Gündem ‘Akdeniz’in talibi çok!

‘Akdeniz’in talibi çok!

24.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Heykeltıraş İlhan Koman’a ait eserin korunması için imza kampanyası başlatan Edirneliler, heykelin Edirne’ye taşınmasını istiyor. Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Belediye Başkanı Ümit Uysal ise heykelin Akdeniz’deki falezlere dikilmesini önerdi.

‘Akdeniz’in talibi çok

İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki protesto sırasında dünyaca ünlü heykel sanatçısı İlhan Koman imzası taşıyan Akdeniz heykelinin saldırıya uğraması Koman’ın memleketi olan Edirne halkını harekete geçirdi. Protestolar sırasında heykelin kolunun kopmasını tepkiyle karşılayan Edirne sakinleri sosyal medyada bir araya gelerek Edirneli sanatçı İlhan Koman’ın heykelinin Edirne’ye getirilmesini istedi.
Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Vali Dursun Ali Şahin’e konuyla ilgili harekete geçme çağrısı yapan Edirneliler, ‘change.org sitesinde bir imza kampanyası başlattı. Yaklaşık 400 imzanın toplandığı kampanya için “Edirne’de yetişen dünyaca ünlü sanatçımız İlhan Koman’ın saldırıya uğrayan ve tahrip edilen heykelinin ait olduğu yere yani Edirne’ye getirilmesi ve şehrimizin gurur kaynağı olarak yerini alması için tüm Edirneliler sahip çıkıp bunu gerçekleştirmeliyiz. Akdeniz heykelinin Edirne‘ye getirilerek korumaya alınması, bu değerli sanat eserinin ait olduğu şehirde muhafaza edilmesi için tüm Edirnelilerin duyarlı olmalarını bekliyoruz” mesajı paylaşıldı.
‘Taleplere kulak vermeliyiz’
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise yapılan çağrıları çok yakından izlediğini belirtti. Gürkan, “Kampanya birkaç günlük. Kamuoyunda ne kadar ses getirecek buna göre hareket edeceğiz. Henüz 400 imzaya bile ulaşamadı. İlhan Koman, Edirneli yani hemşehrimiz. Heykeli İlhan Koman Akdeniz için yapmış, tasarlamış. Bana verilen bilgiye göre heykelin mülkiyeti Halk Bankası’nda. Kısa zamanda Halk Bankası’yla temasa geçerek heykelin mülkiyet durumunu konuşacağım. Halkımızın taleplerine kulak vermeliyiz” diye konuştu.
‘Dalgalarla buluşsun’
Akdeniz Heykeli’ne bir talep de Antalya’nın Muratpaşa ilçesinden geldi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Akdeniz Heykeli’nin yerinin, Akdeniz olması gerektiğini belirterek heykelin Antalya’ya getirilmesini talep etti. Uysal, “Heykel üzerinde tasarruf hakkı bulunan kişi ya da kişilere sesleniyoruz. Gelin bu heykeli Muratpaşamızda falezlerin üzerinde hakim bir noktaya koyalım. Heykel, Akdeniz’in dalgalarıyla buluşsun. Ne dersiniz?” diye konuştu.