Dünya ‘ABD Adalet Bakanlığı birlikte çalışmaya hazır’

‘ABD Adalet Bakanlığı birlikte çalışmaya hazır’

19.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, paralel cuntanın darbe girişimine ABD’nin yaklaşımı ve Fetullah Gülen’in iadesi konusunda önemli mesajlar verdi.

‘ABD Adalet Bakanlığı  birlikte çalışmaya hazır’

Bass, Gülen’i kastederek, “ABD’de ikamet eden kişilerin darbe girişimine katılmış olma ihtimali konusunda ise ABD, darbe girişimine ilişkin soruşturmayı yürüten Türk makamlarına destek sağlama yönündeki isteğini açıkça ifade etmiştir. Türkiye’nin, ABD’de yasal olarak ikamet eden herhangi bir kişi hakkında iade talebinde bulunma kararı vermesi halinde, bu husus ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasında yer alan şartlar çerçevesinde değerlendirilecektir” ifadesini kullandı. Bass, ABD Adalet Bakanlığı yetkililerin iade anlaşması çerçevesinde neler yapılacağı konusunda Türkiye’deki makamlarla birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Bass, dün akşam saatlerinde yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetini şiddet yoluyla devirme girişimleri nedeniyle yaşanan can kayıplarının yasını Türk dostlarımızla birlikte tutuyoruz. Çağdaş, demokratik bir toplumda darbelerin kesinlikle yeri yoktur. Türk milletinin şiddet içeren bu müdahale karşısındaki kararlılığını ve demokratik kurumlara olan desteğini takdir ediyorum.
‘Seçilmiş lidere saygı’
Hızla gelişen söz konusu olaylar karşısında açıklama yapan ilk yabancı lider olan Başkan Barack Obama, açıklamasında Türkiye’nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetine destek çağrısında bulunmuştur. Dışişleri Bakanı Kerry, ABD’nin Türkiye’nin seçilmiş, sivil hükümeti ve demokratik kurumlarına yönelik mutlak desteğini Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ivedilikle yinelemiş ve darbe girişiminin yaşandığı gece saat 02:00’den kısa bir süre sonra bu yönde bir açıklama yayınlamıştır.
Bazı haberler ve maalesef kamuoyu tarafından tanınan bazı kişiler ABD’nin, darbe girişimine bir şekilde destek verdiği yönünde spekülasyonlarda bulunmuştur. Bunlar kesinlikle doğru olmamakla birlikte, bu tür spekülasyonlar iki büyük ülke arasındaki uzun yıllara dayanan dostluğa zarar verici niteliktedir.
‘Gülencilerin uydurması’
Öte yandan, şahsıma atfedilen ve Türkiye’nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetine saygısızlık izlenimi uyandıran birtakım gerçek dışı sözlerin, çoğunlukla Fethullah Gülen’e sempati duyduğu düşünülen kullanıcılar tarafından sosyal medyada yayılmakta olduğundan haberdarım. Bu sözde açıklama tamamen uydurmadır, ABD ile Türkiye arasında gerilim çıkarmak ve Türkiye’nin güvenliğini sekteye uğratmak amacıyla tasarlandığı görülmektedir.
Pek çok kez ifade ettiğim gibi, Türkiye ve ABD yakın dost ve güçlü müttefiktir. Ülkelerimiz; ortak değerler, derin tarihi bağlar ve bir ülkenin diğerini savunacağı yönünde taahütte bulunduğu NATO ittifakıyla birbirine bağlıdır. ABD’nin Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye atmaya ve Türkiye’nin güçlü ve başarılı bir ülke olmasını engellemeye çalıştığı yönündeki söylemi reddediyorum.”