin çevreye etkileri konusunda ortaya atılan iddiaların doğru almadığını savunurak şunları söyledi:
“Emek yoğun bir sektörde çalışıyoruz. Köyden kente göçü önlüyoruz. İnşallah bu madenin ömrü sonuna kadar sağlıklı bir şekilde devam eder. Geçtiğimiz aylardaki hayvan ölümleri gündeme yanlış bir şekilde geldi. İlginçtir o dönemde biz üretimde değildik. Kaldı ki çitimizin hemen dibinde maden açıldığından bugüne kadar hayvancılık ve tarım faaliyetleri devam ediyor. Valilik İzleme ve Denetleme Komisyonu maden açıldığından bu yana denetlemelerine devam ediyor. Çevreye hiç etkimiz olmadığı analetik raporlarla da ortadadır. Ne mutlu ki çalışanlarımızın hiç biri bugüne kadar zarar görmedi. Biz her gün buradayız en ufak olay meydana gelmediği gibi kimseden bir şey de saklamıyoruz. Önümüzdeki günlerde hedefimiz 10 ton üretim hedefini tutturmaktır. Yeni hizmete alacağımız 150 ton kapasiteli kamyonların faaliyete geçmesini bekliyoruz ve tam yol ileri felsefesi ile çalışmalarımız devam ediyor.”

NE OLMUŞTU
TÜPRAG Metal Madencilik, Kışladağ Altın Madeni'nde 6 Nisan 2006'da deneme izinli üretime başladı. İnay köylüleri ve Elele Hareketi üyesi çevreciler, madene verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu belgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Manisa İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme bu talebi reddetti. Köylüler, Manisa İdare Mahkemesi'nin kararına Danıştay'da itiraz etti. Danıştay 6'ıncı Dairesi temyiz incelemesi süresince ÇED Olumlu raporunun ve Manisa İdare Mahkemesi'nin kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karar üzerine 17 Ağustos 2007'de, Uşak Valiliği'nce madenin faaliyetine son verildi. İşleyen yargı sürecinde, Danıştay 6'ıncı Dairesi 6 Şubat 2008'de, Manisa İdare Mahkemesi'nin ÇED olumlu belgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptaline yönelik ret kararını bozdu. Kimya, jeoloji, çevre mühendislerinden oluşacak yeni bilirkişinin raporu istendi. TÜPRAG Metal Madencilik firması ise Danıştay'ın bozma kararıyla, daha önceki yürütmeyi durdurma kararının da ortadan kalktığını ve madenin açılmasının önünde bir engel kalmadığını savunarak Uşak Valiliği'ne başvurdu. Kışladağ Altın Madeni, Uşak Valiliği'nden 6 Mart'ta 2008'de alınan iznin ardından yeniden üretime başladı. Çevreciler ve köylüler duruma tepki gösterdi, Danıştay kararının yanlış yorumlandığını ileri sürdü.