Ekonomi ‘Ahilik’ sigortası kurulacak esnaf da işsizlik maaşı alacak

‘Ahilik’ sigortası kurulacak esnaf da işsizlik maaşı alacak

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomik olarak zor duruma düşmeleri  nedeniyle iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi  etmek üzere Ahilik Sigortası Fonu kurulacak.

‘Ahilik’ sigortası kurulacak esnaf da işsizlik maaşı alacak

Mevcut İşsizlik Sigortası Fonu’na benzer bir sistemin kurulması esasına dayanan taslağa göre, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, noterler, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları da düzenlemeden yararlanacak.

600 gün prim şartı

Esnaf ve sanatkarlar faaliyetini bırakmaları ve iflas kararı alarak sigortalılığını sonlandırmaları durumunda işsizlik maaşı almak için başvurabilecek. Bu hallerin dışında kendi isteği ile iş yerinin faaliyetine son veren kişiler işsizlik maaşı için başvuramayacak.

Fondan, son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası Primi ödeyenler yararlanabilecek. Prim borcu bulunan sigortalılar için ise sigortalının en az 600 gün prim ödemiş olması şartı ile sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru en fazla 90 güne kadar olan prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak Ahilik Sigortası Fonu’ndan aylık bağlanacak.

Ahilik sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde, 600 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödeyenlere 300 gün ahilik ödeneği verilecek.
Ahilik ödeneği aylık miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40’ından az, yüzde 80’ininden fazla olamayacak. Mevcut asgari ücrete göre, söz konusu ödenecek miktar asgari 658 liradan az, 1317 liradan fazla olamayacak.