Gündem ‘Albatros’la yakalanan o gemi Aksaz’da

‘Albatros’la yakalanan o gemi Aksaz’da

08.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Üstem, Libya’nın uluslararası sularında gerçekleştirilen Albatros Harekatı ile ilgili detayları anlattı. Aramalara katılan köpekler Barut, Akşam ve Pala da güvenlik güçlerine büyük avantaj sağladı

‘Albatros’la  yakalanan o gemi Aksaz’da

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Libya’nın uluslararası sularında yaptığı Albatros Harekatı ile yaklaşık 15 ton uyuşturucu ile yakalanan Bolivya bandıralı “Joudi” gemisi Marmaris’teki Aksaz Deniz Üssü’ne getirildi. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, “Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 4 korveti ile uluslararası sularda özel harekat icra ederek büyük miktarda uyuşturucu ele geçirdik” dedi. Geminin 9 Suriyeli mürettebatı gözaltına alınırken TCK-191. Maddesi gereğince ‘Uyuşturucu Ticareti Yapmak ’ suçuyla yargılanacakları öğrenildi. Operasyon yapılmasaydı, geminin 1 saat içinde Libya karasularına gireceği ve kurtulabileceği öğrenildi.

Haberin Devamı


17. Madde kuralları

Lucky-S adlı geminin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı SAT komandoları tarafından 7 Ocak 1993’te yakalanmasından 23 yıl sonra bu kez Sahil Güvenlik Komutanlığı uluslararası bir operasyona imza attı. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem; 2 Ocak’tan beri takip edilen Joudi adlı geminin 5 Ocak’ta yüksek miktarda uyuşturucu ile Suriye’nin Tartus Limanı’ndan çıktığını belirlediklerini söyledi.

Bolivya bandıralı geminin Kıbrıs Adası’nın batısından Libya’ya giderken İçişleri Bakanlığı’nın izni ile operasyon düzenlendiğini söyleyen Üstem; “TCSG Yaşam” ve “TCSG Umut” gemilerinin yanı sıra bir Sahil Güvenlik uçağının görevlendirildiğini belirtti. 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin Viyana Konvansiyonu’nun 17. maddesine göre geminin bayrağı Bolivya’dan izin alındığını söyleyen Üstem, gemi personelinin direnmesi üzerine helikopter ve ani müdahale botuyla operasyon yaptıklarını söyledi. Geminin 7-10 knot(20 km) hızla Libya karasularına doğu ilerlerken uluslararası sularda operasyonun gerçekleştiği belirlenirken, durması için geminin köprü üstüne (kaptanköşkü) su sıkıldığı öğrenildi. Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi’nin helikopterden inerek etkisiz hale getirdiği personelin güvertede bekletildiği görülürken, geminin alt ambarındaki konteynerda yüksek miktarda toz esrar bulundu. Operasyon sırasında Barut, Akşam ve Pala adlı köpekler de güvenlik güçlerine büyük avantaj sağladı

Haberin Devamı

‘Albatros’la  yakalanan o gemi Aksaz’da


‘Silah kullanmaktan kaçınıldı’

Üstem, yaklaşık 20 tonluk bir konteynerin içerisinde oldukça yüklü miktarda toz esrarın yanı sıra parti bazlı malzemelerin de bulunduğunu söyledi. Toz esrarın 5 tondan aşağı olmadığını, 12-13 tona kadar çıkabileceğinin tahmin edildiğini kaydeden Üstem perasyon sırasında silah kullanmaktan özellikle kaçınıldığına da işaret etti.

Üstem, BM sözleşmesine göre operasyonun uluslararası sularda gerçekleştirildiğini, gemi herhangi bir ülkenin kara sularına girdiği zaman o ülkeden izin almak gerektiğini vurguladı. Toz esrarın nereden alındığı konusunda birtakım bilgilerin bulunduğunu fakat netleşmeden açıklayamayacağını belirten Üstem, yüklemenin son bir hafta içinde yapıldığını tahmin ettiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

3 yardımcı köpek

Operasyonda Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı Belçika Malinois cinsi “Barut” ve “Akşam” ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Alman kurdu “Pala” isimli köpeklerinde kullanıldığı öğrenildi. Köpeklerin TCSG Umut adlı sahil güvenlik gemisinden vinç yardımıyla uyuşturucu yüklü gemiye alındığı ve aramalarda kullanıldıkları öğrenildi.

Yazarlar