Ekonomi ‘5 milyar liralık yatırım yapacağız’

‘5 milyar liralık yatırım yapacağız’

05.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada bisküvi ve çikolata satışlarını 2021’e kadar iki katına çıkarmayı hedefleyen Ülker, bu sürede Türkiye’de 5 milyar liralık yatırım yapacak

‘5 milyar liralık yatırım yapacağız’

Önce Belçikalı Godiva, ardından ABD’li Demet’s, son olarak da İngiliz United Biscuits’i satın alarak 2007’den bu yana, ana işi olan bisküvi ve çikolata işinde dünya markası olmayı hedefleyen Yıldız Holding (Ülker), marka alım defterini kapattı. Grubun yeni hedefi onlarca farklı markasıyla dünya pazarlarında sınıfının ‘en hızlı büyüyeni’ olmak. Bunun da yolu kapasite artırımı ve fabrikalardan geçiyor.

Büyümenin yatırım tarafından Türkiye de nasibini alacak. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda yapılacak 5 milyar liralık yatırım sonrasında üretilecek ürünler dünya pazarlarına ihraç edilecek.

İngiltere’nin başkenti Londra’da, holdingin yurdışında yeni yapılanan kolu Pladis’i ve United Biscuits fabrikasını bir grup gazeteciye açan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, son dönemde ana işleri dışında yaptıkları şirket satışlarının, bir diğer ifadeyle farklı alanlardan çıkma arzularının, ana işlerindeki dünya markası yolculuğuyla açıklanabileceğini söyledi. Ülker, satış tarafında ise durmayacaklarını ve birkaç işten daha çıkabileceklerini söyledi.

CEO’ya zorlu hedef

Dünyada 5 kategorinin (çikolata, bisküvi, kek, şeker ve sakız) beşinde de faaliyet gösteren sadece iki oyuncu var. Bunlar dünya devi Mondelez ile Pladis.

Yıldız Holding CEO’su Cem Karakaş, “Pladis’in 13 ülkede 36 fabrikası var. Buralarda 26 bin kişi çalışıyor. Türkiye’de 51 fabrikamız var. Böylece bugün 4 kıtada 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyaya erişmiş durumdayız” dedi.

Bu noktada Murat Ülker, “Yüzde 25 pazar payınız olsa 1 milyar müşteriniz var, demik. Yüzde 50’ye çıkarırsanız 2 milyar müşteri demek. Yap yap sat sat yetişmez. Büyük bir potansiyel var. Çalışırsak başarırız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Grubun, önümüzdeki üç yıl boyunca yüzde 17 büyüme hedefi var. Pladis’in 2015 cirosu 5.2 milyar dolar. Bu büyüme hedefleri başarılırsa 2019’un sonunda 8.5 milyar dolarlık ciroya ulaşılacak. 2021’e kadar da 10 milyar doları aşmak, bir sonraki hedef.

Haberin Devamı

‘Büyük travma atlattık herkes işini iyi yapsın’

15 Temmuz gecesini değerlendiren Murat Ülker, şunları kaydetti:

“Uçurumun kenarına geldik, hepimiz büyük bir travma yaşadık. Çok şükür FETÖ başaramadı, millet kazandı. Türkiye güçlü bir ülke ve gelecek günlerin çok daha iyi olacağına inanıyorum. Bunları laf olsun diye söylemiyorum. Çünkü ben doğduktan hemen sonra 1960 darbesi olmuş. Daha sonra gelen diğer bütün darbeleri yaşadım. Ve sonuncusunu da yaşadım. Ama hepsinden sonra daha iyi günler geldi ve daha güzel şeyler yaşandı. Bugün burada bulunuyorsak ülkemizin ve Türkiye’mizin başardıklarının sayesinde olduğunu biliyorum. Bu durumda ne yapmamız lazım. Hepimizin işimize ve ülkemize daha fazla sahip çıkmamız gerekir. Herkes kendi işinde en iyiyi yaparsa sanırım en başarılı biz olacağız.”

Godiva Türkiye’de üretime yüklenecek

Haberin Devamı

İngiltere pazarında, marketlerdeki avantajını Godiva ile sürdürmek isteyen grup bu alanda atağa hazırlanıyor. “Türkiye’de Godiva üretimini artıracağız” diyen Murat Ülker, “Türkiye’de üretip dünyaya satacağız. Godiva’yı daha çok tüketiciye tattıracağız” ifadelerini kullandı.

Yazarlar